News

România, abonată la cazurile de rasism! Derapaje la Ditrău cu srilankezi și procesele cuplurilor gay

09.12.2020 | 17:11
Romania abonata la cazurile de rasism Derapaje la Ditrau cu srilankezi si procesele cuplurilor gay
Rasismul în România a crescut în ultima perioadă. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

În ultima perioadă, România a devenit o abonată a cazurilor de rasism! De altfel, una dintre cele mai cunoscute și recente situații s-a petrecut chiar la începutul acestui an, atunci când pandemia de coronavirus era încă departe. 

Vorbim despre pățania cetățenilor din Sri Lanka, angajați la o brutărie din Ditrău, județul Harghita. Din păcate, săptămâni întregi, localitatea s-a aflat în centrul atenției și nu pentru vreo reușită aparte, ci, mai degrabă, pentru reacțiile xenofobe ale oamenilor de acolo.

ADVERTISEMENT

Culmea, pe lângă localnici, inclusiv preotul catolic Bírók Károly s-a aflat printre cei care au protestat după ce o fabrică de pâine a angajat doi muncitori din Sri Lanka.

România, abonată la cazurile de rasism în ultima perioadă

Nu s-a terminat aici. Patronul firmei și proprietarii caselor care i-au găzduit pe cei doi au fost amenințați de oameni cu bătaia și incendierea caselor. Motivul a fost unul cât se poate de șocant.

ADVERTISEMENT

Sătenii au susținut că le este teamă ca la ei în comună să nu vină un val de migranţi. Amuzantă, pe alocuri, situația s-a încins serios când a apărut un al treilea srilankez. Și acesta a fost angajat la brutăria din comună, moment în care apele s-au tulburat definitiv.

Sursa foto – facebook

O petiție cu peste 1.800 de semnături a fost depusă, în februarie, la Primăria Ditrău, una în care oamenii solicitau de zor patronilor brutăriei să nu mai angajeze forță de muncă străină.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, speriați că aceștia ar putea aduce cu ei și diferite boli, localnicii au cerut ca angajatorii să prezinte actele medicale ale srilankezilor.

CNCD s-a autosesizat în urma cazului de la Ditrău

Așa cum era de așteptat, cazul a ajuns în atenția presei și a fost îndelung mediatizat. Prea puțină lume a fost interesată și de soarta asiaticilor.

ADVERTISEMENT

Unul dintre ei, pe numele întreg Welgamage Don Prasanna Piumal are doar 22 de ani și a transmis că nu s-a gândit vreodată că într-o țară democratică și liberă, așa cum este România, tocmai el va fi criticat pentru culoarea pielii. Mai ales că tot ceea ce face este să frământe un aluat. Meserie pentru care a prezentat chiar și un atestat.

Sursa foto – facebook

În cele din urmă, reprezentanţii brutăriei din Ditrău au precizat, în urma unei întâlniri cu preotul, că s-a ajuns la un numitor comun şi că sunt aşteptaţi în continuare muncitori din Sri Lanka care să lucreze la brutărie. Cu toate acestea, Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a deschis dosar penal pentru incitare la ură, iar Consiliul National pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat.

21 cupluri de gay au dat în judecată statul român pentru discriminare

Nu este singura situație de acest gen în care numele României a ajuns în presa internațională. Concret, într-un proces lung de câțiva ani de zile, nu mai puțin de 21 de cupluri formate din persoane de același sex au dat în judecată statul român la CEDO.

Sursa foto – hepta.ro

De altfel, în urmă cu doar câteva luni, Dunja Mijatovic, comisar pentru Drepturile Omului a publicat observațiile scrise cu privire la cazul Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru împotriva României. Ei reprezintă primul cuplu de gay care au formulat plângerea. În timp, lor li s-au alăturat alte 40 de persoane.

Comisarul a explicat atunci că „principiul egalității în fața legii impune ca recunoașterea legală să fie disponibilă partenerilor de același sex” și că „absența recunoașterii legale pentru cuplurile de același sex constituie discriminare pe motiv de orientare sexuală”.

Ce nereguli au reclamat persoanele gay legate de statul român

Florin Buhuceanu este membru Accept în mișcarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de peste 20 de ani. Acesta se află într-o relație asumată cu Victor Ciobotaru, absolvent al Institutului Teologic Adventist. Cei doi au decis să dea în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Sursa foto – hepta.ro

Aceștia au reclamat încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România, pentru că nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor. Conform asociației Accept, partenerii de același sex nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători.

Aceștia nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obţinerea ajutorului de înmormântare. De asemenea, două persoane de același sex care se află într-o relație în România nu pot obține credite de la bănci împreună.

Pandemia COVID-19 a venit cu rasism în România

Politologul Vladimir Tismăneanu și fostul deputat Nicolae Bacalbașa au ajuns în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării după două postări pe rețelele de socializare care au fost intens dezbătute.

Sursa foto – colaj Fanatik

Celebrul istoric a distribuit pe Facebook o imagine cu mai multe ciori și mesajul ”Aeroportul Țăndărei / Toate zborurile sunt anulate”. De remarcat că acesta a șters postarea după ce a văzut amploarea situației și a prezentat scuze tuturor.

Bacalbașa a fost la fel de aprins. Acesta a scris pe Facebook de unde ar putea lua românii coronavirus. „No!… Să vă fie clar!!! Chinezii au luat virusul de la liliecii lor, noi o să-l luăm de la ciorile noastre!”, a explicat atunci Bacalbașa. Reacția lui a fost imediat sancționată.

 

ADVERTISEMENT