Sport

România, calificată la Cupa Mondială de Rugby! Ce adversari vor avea “stejarii”. Forul mondial confirmă Fanatik. Update exclusiv

Răsturnare spectaculoasă de situație. FANATIK a aflat că România s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby. Spania a fost depunctată cu 10 puncte și, pe cale de consecință, descalificată de la competiţia supremă.
28.04.2022 | 17:50
Romania calificata la Cupa Mondiala de Rugby Ce adversari vor avea stejarii Forul mondial confirma Fanatik Update exclusiv
România va fi informată în următoarele 48 de ore că va evolua la Cupa Mondială din Franța, după ce World Rugby va face anunțul oficial privind descalificarea Spaniei. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT
28-04-2022
15:49

România s-a calificat la Campionatul Mondial de rugby din 2023

Aşa cum FANATIK a anunţat pe 26 aprilie, World Rugby a decis, după 48 de ore, că Spania a fost descalificată de la Campionatul Mondial din 2023, iar locul acesteia a fost luat de România. 

“Federația Română de Rugby a luat act de comunicatul oficial al World Rugby referitor la sancțiunile primite de Spania drept consecință a folosirii unui jucător ce nu îndeplinea condițiile de eligibilitate (sportivul sud-african Gavin van den Berg). Aceste sancțiuni au fost impuse ca urmare a deciziei unei Comisii Independente numite de forul mondial”, a fost anunţul făcut de Federaţia Română de Rugby.

La Campionatul Mondial din 2023, România va juca în Grupa B, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoţia şi câştigătoarea barajului Asia/Pacific 1. Primul meci al “stejarilor” va fi pe 9 septembrie 2023, pe “Matmut Atlantique” din Bordeaux, cu irlandezii.

  • România – Irlanda (9 septembrie 2023)
  • România – Africa de Sud (17 septembrie 2023)
  • România – Scoţia (30 septembrie 2023)
  • România – câştigătoarea barajului Asia/Pacific 1 (8 octombrie 2023)

Așa cum FANATIK a anunțat în premieră, în luna martie, World Rugby, forul care guvernează competițiile cu balonul oval la nivel mondial, a fost sesizat cu privire la posibila încălcare a legii eligibilității de către Spania.

Joacă România la Cupa Mondială? FANATIK a aflat că decizia a fost deja luată

Din informațiile FANATIK decizia a fost luată deja, este favorabilă Stejarilor și va fi anunțată în maximum 48 de ore. Echipa națională a României a încheiat pe poziția a 3-a calificările pentru Cupa Mondială de rugby 2023, într-un clasament în care s-au cumulat punctele obținute în edițiile 2021, respectiv 2022 a Rugby Europe Championship.

ADVERTISEMENT

Însă, România va merge direct la Cupa Mondială din Franța, întrucât, în următoarele 48 de ore World Rugby va anunța oficial descalificarea reprezentativei Spaniei, din cauză că ”leii” au încălcat regula eligibilității utilizându-l pe pilierul sud-african Gavin van der Berg, deși acesta nu avea drept de joc.

Sud-africanul a evoluat în cele două jocuri pe care Spania le-a câștigat împotriva Olandei, iar acest lucru înseamnă că pe lângă descalificarea naționalei iberice, aceasta va pierde și 10 puncte în clasamentul cumulat la calificărilor pentru CM, câte cinci pentru fiecare joc câștigat cu Gavin van der Berg în teren.

ADVERTISEMENT

Pentru că Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, este și membru în Consiliul World Rugby, informația oferită de sursa menționată, nu poate fi confirmată, justificat, șeful FRR neavând dreptul de a face declarații publice până la anunțul oficial al forului mondial.

Rusia a contestat prima neeligibilitatea lui van der Berg, Portugalia a sesizat World Rugby

La începutul lunii martie, la finalul partidei Spania – Olanda 43-0, platforma rugger.info menționa și argumenta faptul că sud-africanul Gavin van der Berg nu întrunea criteriile de eligibilitate.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea el a jucat împotriva Olandei. Era al doilea meci în tricoul reprezentativei Spaniei, primul fiind tot împotriva batavilor cu un an mai devreme.

Sursa menționată amintea că van der Berg nu ar fi avut dreptul de a juca pentru ”lei” întrucât nu a locuit 36 de luni consecutive în Spania, în ultimii trei ani, menționând că în perioada mai – septembrie 2019 acesta ar fi locuit în Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Astfel, a fost încălcat regulamentul mondial de eligibilitate care prevede că un sportiv originar din altă țară decât cea pentru care joacă în echipa națională, nu poate lipsi mai mult de 60 de zile pe an din aceasta.

La sfârșitul lunii martie, Federația Portugheză de rugby notifica forul mondial cu privire la eligibilitatea de a juca pentru Spania, a pilierului sud-african, și cerea World Rugby să demareze o anchetă în acest sens.

Pe 28 martie, la 48 de ore de la notificarea depusă de președintele Federației Portugheze de rugby, Carlos Amado da Silva, forul mondial a anunțat că a constituit o comisie juridică independentă pentru a analiza eligibilitatea sportivului Gavin van der Berg.

Un grup de suporterii români au urmărit neregulile comise de Federația spaniolă

Pe lângă sesizările pe care Rusia și Portugalia le-au făcut la începutul acestui an, un grup de suporteri a echipei naționale de rugby a României au urmărit încălcările de regulament pe care spaniolii le-au făcut în ultimul deceniu și au întocmit un dosar pe care l-au trimis pe adresa forului mondial.

Mai mult, conform Radio France Internaționale România, tot un român ar fi ales și casa de avocatură pe care a recomandat-o Federației Române de profil, care a instrumentat cazul care va duce la descalificarea și depunctarea Spaniei.

”Contestația a fost construită de un suporter al Stejarilor, iar firma de avocatură aleasă de Federația Română de Rugby a fost aleasă de același om. De 10 ani de zile, Federația spaniolă de rugby încalcă regulile competiției.

Am fost convinși că o va face și de această dată și i-am monitorizat din prima zi”, a declarat sub protecția anonimatului un membru al grupului de suporteri care a lucrat la cazul intentat împotriva Spaniei, citat de RFI.

Spania va fi retrogradată în al treilea eșalon al rugyului european, Portugalia merge la baraj

Deși anunțul oficial nu a fost încă făcut de World Rugby, România va juca, conform anunțului presei din Hexagon, la Cupa Mondială din Franța, iar Spania va fi retrogradată în al treilea nivel valoric al sportului cu balonul oval european întrucât este recidivistă.

Spania a mai fost descalificată, tot pentru folosirea unor jucători ne-eligibili, la finalul campaniei de calificare pentru Cupa Mondială din 2019. În același an și România era descalificată pentru faptul că a folosit în meciurile de calificare pe jucătorul din Tonga Sione Faka’osilea.

După ce anunțul World Rugby va fi făcut oficial, Stejarii vor sărbători calificarea directă la Cupa Mondială din Franța, unde vor evolua în grupa B, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoția și echipa calificată din zona Asia-Pacific, cel mai probabil Tonga.

În plus, naționala Portugaliei, clasată a patra la finalul calificărilor pentru CM din 2023, va merge în locul României la turneul de recalificare alături de reprezentantele Africii, Americilor şi zonei Asia/Pacific. Acestea vor lupta pentru ultimul loc calificant la Cupa Mondială din Franța.

ADVERTISEMENT