News

“Rishi Rich”, mai bogat decât familia regală. Ce avere are noul premier al Marii Britanii

Rishi Sunak este unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie și a devenit de curând cel mai puternic după ce a obținut funcția de prim-ministru
26.10.2022 | 16:00
Rishi Rich mai bogat decat familia regala Ce avere are noul premier al Marii Britanii
Rishi Sunak este unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie Foto: hepta. colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este probabil pentru prima dată în istorie când locuitorii din Downing Street sunt mai bogați decât cei de la Palatul Buckingham.

“Rishi Rich”, mai bogat decât familia regală

Britanicii sunt obișnuiți să fie conduși de elite, dar Rishi Sunak nu este doar bogat, este super-bogat, ceea ce i-a determinat pe unii să se întrebe dacă averea sa imensă îl face prea bogat pentru a fi prim-ministru.

ADVERTISEMENT

Susținătorii săi, însă, spun că tocmai trecutul său de cancelar și anii petrecuți făcând bani îl califică pentru a conduce o națiune profund afectată în aceste vremuri tumultoase din punct de vedere economic.

Sunak, un fost bancher, și soția sa, moștenitoarea indiană a unui magnat în domeniul tehnologiei, Akshata Murty, au o avere estimată la aproximativ 730 de milioane de lire sterline (830 de milioane de dolari), potrivit Sunday Times Rich List.

ADVERTISEMENT

În lista din acest an, publicată înainte de moartea sa, regina Elisabeta a II-a avea o avere estimată, prin comparație, la aproximativ 370 de milioane de lire sterline (420 de milioane de dolari).

Banii cuplului provin în principal din participația lui Murty în compania tatălui ei, Infosys. De asemenea, ea deține incubatorul de start-up-uri Catamaran Ventures UK și are acțiuni la o jumătate de duzină de alte companii.

ADVERTISEMENT

Acțiunile pe care le deținea în cadrul Infosys au devenit un subiect de controversă după invazia Rusiei în Ucraina, când firma a fost presată să își oprească operațiunile din Moscova. În aprilie, Infosys a anunțat că își va închide biroul din Rusia.

Potrivit unor surse citate de BBC la acea vreme firma încearca să găsească poziții în străinătate pentru personalul angajat la Moscova.

ADVERTISEMENT

Infosys a fost supusă unor presiuni pentru a-și înceta operațiunile din Rusia în urma invaziei din Ucraina.

Soția lui Sunak, acțiuni la o firmă cu operațiuni în Rusia

Iar Sunak s-a confruntat cu întrebări legate de acțiunile soției Akshata Murty în cadrul firmei, care a fost fondată de tatăl ei.

Anterior, liderul laburist Sir Keir Starmer a declarat pentru Sky News că este important ca Sunak, la vremea aceea cancelar în guvernul lui Boris johnson, să dezvăluie dacă familia sa “a beneficiat de bani obținuți în Rusia, în condițiile în care guvernul [britanic] a instituit sancțiuni” împotriva firmelor și persoanelor fizice în urma invaziei din Ucraina.

Sunak a declarat la podcastul Newscast al BBC că a găsit criticile la adresa soției sale “foarte supărătoare”, adăugând că a înțeles cum s-a simțit Will Smith când propria soție a fost ironizată de comediantul Chris Rock la Oscaruri din cauza stării sale medicale.

“Cel puțin eu nu m-am ridicat și nu am pălmuit pe nimeni, ceea ce este bine”, a glumit Sunak.

Participația de 0,9% a doamnei Murty la Infosys este estimată la peste 400 de milioane de lire sterline.

Un purtător de cuvânt al lui Sunak a declarat anterior că nici ea și nici vreun membru al familiei sale “nu au nicio implicare în deciziile operaționale ale companiei”.

Dar laburiștii și liberal-democrații au insistat atunci asupra faptului că Sunak trebuie să răspundă la întrebări cu privire la faptul că familia sa beneficiază de pe urma acționariatului, într-un moment în care solicită întreprinderilor britanice să se desprindă de Rusia.

Liderul laburist Sir Keir Starmer a declarat pentru Sky News că este “în interesul public” să facă acest lucru. “Nu îi atac familia, dar vreau să știu dacă familia cancelarului beneficiază de bani de la o companie care investește în Rusia, când guvernul spune, pe bună dreptate, că nimeni nu ar trebui să facă acest lucru”, a adăugat el.

Akshata Murty, în centrul unui scandal fiscal

Sunak a declarat pentru Newscast că, fiind persoană publică, el însuși este “un subiect de critică”, dar a fost “foarte supărător și, cred, greșit ca oamenii să încerce să se ia de soția mea”.

Cuplul are cel puțin trei case în Marea Britanie, precum și o proprietate în Santa Monica, California, evaluată la aproximativ 6 milioane de dolari.

Potrivit The Guardian, familia Sunak – care are două fiice, Krishna și Anoushka – își petrece săptămâna în casa lor cu cinci dormitoare din vestul Londrei și weekendurile în North Yorkshire, la un conac georgian. Ziarul a precizat că această proprietate a fost “transformată într-un fel de refugiu de wellness cu o piscină interioară, sală de gimnastică, studio de yoga, jacuzzi și teren de tenis”, scrie Washington Post.

La începutul acestui an, soția lui Sunak s-a aflat în centrul unui scandal fiscal după ce s-a aflat că aceasta a depus declarații în Regatul Unit ca rezident “nedomiciliat”, ceea ce i-a permis să evite plata impozitelor britanice pentru veniturile substanțiale pe care le câștiga în străinătate.

Familia locuia la Downing Street nr. 10, în apartamentul destinat ministrului de finanțe al Marii Britanii (locuința este mai mică decât cea de pe Downing Street nr. 11, unde preferă să locuiască în general prim-miniștrii). Camioanele de mutare au sosit când scandalul încă fierbea la foc mic.

De asemenea, a ieșit la iveală cam în același timp faptul că Sunak a deținut o carte verde americană în timp ce era cancelar al Exchequer, sau ministru de finanțe. Purtătorul său de cuvânt a declarat că a returnat-o anul trecut.

Un sondaj publicat luni pe Twitter a cerut oamenilor să îl descrie pe Sunak într-un singur cuvânt. Unul în special se remarcă: bogat.

Sunak, mai popular în sondaje decât adversarii săi

Criticii lui Sunak au încercat să scoată în evidență educația sa privilegiată. Aceștia subliniază faptul că a urmat cursurile Colegiului Winchester, vechi de 600 de ani, unde taxele anuale depășesc astăzi 52.000 de dolari.

În timpul ultimelor alegeri pentru șefia partidului, în această vară, ei au distribuit un clip video dintr-un documentar BBC din 2007, în care el sugerează că nu are niciun “prieten din clasa muncitoare”.

De asemenea, a fost atacat pentru că în vara acestui an a ținut un discurs în fața membrilor de bază ai Partidului Conservator în care a spus că, în calitate de cancelar, a încercat să inverseze formulele de finanțare “care împingeau toate fondurile în zonele urbane defavorizate” pentru a ajuta orașele mai bogate.

Totuși, în aceste vremuri tulburi, cu prețuri ridicate la energie și inflație galopantă, susținătorii lui Sunak susțin că trecutul său – nu bogăția sa, ci experiența sa în finanțe și la trezorerie – îl fac omul potrivit pentru această funcție în acest moment.

Înainte de a deveni deputat – în urmă cu doar șapte ani, o ascensiune rapidă în termeni politici britanici – Sunak a lucrat ca bancher de investiții la Goldman Sachs și ca manager de fonduri speculative. Cel mai recent, a lucrat în guvern în calitate de cancelar, unde a devenit extrem de popular deoarece a împărțit bani în timpul pandemiei.

În mod constant, el a obținut sondaje mai bune decât oricare dintre contracandidații săi în această cursă pentru conducerea țării în ceea ce privește competența economică. În ultima cursă împotriva lui Liz Truss, Sunak a spus că planurile lui Truss se bazează pe o economie “fantastică” – o declarație care s-a dovedit a fi previzibilă atunci când “mini-bugetul” ei a provocat o agitație generalizată pe piețe.

ADVERTISEMENT