News

Riști închisoare până la 2 ani dacă faci deepfake. Proiectul de lege, la un pas de adoptare

Plenul Camerei Deputaților urmează să ia în discuție legea împotriva deepfake, într-o formă considerabil modificată față de cea inițială.
09.02.2024 | 09:03
Risti inchisoare pana la 2 ani daca faci deepfake Proiectul de lege la un pas de adoptare
Clipurile deepfake, permise doar cu mesaje de avertizare/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au adus modificări substanțiale proiectului de combatere a fenomenului deepfake, sancționând cu duritate crearea și difuzarea acestui tip de conținut. Totodată, în Consiliul Național al Audiovizualului va fi creată o structură distinctă care să se ocupe de identificarea și blocarea imaginilor sau conținutului audio deepfake, atât în mediul audiovizual, cât și în online.

Imaginile deepfake, însoțite de mesaje de avertizare

Parcursul legislativ al proiectului de lege depus în aprilie 2023 de către deputatul Eugen Bejinariu și senatorul Robert Cazanciuc, ambii de la PSD, a început cu stângul din cauza unei erori supărătoare de redactare, în textul legii și expunerea de motive numele de deepfake fiind tradus cu neverosimilul Fals Server, deși intenția inițiatorilor era să folosească sintagma Fals Sever. Însă în pofida acestei erori, Parlamentul a luat în serios inițiativa, în contextul în care conținutul deepfake a devenit din ce în ce mai răspândit, iar problema combaterii sale a devenit o preocupare la nivel internațional.

ADVERTISEMENT

Proiectul nu interzice explicit deepfake-urile, însă obligă pe cei care le folosesc să precizeze clar că este un material care „conține ipostaze imaginare”, avertisment care să fie afișat pe cel puțin 10% din suprafața imaginii. În forma care a trecut de Senat prin adoptare tacită a fost ușor modificată definiția conținutului deepfake, dar au fost îmblânzite sancțiunile propuse, care mergeau până la pedeapsa cu închisoare, fiind înlocuite cu amenzi între 10.000 și 200.000 de lei, cuantumul maxim putând fi aplicat în caz de recidivă.

La Camera Deputaților, sarcina de a elabora raportul pe marginea proiectului a căzut în sarcina comisiilor pentru cultură arte și mass-media și pentru tehnologia informației și comunicațiilor. În dezbaterile din comisii, au fost făcute modificări substanțiale.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe lângă definirea deepfake („orice conținut de tip imagine, audio și/sau video realizat de regulă cu ajutorul inteligenței artificiale sau realității virtuale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană”) a fost introdus conceptul de „utilizare malițioasă a tehnologiei”, definit drept „acțiunea intenționată de inducere în eroare, cu scopul de a crea dezinformare și/sau haos informațional prin manipularea comportamentului uman și/sau exploatarea vulnerabilităților”.

CNA va combate „utilizarea malițioasă a tehnologiei”

Ca o garanție împotriva utilizării malițioase a tehnologiei este afișarea mesajului privind „ipostazele imaginare”. Astfel tehnologia care poate genera deepfake va putea fi utilizată în continuare, dacă este vorba de scopuri de divertisment, precum pamflete în emisiuni TV. Prevederea a fost inspirată de o propunere de Regulament a Parlamentului European în care se recomandă statelor membre ca măsurile împotriva deepfake să nu afecteze dreptul la liberă exprimare și să fie orientate doar în scopul de preveni manipularea și dezinformarea.

ADVERTISEMENT

Consiliul Național al Audiovizualului va deveni vârful de lance al combaterii acestui tip de falsuri pe care le va putea cerceta atât în urma unor sesizări, cât și prin sesizare din oficiu. CNA va putea să suspende provizoriu difuzarea conținutului deepfake, decizie care va trebui însă confirmată prin decizie a instanței. De asemenea, instituțiile media și furnizorii de internet sunt obligați să blocheze deepfake-urile care nu sunt marcate cu mesajul de avertisment.

De asemenea, cele două comisii au stabilit și infracțiunile la această lege, mergând până la pedepse cu închisoarea:
a) crearea/realizarea conținutului tip deepfake se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani;
b) difuzarea/distribuirea conținutului tip deepfake, cunoscând natura falsă a conținutului se pedepsește cu amendă între 60 şi 180 de zile – amendă.

ADVERTISEMENT

Aceeași instanță care soluționează dosarele penale deschise în baza acestei legi vor trebuie să se pronunțe și asupra ridicării suspendării sau confirmării de blocare a conținutului deepfake. De asemenea, CNA va trebui să înființeze o structură specială împotriva deepfake în termen de 60 de zile de la adoptarea legii. Proiectul urmează să intre la votul final al plenului Camerei Deputaților astfel că este posibil ca legea să intre în vigoare până la sfârșitul lunii.

ADVERTISEMENT
I-a spus „ADIO” după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja...
I-a spus „ADIO” după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja toate pozele cu sportivul român
Corupția din sistemul românesc de sănătate, dezvăluită de Ludovic Orban. “Orbii au carnet...
Corupția din sistemul românesc de sănătate, dezvăluită de Ludovic Orban. “Orbii au carnet de șofer”
Cum și-a cunoscut soția Adrian Mutu! Dezvăluiri de la primele întâlniri, după vacanța...
Cum și-a cunoscut soția Adrian Mutu! Dezvăluiri de la primele întâlniri, după vacanța de lux din care tocmai s-au întors: „Știi povestea, nu?”
Aryna Sabalenka a încasat o avere după prima victorie la Turneul Campioanelor 2024
Aryna Sabalenka a încasat o avere după prima victorie la Turneul Campioanelor 2024
Casa de bani a lui Gigi Becali ascunde o avere uriașă. Cine este...
Casa de bani a lui Gigi Becali ascunde o avere uriașă. Cine este omul de încredere al patronului FCSB care ține cheia de la seiful minune
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu....
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Cum a fost prima apariție a lui Gigi Becali la TV! Dan Diaconescu:...
Cum a fost prima apariție a lui Gigi Becali la TV! Dan Diaconescu: „Când mi-a răspuns la telefon am știut că el e omul pe care îl caut”
Roxana Dobrițoiu, primele declarații după eliminarea de la Vocea României: ”Este foarte greu”!...
Roxana Dobrițoiu, primele declarații după eliminarea de la Vocea României: ”Este foarte greu”! Declarații exclusive!
“În ultimii trei ani și jumătate, Klaus Iohannis a abandonat România”. Ludovic Orban...
“În ultimii trei ani și jumătate, Klaus Iohannis a abandonat România”. Ludovic Orban critică dur al doilea mandat al președintelui
Ziua în care toată lumea are ghinion. Nu se fac nunți și nici...
Ziua în care toată lumea are ghinion. Nu se fac nunți și nici afaceri
Artistă care a slăbit 54 de kg. A ținut un regim ușor. E...
Artistă care a slăbit 54 de kg. A ținut un regim ușor. E la îndemâna oricui. Transformarea e uluitoare: ''Mâncam făinoase, chipsuri, culciuri''
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA
Lovitură pentru DONALD TRUMP! Poate PIERDE TOT! SONDAJ de ultimă oră
Lovitură pentru DONALD TRUMP! Poate PIERDE TOT! SONDAJ de ultimă oră
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de...
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime
Crimeea ar fi rămas parte a Ucrainei, dacă Kievul ar fi respectat „cu...
Crimeea ar fi rămas parte a Ucrainei, dacă Kievul ar fi respectat „cu sinceritate ceea ce s-a convenit”
Ce pun turcoaicele în pilaf pentru a ieși cremos, gustos și cu o...
Ce pun turcoaicele în pilaf pentru a ieși cremos, gustos și cu o savoare de neuitat. Ingredientul care face diferența