News

România a cumpărat 32 avioane de luptă F-16 produse în 1960 din Norvegia. Achiziția are valoarea de 388 milioane de euro

Ministerul Apărării a anunțat finalizarea procedurii de achiziție a 32 de avioane F-16 din Norvegia, aceasta fiind ultima etapă a unui proces mai complicat.
05.11.2022 | 10:34
Romania a cumparat 32 avioane de lupta F16 produse in 1960 din Norvegia Achizitia are valoarea de 388 milioane de euro
Avionul F-16 este produs de compania americană General Dynamics/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Contractul de achiziție a aeronavelor de luptă de la guvernul noregian a fost semnat, vineri, la sediul companiei Romtehnica, a anunțat MApN printr-un comunicat de presă.

Avioanele F-16 vor intra în dotarea aviației militare române în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.

ADVERTISEMENT

Valoarea contractului semnat astăzi cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023”, precizează sursa citată.

Avioanele vor putea fi utilizate imediat după livrare, durata estimată a serviciului lor în România fiind de minim 10 ani, timp în care România ar trebui să parcurgă perioada de tranziție către avioanele de generația a V-a.

ADVERTISEMENT

Procedurile de achiziție au început oficial în decembrie 2021, când Ministerul Apărării Naționale a obținut aprobarea Parlamentului României pentru inițierea procedurilor de achiziție și derulării acestora conform prevederilor Legii nr. 214 din 2022.

Acceptul SUA, așteptat până la sfârșitul anului

De asemenea, statul român a trebuit să ceară acceptul guvernului Statelor Unite, necesar în cazul transferului de tehnologie militară americană către un stat terț. Acceptul formal al oficialităților de la Washington este așteptat să sosească până la finele acesui an.

ADVERTISEMENT

Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, precizează MApN.

Aviația militară deține deja 17 avioane F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, misiunile de poliție aeriană sunt executate cu aceste aeronave la care se adaugă și MiG-21 LanceR, însă acestea vor fi scoase din serviciu peste un an.

Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO”, mai precizează ministerul.

ADVERTISEMENT