News

România a cumpărat 10.000 de teste noi pentru COVID-19. Câte persoane au fost testate până acum. Cum se prezintă situaţia în celelalte țări

16.03.2020 | 16:29
Romania a cumparat 10000 de teste noi pentru COVID19 Cate persoane au fost testate pana acum Cum se prezinta situatia in celelalte tari
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus face ravagii în toată Europa. Zilnic, numărul celor infectați crește dramatic pe continent. Cu toate acestea, în ceea ce privește țara noastră statisticile par a fi de partea noastră. Până luni, 16 martie, au fost depistate în România 158 de cazuri de coronavirus, cifre care pălesc spre comparație cu cele din alte țări. Autoritățile se laudă cu măsurile de prevenție pe care le-au luat în fața pandemiei și pare că acestea au fost eficiente. Însă nu putem ști foarte clar cât de bine s-au aplicat aceste măsuri, dacă ținem cont de faptul că testele în România au fost foarte puține…

Câte teste s-au efectuat în România și câte mai cumpără autoritățile

Până duminică, 15 martie, în România au fost prelucrate 3.205 de teste, dintre care 3.066 au fost cu rezultate negative. Astfel, Pe teritoriul României se află în carantină instituționalizată 2.855 de persoane, în timp ce alte 14.640 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

ADVERTISEMENT

În prezent mai există un număr de numai 1.524 de teste pentru diagnosticare moleculară în cele 7 centre de boli infecțioase care au capacitate de diagnostic și testare din București, Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova.

Celor două centre de testare din Capitală li se adaugă și Laboratorul de referință acreditat OMS al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”, care contribuie, alături de unitățile sanitare, la creșterea capacității de diagnosticare cu dotările existente.

ADVERTISEMENT

La cele peste 1.500 de teste pe care le mai are statul român se adaugă 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide achiziționate de către Compania Unifarm SA și care urmează să fie distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare, a anunțat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Cum stau celelalte state la testarea cu privire la coronavirus

Datele din celelalte țări cu privire la testările efectuate nu sunt tocmai cele mai actualizate, dar oferă un indiciu despre ritmul și capabilitățile altor sisteme medicale din lume. Astfel, datele din SUA arată că la 8 martie fuseseră efectuate doar 1.707 teste, pentru ca o săptămână mai târziu să se fi efectuat nu mai puțin de 22.713 teste. Deci peste 20.000 de testări pentru infecția cu covid-19 într-o singură săptămână.

ADVERTISEMENT

În Italia, la 12 martie, au fost testate pentru covid-19 peste 86.000 de persoane, în timp ce în Marea Britanie testările se apropiau de 30.000 de persoane.De departe, Coreea de Sud domină la capitolul testări, cu aproape 250.000 efectuate în data de 13 martie. Asta în contextul în care în China statisticile s-au oprit pe 24 februarie, la 320.000.

În cifre mai concrete, Coreea de Sud avea la 13 martie nu mai puțin de 4,813 teste la milionul de locuitori, de departe cele mai multe dintre țările mari din lume. Pe primul este Bahrein, cu 6.164 teste efectuate la milionul de locuitori și 9.200 de teste în total.

ADVERTISEMENT

Italia, cea mai afectată țară de covid-19, a efctuat 1420 de teste pe milionul de locuitori, la data de 12 martie, în timp ce țara vecină, Slovenia, are o cifră asemănătoare de teste.

Dacă este să calculăm numărul total de testări făcute în România la o populație oficială de 19,5 milioane de locuitori, ne dă o cifră modestă, de 164 de persoane testate la un milion de locuitori, deci de nouă ori mai puțin decât situația în care se afla Italia pe 12 martie.

Așadar, nu este de mirare că în spațiul public lumea se arată sceptică cu privire la numărul de cazuri de covid-19. Este de așteptat ca surplusul de testări care au fost cumpărate de autorități și cu care vor fi dotate unitățile medicale în următoarea săptămână să înlesnească procesul de depistare a celor infectați de coronavirus. Până atunci, însă, oamenii sunt invitați să stea cât mai mult în case, dat fiind faptul că virusul covid-19 se poate manifesta și asimptomatic.

ADVERTISEMENT