News

România a obținut cel mai bun rezultat din concurs la Olimpiada de Fizică a Uniunii Europene. Cine sunt geniile din spatele acestui rezultat

România se laudă cu obținerea celui mai bun rezultat din concurs la Olimpiada de Fizică a Uniunii Europene, asta grație unei echipe de genii pregătite exemplar de profesori.
20.06.2023 | 18:19
Romania a obtinut cel mai bun rezultat din concurs la Olimpiada de Fizica a Uniunii Europene Cine sunt geniile din spatele acestui rezultat
România a obținut cel mai bun rezultat din concurs. Foto: Edu Pedu
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației nu a ratat ocazia să îi felicite pe eroi, după rezultatul excelent obținut la Olimpiada de Fizică a Uniunii Europene, eveniment important care a avut loc în perioada 16-20 iunie 2023, la Hanovra, în Germania, reunind elevi din 35 de țări. Oros Vlad-Ștefan, Dragomir Andrei-Darius, Momoiu Alexandru, Marcu Răzvan-Gabriel și Buțiurcă Mihnea sunt cei care au scris istorie pentru țara nostră.

România, prima la Olimpiada de Fizică a Uniunii Europene

”Echipa României a avut cel mai bun rezultat din concurs la Olimpiada de Fizică a Uniunii Europene! În perioada 16-20 iunie 2023, a avut loc, la Hanovra, Germania, Olimpiada de Fizică a Uniunii Europene! Au ocupat toate locurile de pe podium: OROS Vlad-Ștefan, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Timișoara, Medalie de aur/ LOCUL I ABSOLUT, cel mai bun rezultat din concurs, premiu special pentru cea mai bună lucrare la proba teoretică.

ADVERTISEMENT

DRAGOMIR Andrei-Darius, clasa a XI-a, Liceul Internațional de Informatică, București, Medalie de aur/locul II, premiu special pentru cea mai bună lucrare experimentală, MOMOIU Alexandru, clasa a XI-a, Liceul Internațional de Informatică, București, Medalie de aur/locul III MARCU Răzvan-Gabriel, clasa a XII-a, Liceul Internațional de Informatică, București, Medalie de argint, BUȚIURCĂ Mihnea, clasa a XII-a, Liceul Internațional de Informatică, București, Medalie de argint. Lotul României a fost însoțit de Profesor Dr. DAVIDESCU Delia-Constanța – Liceul Internațional de Informatică, București, Observator, Conf. Univ. dr. POPESCU Sebastian-Dumitru – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași. Felicitări tuturor!”, a transmis Ministerul Educației.

Așadar, vor rămâne în istorie și profesorii DAVIDESCU Delia-Constanța – Liceul Internațional de Informatică, București, și POPESCU Sebastian-Dumitru – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași. În total, România a obținut 3 medalii de aur și două de argint, potrivit anunțului oficial.

ADVERTISEMENT

”Primii trei elevi sunt români și avem premii pentru cea mai bună lucrare teoretică, cea mai bună lucrare experimentală și cel mai mare rezultat per total din concurs. Nicio altă țară nu are aceste performanțe”, a transmis coordonatorul lotului pentru G4Media. De remarcat că un elev care a obținut medalia de aur e de la liceu de stat, însă restul de patru medaliați provin de la un liceu privat.

În total, la această competiție au participat 176 de elevi și 72 de lideri/observatori. ”Avem cele mai bune rezultat și nu este primul an când avem cele mai bune rezultate la EuPhO. Ce înseamnă ele: primul clasat, bineînțeles cu medalie de aur, este elevul Oros, locul I cu cea mai mare medie, a doilea clasat este Andrei Dragomir cu medie foarte mare. Primii trei din concurs sunt elevii noștri.

ADVERTISEMENT

Al treilea este Momoiu Alexandru. În afară de acest lucru, avem premiu pentru cea mai bună lucrare teoretică (Vlad Oros) și cel mai mare rezultat per total din concurs, cel mai mare premiu care se acordă, iar elevul Dragomir a mai luat și premiul special pentru cea mai bună lucrare experimentală. Rezultatul este cu totul deosebit. Nicio altă țară nu are aceste performanțe”, a transmis profesoara Davidescu Delia, responsabilă pentru coordonarea lotului.

De menționat că pe lângă țările europene care au participat, au fost invitate și 10 țări din afara Europei, fiind vorba de angladesh, Columbia, Kârgâzstan, Arabia Saudită, Tadjikistan, Brazilia, Israel, Macao (China), Singapore și Vietnam. ”Olimpiada Europeană de Fizică (EuPhO) este un concurs pentru elevii de liceu. Pe lângă Olimpiada Internațională de Fizică (începută în 1967), există tradiții de concursuri regionale, cum ar fi Olimpiada Asiatică de Fizică (din 2000) și Olimpiada Ibero-Americană de Fizică (din 1991). Conceptul EuPhO este similar situațiilor reale de cercetare, cu o scurtă descriere a problemelor și mult spațiu pentru soluții creative”, au transmis și organizatorii competiției.

ADVERTISEMENT

La fel ca și la IPhO, concursul este destinat elevilor de liceu. Vârsta concurenților nu trebuie să depășească 20 de ani la data de 30 iunie a anului concursului, adică vârsta de 21 de ani trebuie să fie ulterioară acestei date. Concursul este deschis pentru țările din Europa și nu numai. Fiecare țară este eligibilă să trimită o echipă formată din maximum 5 elevi și un conducător; observatorii și/sau vizitatorii sunt, de asemenea, bineveniți. Țara gazdă este eligibilă pentru a trimite o a doua echipă. Țările care participă în mod oficial la EuPhO acceptă responsabilitatea de a organiza ele însele concursul la un moment dat”, se mai arată pe site-ul competiției. Trebuie menționat că acest concurs constă în două probe, un examen experimental și unul teoretic, potrivit Edu Pedu.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”