News

Româncă ce îngrijește bătrâni în Austria, după votul Vienei împotriva României: “Suntem doar forță de muncă ieftină”

Jurnaliștii austrieci au vrut să afle care e impactul veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen. Ei au vorbit cu o româncă ce îngrijește bătrâni în acest stat.
17.12.2022 | 14:34
Romanca ce ingrijeste batrani in Austria dupa votul Vienei impotriva Romaniei Suntem doar forta de munca ieftina
O româncă ce îngrijește bătrâni în Austria e extrem de dezamăgită după votul pentru Schengen. Sursa foto: dw.com
ADVERTISEMENT

Joi, 8 decembrie, la Bruxelles, Austria a barat drumul României către Spațiul Schengen. Veto-ul Vienei a trezit reacții de dezamăgire atât la noi în țară, cât și în statul din centrul Europei.

O româncă ce îngrijește bătrâni în Austria e extrem de dezamăgită după votul pentru Schengen

La mai bine de o săptămână de la refuzul Austriei de a accepta aderarea României la Schengen, reacțiile de dezamăgire continuă să vină.

ADVERTISEMENT

Presa de la Viena a vrut să afle cât de mult se resimte impactul veto-ului austriac împotriva aderării României la Schengen în rândul românilor aflați la muncă în Austria.

Jurnaliștii au intervievat o persoană care reprezintă o categorie de români extrem de prezentă în Austria: muncitorii care îngrijesc persoane vârstnice.

ADVERTISEMENT

Publicația Der Standard a stat de vorbă cu Roxana R., în vârstă de 54 de ani. Aceasta a spus, cu cuvintele ei, ce reprezintă poziția potrivnică României arătată de guvernul lui Karl Nehammer.

Femeia din România spune că muncește de 24 de ani în Austria și are un gust extrem de amar după votul acestui stat din Consiliul JAI. Ea explică greutățile cu care se confruntă.

ADVERTISEMENT

”Pentru mine este o mare dezamăgire că Austria a votat împotriva aderării României. Nu spun că politica României este cea mai bună, avem și defectele noastre și sunt nemulțumită de guvernarea de la București, însă avem o relație cu Austria. Suntem 30.000 de români care lucrează în industria de îngrijire a persoanelor vârstnice aici. Pe vremea pandemiei toți ne-au lăudat si aplaudat. Se spunea chiar că am salvat vieți.

Sunt în industria aceasta de 24 de ani. Am lucrat la Viena și de patru ani sunt în Vorarlberg. Îl îngrijesc pe clientul meu și de Crăciun anul acesta. În anii de dinainte, am negociat mereu cu familiile de austrieci să nu trebuiască să lucrez de Crăciun. Am trei fiice și nepoți în Timișoara. Dar pentru că doamna este singură, anul acesta îmi petrec Crăciunul cu ea”, spune Roxana.

ADVERTISEMENT

Femeia din România recunoaște cu amărăciune: ”Suntem doar forță de muncă ieftină”

Decizia Austriei de a bloca accesul României în spațiul de liberă circulație o afectează direct pe Roxana R. și pe cei aflați în situația de a face drumul dintre statul în care lucrează și țara de origine.

Femeia spune că, atunci când ia autobuzul spre casă, petrece 24 de ore pe drum. Totul din cauza procedurilor grele de la graniță.

”Dacă merg cu autobuzul, îmi ia cel puțin 24 de ore de la Vorarlberg până în satul meu. Trebuie să așteptăm de multe ori ore întregi la graniță. Adesea, poliția este acolo și verifică pe toată lumea.

Avem aceeași procedură și la întoarcerea în Austria. Se întâmplă chiar mai des să fim verificați la granița din Austria decât în ​​Ungaria, unde este granița externă Schengen. Ar fi mult mai ușor dacă personalul de îngrijire ar putea pur și simplu să beneficieze de privilegii la graniță”, mai precizează românca.

În finalul interviului, femeia din România spune că, pentru austrieci, ea și cei aflați în această situație sunt doar o mână de lucru ieftină. De pildă, Roxana afirmă că, în final, se va alege cu o pensie extrem de mică, de doar 200 de euro.

”Sper că politicienii noștri vor negocia acum și că până la urmă se va găsi o soluție. M-am gândit să plec în Elveția.

Aici suntem pur și simplu forță de muncă ieftină. Până la urmă voi primi doar o pensie de 200 de euro”, admite, cu amărăciune, femeia.

ADVERTISEMENT
Tags: