News

România a devenit cel mai mare furnizor de combustibil al Ucrainei. O treime din benzina importată de Kiev provine din ţara noastră

Ucraina a devenit dependentă de benzina românească. Ţara noastră ocupă primul loc în topul furnizorilor de combustibil către ţara vecină.
21.02.2023 | 16:40
Romania a devenit cel mai mare furnizor de combustibil al Ucrainei O treime din benzina importata de Kiev provine din tara noastra
Benzinărie din Ucraina
ADVERTISEMENT

De la izbucnirea războiului ruso-ucrainean, pe 24 februarie 2022, România a devenit cel mai mare furnizor de combustibil al Ucrainei, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Vamală Română. Mai mult, în luna ianuarie, o treime din benzina importată de ucraineni a provenit din România.

Ucraina importă din UE 95% din necesarul de benzină

Exporturile românești de carburanți către Ucraina au crescut de 30 de ori în 2022, ajungând la 983,4 mii de tone, în timp ce alte 251,3 mii de tone de carburanți din alte țări au intrat în Ucraina prin România, de 96 de ori mai mult decât în anul precedent, arată datele Autorităţii Vamale Române, consultate de profit.ro.

ADVERTISEMENT

Calculele care plasează România în fruntea listei de țări furnizoare de combustibil vin şi de la autoritățile ucrainene, confirmă publicaţia Magyar Nemzet. “Suntem dependenți în mod critic de importurile de produse petroliere din cauza atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii petroliere ucrainene. Prin urmare, Guvernul ucrainean a creat condiții pentru creșterea importurilor de combustibil.

În prezent, 95% din benzina importată și 72% din motorina importată provin din țările UE, în frunte cu România, Lituania, Slovacia, Grecia, Bulgaria și Polonia. De asemenea, reacțiile pieței arată treptat că rezervele noastre de petrol sunt în creștere, pe măsură ce importurile continuă să crească”, a declarat ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko.

ADVERTISEMENT

Numai în luna ianuarie, Ucraina a importat 202,6 mii tone de benzină, nivel record al ultimilor ani, o treime din această benzină provenind din România. Concret, datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în luna ianuarie, companiile românești au exportat în Ucraina 63,4 mii tone de benzină, o cantitate echivalentă cu jumătate din exporturile de benzină către statul vecin din primele 9 luni ale anului trecut, de 130 mii tone, mai scrie profit.ro.

Aproape jumătate din livrările românești de benzină către Kiev au provenit de la rafinăriile Petrobrazi (ce apaține OMV Petrom) și Petromidia (ce aparține Rompetrol, companie a grupului kazah KMG). În acelaşi timp, Polonia, Lituania și Grecia au livrat împreună 81,6 mii de tone, doar cu mai puțin de o treime peste volumul exportat de România.

ADVERTISEMENT

Dacă exporturile crescute de carburanți către Ucraina nu au creat probleme pe piața românească, transporturile de cereale au creat ceva presiune în piaţă. Potrivit datelor Autorităţii Vamale Române, în 2022, volumul de cereale ucrainene exportate în alte țări prin România a crescut de 68 de ori față de 2021, iar volumul exportat în România a crescut de 815 ori.

Într-o analiză publicată de Rador este specificat faptul că acest volum uriaș de cereale ucrainene care a tranzitat ţara noastră a pus sistemul logistic românesc sub o presiune fără precedent, care s-a manifestat cel mai pregnant prin creșterea prețurilor de transport.

ADVERTISEMENT

În același timp, cantitățile de cereale la preț redus destinate pieței românești, o categorie care a crescut de 142 de ori, ucrainenii căutând probabil să elibereze capacități de stocare în perspectiva recoltei din 2023, au oferit producătorilor interni o concurență teribilă, situaţia fiind comentată şi de ministrul Petre Daea. “Iată că acum fermierii români se află într-o situaţie extrem de delicată, cu magaziile pline şi cu conturile goale. Magaziile pline pentru că n-au putut să-şi valorifice cerealele şi în mare parte din cauza situaţiei din Ucraina”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT