News

Ridichile românești sunt vândute în Ucraina la preț dublu: „Ai noștri ne dau undeva la jumătate, foarte puțin”

Doi legumicultori din județul Dâmbovița au dat lovitura cu ridichile românești. Oamenii spun că le vând în Ucraina la preț dublu.
18.03.2024 | 17:11
Ridichile romanesti sunt vandute in Ucraina la pret dublu Ai nostri ne dau undeva la jumatate foarte putin
Ridichile românești sunt vândute în Ucraina la preț dublu. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ridichile românești sunt vândute în Ucraina la preț dublu, spun doi legumicultori din județul Dâmbovița. În curând, tarabele din piețe vor fi pline de verdețuri și legume specifice acestui sezon.

Ucrainenii cumpără ridichile românești la preț de două ori mai mare

Printre preferatele românilor se numără ridichile. Însă, fermierii se plâng că acestea nu sunt valorificate, în piețele din România, la același nivel ca în alte țări. Producătorii oferă exemplul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Magdalena și Marcel Cristian din Băleni, cei doi legumicultori din județul Dâmbovița, cultivă legume într-un spațiu protejat de circa 2.000 de metri pătrați. Acum, fermierii se află în faza de recoltare a ridichilor.

Ei spun că cea mai mare parte a acestora va ajunge în Ucraina. Restul recoltei urmează să fie vândută în piața din localitatea Băicoi, județul Dâmbovița, la un preț mult mai redus, potrivit Agrointel.

ADVERTISEMENT

Magdalena Cristian a dezvăluit la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, că ucrainenii vin în România pentru a cumpăra ridichi de o calitate extraordinară. Femeia susține că sunt cumpărate la preț dublu.

„Nu putem vinde tot din solar numai în târgul unde mergem, la Băicoi. Restul vindem en-gros de acasă și la ora actuală au început să vină ucrainenii care ne dau un preț foarte bun. Din păcate ai noștri ne dau undeva la jumătate, foarte puțin din ce ne dau ucrainenii.

ADVERTISEMENT

Dacă ar ajunge ridichea asta de la producător direct la tarabă s-o vând eu, atunci și clientul ar fi mulțumit că va cumpăra mai ieftin, dar când va ajunge de la mine la dumneavoastră, o cumpărați, apoi o revindeți la altcineva, ajunge la a treia-patra mână”, a declarat producătoarea.

Cât costă un kilogram de ridichi în piețele din Dâmbovița

Femeia spune că ridichile românești sunt de calitate superioară, foarte gustoase și deloc iuți. Tocmai de aceea sunt atât de căutate și cumpărate la un preț mai mare de ucraineni. În piața din Băicoi, un kilogram de ridichi costă între 8 și 10 lei. Producătoarea spune că o legătură o vinde cu doi lei sau oferă trei la cinci lei.

ADVERTISEMENT

O problemă cu care se confruntă, în prezent, o reprezintă lipsa forței de muncă. „La modul general este o mare problemă pentru că mulți români au plecat la muncă în străinătate, au condiții mai bune acolo. La noi plătim 150 de lei la zi, în străinătate primeam 10 euro pe oră, acum câțiva ani când megeam și noi la muncă în afară”, mai spune femeia.

 

ADVERTISEMENT
Tags: