News

România, acuzată de complicitate cu ”teroriștii ruși”, după ce a decis extrădarea în Cecenia a unei femei acuzate că face parte din ISIS. ”Va fi torturată”

Femeia acuzată de aparteneță la ISIS, prinsă la sfârșitul lunii martie la Vama Siret, va fi extrădată în Rusia. Decizia judecătorilor români a stârnit reacții virulente din partea unui ONG internațional.
28.04.2022 | 10:30
Romania acuzata de complicitate cu teroristii rusi dupa ce a decis extradarea in Cecenia a unei femei acuzate ca face parte din ISIS Va fi torturata
Amina Gerikhanova, acuzată de terorism, va fi extrădată în Rusia / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

În timp ce Rusia se apropie amenințător de granițele României, colaborarea dintre autoritățile celor două state în materie penală internațională pare să decurgă mai bine ca niciodată. Recent, partea română a decis că o femeie pe care rușii o acuză de terorism, capturată la Vama Siret la sfârșitul lunii martie, va fi extrădată la Groznîi, capitala regiunii Cecenia.

Judecătorii de la Suceava au decis s-o predea pe Amina Gerikhanova procurorilor ruși

Amina Gerikhanova are 36 de ani și a încercat să intre în România cu valul de refugiați din Ucraina, împreună cu fiul ei de 8 ani. Ea încerca să ajungă în Turcia, însă a fost reținută pe baza unei alerte transmise prin Interpol.

ADVERTISEMENT

Amina Gerikhanova este acuzată de autoritățile ruse că a susținut organizații teroriste din Siria. Femeia a declarat că a fugit din Cecenia, de frica regimului dictatorial condus de Ramzan Kadîrov, aliatul lui Vladimir Putin și s-a ascuns în Ucraina. Ea a încercat să treacă granița în România, într-un autocar plin cu refugiați ucraineni.

Pe 5 aprilie, Procuratura Generală a Federației Ruse a transmis în România o cerere oficială de extrădare pe numele Aminei Gerikhanova. Conform documentelor, femeia de 36 de ani este în centrul unei proceduri penale pentru infracțiunea de ”participare la o formațiune armată pe teritoriul unui stat străin care nu este prevăzută de legea acestui stat, în scopuri contrare Federației Ruse, prevăzută de art. 208, partea a 2-a din Codul Penal al Federației Ruse”.

ADVERTISEMENT

Soarta Aminei Gerikhanova a ajuns în mâinile judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, iar aceștia au decis, pe 18 aprilie, că toate condițiile pentru extrădarea Aminei Gerikhanova sunt întrunite și că femeia va fi trimisă în Cecenia, pentru a fi judecată. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Un ONG din Suedia susține că dosarul femeii este fabricat

Vayfond, un ONG înregistrat în Suedia, care are ca scop apărarea drepturilor omului în Cecenia, susține, însă, că procesul Aminei Gerikhanova din Groznîi este, în realitate, o farsă. Reprezentanții organizației acuză România de complicitate cu ”teroriștii ruși” și cer ca femeia să nu fie trimisă în Rusia pentru că va fi torturată.

ADVERTISEMENT

”Partea rusă îi aduce acuzații false Aminei Gerikhanova, în legătură cu participarea ei la actele teroriste ae organizației ISIS, pe teritoriul Siriei, între 2016 și 2018. Este un lucru știut că Amina a fost în Ucraina în perioada incriminată. Această informație a fost confirmată de Serviciul de Securitate a Ucrainei (SSU). Înainte de asta, Procurorul General al Ucrainei primise cererea de extrădare a Aminei, însă a constatat că acuzațiile sunt nesusținute și a respins cererea Rusiei”, susțin reprezentanții organizației Vayfond.

Conform informațiilor oferite de asociație, Amina Gerikhanova a ajuns să fie acuzată de terorism după ce soțul ei a fost ucis în Siria, în timp ce lupta împotriva regimului Assad. ”În Cecenia, bărbații nu cer binecuvântarea soțiilor lor atunci când pleacă la război, iar serviciile speciale ale Rusiei știu prea bine lucrul ăsta. Gerikhanova nu ar trebui să fie condamnată pentru crimele soțului ei. (…) Acesta este un caz fabricat”, mai spuna aceștia.

ADVERTISEMENT

Vayfond: ”Toată lumea s-a aliat îmotriva Rusiei, iar o instanță românească extrădează o femeie nevinovată”

Cei de la Vayfond spun că în ziua în care judecătorii suceveni decideau că femeia va fi extrădată în Rusia, ei au primit o promisiune de la Președinția Ucrainei că, în cazul în care România va fi de acord s-o trimită pe Gerikhanova la Kiev, ea și fiul ei nu vor mai fi în pericol de extrădare în Rusia.

”Întreaga lume s-a aliat împotriva Rusiei și ajută victimele acesteia. Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei și din consiliul ONU. Țara aceasta a devenit o paria! Iar o instanță din România, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, extrădează o mamă singură, nevinovată, în Rusia”, mai arată organizația.

România, acuzată că nu a cerut garanții Rusiei că drepturile femeii vor fi respectate

Vayfond avertizează că, în cazul în care România o va trimite pe Amina Gerikhanova în Rusia, va încălca articolul 3 din Carta Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la interzicerea torturii și a tratamentelor degradante.

”România va comite o violare grosolană a drepturilor omului, dacă Gerikhanova va fi extrădată în Rusia. Autoritățile române au subestimat adevăratele riscuri și pericolele ale extrădării acestei femei. (…) Ea va fi obligată să dea o mărturie falsă împotriva ei însăși și a altor cetățeni persecutați.

În condițiile în care România nici măcar nu a solicitat garanții necesare din partea Rusiei, riscurile cresc exponențial. Credem că toată lumea știe cine este Kadîrov și ce reprezintă de fapt Rusia, care execută civili, torturează și violează femei, bărbați și copii în Ucraina. Aceste fapte sunt dovedite și documentate”, au mai arătat reprezentanții asociației Vayfond.

Până la o decizie definitivă de extrădare, Amina Gerikhanova va rămâne în arest, după ce mandatul acesteia a fost prelungit până la data de 17 mai 2022. Ea se află, în prezent, la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Suceava. Femeia a fost asistată de un avocat din oficiu însă audierea a decurs cu dificultate pentru că aceasta nu cunoaște limba engleză.

ADVERTISEMENT
Tags: