News

România a depășit 20.000 de cazuri de infectare cu rujeolă. Peste 60 de copii au murit

28.08.2020 | 15:54
ADVERTISEMENT

64 de persoane au murit în România în acest an după ce s-au infectat cu rujeolă, o boală care încă mai face victime cu toate că există un vaccin.

În total au fost înregistrate 20.204 cazuri de rujeolă, de la debutul epidemiei, potrivit unei informări a Institutului Național de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

Conform INSP, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până în 28 august trece de 20.000.

România a depășit 20.000 de cazuri de infectare cu rujeolă

Rujeola, sau pojarul, e o boală infecțioasă care poate duce la complicații. Din patru persoane infectate, o persoană ajunge în spital, iar pentru un infectat din 1000 de bolnavi, boala poate fi letală.

ADVERTISEMENT

Vaccinul împotriva rujeolei este singura protecție reală pe care oamenii o au împotriva bolii, boală care atacă în special copiii. În România, 9 din 10 părinți își vaccinează copiii, conform datelor oficiale INSP.

Cu toate acestea, INSP recomandă tuturor părinților să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor în vârstă de 1, 5 și 7 ani(conform calendarului) pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora. Vaccinarea reprezintă cea mai sigurăși eficientă metodă de prevenire a cazurilor de  îmbolnăvire și este asigurată prin Programul National de Vaccinare al Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Rujeola este o boală cu contagiozitate foarte mare și cu complicații severe: diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul.

În 2018, peste 140.000 de oameni au murit din cauza rujeolei la nivel mondial, conform estimărilor oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

ADVERTISEMENT

Majoritatea deceselor au fost în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani, în condițiile în care bebelușii și copiii sunt supuși unui risc mai mare de infecție cu această boală.

Faptul că un copil moare de o boală ca rujeola, ce poate fi prevenită prin vaccinare, este, sincer vorbind, revoltător și un eșec colectiv în protejarea celor mai vulnerabili copii ai lumii.

Pentru a salva vieți, trebuie să ne asigurăm că toți pot beneficia de vaccinuri – ceea ce înseamnă să investim în imunizare și asistență de sănătate de calitate ca un drept pentru toți”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreysus, Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății.

ADVERTISEMENT
Tags: