News

Român, stabilit în Israel, despre atacul cu rachete al Iranului: „suntem pregătiți pentru cele mai groaznice scenarii”

Dragoş Nelersa, român stabilit lângă Tel Aviv, a povestit duminică cum a trăit atacul cu drone și rachete purtat de Iran asupra Israelului
14.04.2024 | 10:58
Roman stabilit in Israel despre atacul cu rachete al Iranului suntem pregatiti pentru cele mai groaznice scenarii
Tel Aviv, capitala Israelului, în noaptea atacului purtat de Iran. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dragoş Nelersa, român stabilit în Israel, a povestit duminică dimineața emoțiile prin care a trecut alături de familia sa în noaptea atacului desfășurat de Iran. Acesta a povestit că locuiește la doar 30 de kilometri de Tel Aviv și că întreaga populație are deplină încredere în sistemele de apărare și armata israeliană.

Român stabilit în Israel, despre atacul Iranului

Dragoş Nelersa, un român stabilit în Israel, a declarat duminică dimineața la Știrile ProTv că a fost o noapte dificilă pentru populația din Israel. Acesta a subliniat totuși că oamenii au deplină încredere în sistemele de apărare antiaeriană ale statului evreu dar și în armata Israelului.

ADVERTISEMENT

„A fost o noapte dificilă, am stat cu emoţii. Acum nu se mai trage, să sperăm că lucrurile vor intra pe cale diplomatică. Locuim la 30 km sud de Tel Aviv. Populaţia este pregătită, pentru cele mai grele şi groaznice scenarii. Avem mare încredere în sistemul de apărare, în armată, sperăm că lucrurile nu vor degenera mai mult”, a declarat acesta la Știrile ProTv, potrivit News.ro.

Acesta a povestit și modul în care populația a fost pregătită pentru acest tip de atacuri. El a precizat că există buncăre la care populația poate ajunge imediat ce este alertată cu privire la iminența unui atac. Dragoș Nelersa a mai precizat că acolo unde locuiește nu au sunat alarmele, situația fiind mult mai gravă la Ierusalim.

ADVERTISEMENT

„Există o aplicaţie a apărării civile, care ne spune când se trage, unde să intrăm, sunt adăposturi, buncăre deschise de primării. Se ştie câte minute ai, unde să te adăpostești. Avem 9 minute de la mine până la un buncăr. La mine nu au sunat alarmele, dar în Ierusalim au sunat”, a mai declarat acesta.

Românul a mai povestit că nu se așteptau totuși la acest atac al Iranului prin care Teheranul a escaladat tensiunile dintre cele două țări. El a mai precizat, întrebat dacă se gândește să se întoarcă în România, dată fiind situația din Israel, că are copii în armată și că acolo este casa lui acum.

ADVERTISEMENT

„Nu credem că va merge această provocare, am fost uimiţi că începe ceva. Ne-a surprins, dar fiecare suntem pregătiţi. Sunt mulţi români aici, dar avem familie, eu am copiii în armată, aici este casa noastră, aici trăim”, a mai precizat Dragoș Nelersa.

Iranul a lansat circa 300 de drone și rachete

Armata israeliană a declarat duminică că “99%” din cele peste 300 de proiectile lansate de Iran asupra Israelului au fost interceptate. Doar “un număr mic” de rachete balistice au ajuns în Israel, restul rachetelor balistice, toate rachetele de croazieră și toate dronele fiind interceptate înainte de a ajunge pe teritoriul israelian, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, citat de presa israeliană.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 170 de drone, peste 30 de rachete de croazieră și peste 120 de rachete balistice au fost lansate de Iran asupra Israelului, a spus el, marea majoritate fiind interceptate de forțele aeriene israeliene și de “partenerii” israelieni.

Rachetele balistice care au ajuns în Israel au căzut pe baza aeriană Nevatim din sudul Israelului, a declarat Hagari, adăugând că acestea au provocat doar daune structurale ușoare. Baza funcționa și își continua operațiunile în urma atacului, avioanele continuând să o folosească, a adăugat el.

„Unele dintre armele lansate asupra Israelului au fost trase din Irak și Yemen”, a adăugat Hagari.

ADVERTISEMENT
Tags: