News

Principalul grup care alimenta piața din București cu cocaină și heroină, destructurat de Poliția Română. Cine conducea rețeaua care aducea droguri din Olanda

Poliția Română a anunțat duminică că a destructurat principalul grup infracțional care alimenta piața din București cu heroină și cocaină
05.02.2023 | 11:56
Principalul grup care alimenta piata din Bucuresti cu cocaina si heroina destructurat de Politia Romana Cine conducea reteaua care aducea droguri din Olanda
Grupul alimenta piața de cocaină și heroină din Capitală. Sursa foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

Opt membri ai acestui grup de traficanți, șase români și doi albanezi, au fost trimiși în judecată, trei în stare de arest preventiv, alți trei sub control judiciar și doi în stare de libertate.

Cine conducea grupul care alimenta Capitala cu heroină și cocaină

Potrivit rechizitoriului din acest dosar, grupul de traficanți era condus de un albanez, acesta fiind și cel care, în luna mai a anului 2021, a intrat în contract cu mai mulți cetățeni români pentru a pune bazele rețelei de trafic.

ADVERTISEMENT

Acesta le-a explicat complicilor din România modul în care urma să aducă în droguri de mare risc, în special cocaină și heroină, în transporturi de 10-12 kilograme. Drogurile proveneau cu precădere din Olanda, însă unele transporturi au fost realizate și din Albania.

„În luna mai 2021, un bărbat, de cetățenie albaneză, ar fi iniţiat constituirea unui grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc (cocaină şi heroină), respectiv activități de procurare, disimulare, transport şi introducere pe teritoriul României a unor cantități de droguri de mare risc, cuprinse între 10-12 kilograme/transport”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților române, doi cetățeni români au fost parte la acest grup infracțional ce a operat până în luna august a anului 2022.

Pe durata acestui an grupul infracțional a fost compus din patru persoane, după ce un alt albanez s-a alăturat rețelei de traficanți, rețea care a fost sprijinită de mai mulți români în aducerea și vânzarea drogurilor.

ADVERTISEMENT

Cum erau aduse drogurile în București

Potrivit rechizitoriului, drogurile erau aduse cu precădere din Olanda, în special Rotterdam, sau Albania, iar transportul era asigurat de cei doi cetățeni albanezi.

„Drogurile de mare risc ar fi fost preluate din afara țării, de cele mai multe ori pe teritoriul Olandei-Rotterdam sau Albaniei, în principal de la cetățeni albanezi, în vederea transportării acestora în alte țări, cu preponderență în România”, arată Poliția Română.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților, traficanții foloseau mașini second-hand, înmatriculate pe numele rudelor, care erau băgate în service-uri – acolo unde drogurile erau ascunse în interiorul autoturismelor – iar odată ce ajungeau în București, mașinile reveneau în service pentru a scoate drogurile ascunse.

„Autovehiculele erau introduse în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locurile special amenajate, în vederea disimulării drogurilor.

Locașurile în care erau introduse drogurile în vederea transporturilor nu erau accesibile decât prin intervenția într-un service auto de către personal specializat sau prin desfacerea unor componente ale maşinii şi montarea acestora la loc, după introducerea/scoaterea substanțelor (de exemplu, în bordul mașinii, în plafon, în zona în care se află frâna de mână, etc)”, au mai precizat autoritățile române.

Compartimentele special create pentru transportarea drogurilor erau pregătite în service-uri din Olanda și Belgia, iar la un astfel de transport, un autoturism putea transporta circa 10-12 kilograme de droguri.

„Pentru a se asigura conspirativitatea acțiunii infracționale, după o anumită perioadă de timp, membrii grupului ar fi schimbat proprietarul autoturismelor și, implicit, numerele de înmatriculare, iar, în unele cazuri, le-ar fi modificat culoarea, pentru a nu atrage atenția autorităților privind frecvența intrărilor și ieșirilor din țările mai sus menționate.

Odată ajunse în România, membrii grupului ar fi scos drogurile din locașul special amenajat și le-ar fi depozitat în județul Ilfov, într-un imobil în care nicio persoană nu și-a declarat domiciliul”, au mai transmis autoritățile române.

Autoritățile au precizat că pe parcursul urmăririi penale, au fost documentate două astfel de transporturi, iar cu ocazia celui de-al doilea transport fiind depistate peste 10 kilograme de cocaină. Cantitatea de droguri confiscată a fost de peste zece kilograme de cocaină și 500 de grame de heroină, droguri cu o valoare de achiziție de 250.000 de euro, și o valoare de piață de un milion de euro.

ADVERTISEMENT