Sport

România riscă să fie din nou descalificată din drumul spre Campionatul Mondial de rugby! Portugalia a reclamat Spania și îi suspectează și pe “stejari”

România a încheiat calificările la Cupa Mondială de rugby pe locul 3, după Georgia și Spania, dar o plângere depusă de Federația Portugheză la World Rugby, ar putea duce la descalificarea ”stejarilor” și a ”leilor”.
27.03.2022 | 18:05
Romania risca sa fie din nou descalificata din drumul spre Campionatul Mondial de rugby Portugalia a reclamat Spania si ii suspecteaza si pe stejari
Federația Portugheză de Rugby a cerut forului mondial să verifice eligibilitatea unor jucători străini care au evoluat pentru Spania și România. Răspunsul World Rugby ar putea duce la o nouă descalificare a ”stejarilor” de la Cupa Mondială. Sursa foto: © Daniel Nechita #RugbyRomania
ADVERTISEMENT

Rugbyul european este zguduit de un nou scandal, iar în vârtejul evenimentelor ar putea fi implicată și România. Un oficial al Federației Portugheze a cerut forului mondial lămuriri asupra eligibilității unor jucători.

Jurnaliștii ruși au contestat primii dreptul de joc al unui sud-african care a evoluat pentru Spania

Președintele Federației Portugheze de rugby, Carlos Amado da Silva, a declarat că a solicitat oficial forului mondial World Rugby să clarifice situația sud-africanului Gavin van der Berg, care a evoluat în preliminarii pentru naționala Spaniei.

ADVERTISEMENT

Oficialul portughez a explicat pentru publicația O Jogo că s-a adresat forului mondial la sfârșitul acestei săptămâni, după ce o altă federație europeană, pe care nu a numit-o, ar fi reclamat eligibilitatea lui van der Berg.

Concret, Carlos Amado da Silva contestă la rândul său dreptul de joc al sud-africanului ce reprezintă Spania și se întreabă dacă în aceeași situație nu ar fi și neozeelandezii care au jucat în aceste preliminarii pentru România – Jason Tomane și Hinckley Vaovasa.

ADVERTISEMENT

Federația, nenominalizată de oficialul portughez, care a contestat prima dreptul de joc a lui Gavin van der Berg ar putea fi Rusia. Cu o zi înainte meciului Spania – Rusia, programat pe 12 februarie anul curent, platforma Rugger.info nota că sportivul sud-african care a debutat în naționala ”leilor” în decembrie 2021 nu ar fi tocmai eligibil pentru naturalizare.

Jurnaliștii ruși aminteau faptul că van der Berg nu ar îndeplini un criteriu din regulamentul de eligibilitate care prevede că un jucător poate solicita unei federații să reprezinte echipa națională, alta decât cea a țării de origine dacă a petrecut petrecut trei ani consecutiv (36 de luni calendaristice).

ADVERTISEMENT

”În mai 2019, van der Berg a jucat ultimul său meci în campionatul Spaniol, după care a plecat în Africa de Sud, lucru ce poate fi dovedit din postările pe rețelele de socializare. S-a întors în septembrie 2019, după cum se menționează în presa spaniolă. Astfel, rezultă că în 2019, Gavin van der Berg a petrecut maximum opt luni în Spania”, a scris Rugger.info, citat de FRI.

Și eligibilitatea ”stejarilor” neozeelandezi este pusă sub semnul întrebării

Președintele Federației Portugheze de rugby Carlos Amado da Silva a declarat pentru O Jogo că nu urmărește descalificarea naționalelor Spaniei și a României, dar că va apăra interesele Portugaliei, care ar putea beneficia de sancționarea ”stejarilor” și a ”leilor”. Portugalia a terminat a 4-a campania de calificare, iar o descalificare a Spaniei și României ar duce naționala lusitană la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor, din Franța.

ADVERTISEMENT

”Nu vreau să câștigăm nimic printr-o decizie administrativă, dar în fața acestei știri (informația oferită de platforma Rugger.info – n.r.) nu pot să fiu indiferent sau să încetez să ne apăr interesele. Nu am făcut-o până acum, nu căutăm astfel de situații, dar ne vom apăra interesele.  

După meciul România-Portugalia (disputat pe 12 februarie, câștigat de stejari cu 37-27 –n.r.), președintele federației române, Alin Petrache, a vorbit cu mine, spunându-mi că acel jucător (Gavin van der Berg  – n.r.) nu este eligibil. La momentul respectiv, l-am chestionat pe președintele Rugby Europe Octavian Morariu, care mi-a spus că totul este în ordine.

Adevărul este ca băiatul (Gavin van der Berg  – n.r.) nu a mai jucat niciodată (a fost folosit de Spania doar în meciurile contra Olandei – n.r.) și era în vestiarul spaniol când am fost să-i felicit pentru victoria și calificarea la Cupa Mondială (din 13 martie Spania – Portugalia 33-28 – n.r.). Rămâne de văzut dacă vor fi și probleme cu românii și anume cu neozeelandezii Jason Tomane și Hinckley Vaovasa”, a spus Carlos Amado da Silva, pentru O Jogo.

Care este situația ”stejarilor neozeelandezi Jason Tomane și Hinckley Vaovasa

Jucătorii a căror eligibilitate ridică semne de întrebare sunt Jason Tomane (legitimat la Știința Baia Mare) și Hinckley Vaovasa (de la Steaua). Cei doi au debutat în naționala României într-un meci amical cu Uruguay, disputat pe 7 noiembrie 2021, câștigat de ”stejari” cu 29-14, în Italia, la Verona.

În mod normal cei doi nu ar avea probleme de eligibilitate, dar totul depinde dacă Federația Română de Rugby va putea certifica prezența lor continuă pe teritoriul țării noastre în limitele impuse de World Rugby. Jason Tomane a ajuns în România în 2018, la CSM București, iar din februarie 2019 a fost legitimat la campioana Știința Baia Mare unde evoluează și în momentul de față.

Hinckley Vaovasa joacă în campionatul României din 2017. A fost legitimat pe rând la CSM București, SCM Timișoara și Steaua București. În cazul celor doi nu se pune problema să nu aibă continuitatea de 36 de luni consecutive în campionatul țării pe care au ales să o reprezinte la nivel de echipă națională, prevăzută de regulamentul de eligibilitate, aceștia părăsind România doar pentru perioade scurte.

”Jucătorul care a împlinit treizeci și șase de luni consecutive de rezidență imediat înainte de momentul de joc este eligibil să joace pentru o echipă națională, alta decât cea a țării de origine. Reședința înseamnă locul sau locația în care un jucător își are domiciliul principal și permanent, iar rezidentul va fi interpretat în consecință.

Scurtele pauze în reședință, de exemplu, pentru vacanțe, însoțirea familiei/prietenilor din alte țări care ar putea fi bolnave etc, este puțin probabil să schimbe locul/locația locuinței principale și permanente a unui jucător și, prin urmare, este puțin probabil să întrerupă perioada de reședință a unui jucător.

Cu toate acestea, ca o cerință minimă, pentru că este posibil să apară circumstanțe excepționale, jucătorul trebuie să cumuleze cel puțin 10 luni de prezența fizică reală în țara în cauză pe parcursul oricărui an de calificare”, se arată în regulamentul de eligibilitate al jucătorilor de rugby.

Spania s-a calificat la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor terminând preliminariile pe locul 2 (calificant direct la turneul din Franța), în vreme ce România, clasată a treia la finalul campaniei de calificare, va participa în luna noiembrie la un turneu de recalificare alături de câștigătoarea duelului dintre SUA și Chile (cu sud-americanii favoriți), vicecampioana Africii și învingătoarea dintre Tonga și campioana Asiei.

ADVERTISEMENT