News

România ar fi intermediat achiziția de obuze pakistaneze pentru Ucraina. Ce s-a întâmplat cu afacerea

România ar fi intermediat achiziția de obuze pakistaneze pentru Ucraina, însă afacerea a căzut dintr-un motiv neașteptat.
23.02.2023 | 22:25
Romania ar fi intermediat achizitia de obuze pakistaneze pentru Ucraina Ce sa intamplat cu afacerea
Obuze Ucraina de producție sovietică. Foto: Business Insider

Concret, Ministerul britanic al Apărării ar fi negociat în secret în 2022 să cumpere din Pakistan proiectile de artilerie sovietice de 122 mm, obuze care urmau să fie trimise Ucrainei pentru a fi folosite pe câmpul de luptă.

Arme livrate Ucrainei cu ajutorul României

Potrivit New York Times, acordul dintre țări a fost semnat în iunie 2022, iar intermediar pentru achiziționarea de arme era compania Romtehnica. Pakistanul s-ar fi angajat să livreze 40.000 de obuze și rachete, însă afacerea a eșuat pentru că furnizorul din Pakistan nu a făcut față acestei cereri.

Problema furnizorilor a fost reprezentată de progresul fulminant al războiului din Ucraina, care i-a lăsat pe majoritatea fără provizii. Ucraina a început imediat după începerea războiului să cumpere armament de producție sovietică de peste tot din lume.

SUA și Marea Britanie ar fi folosit acest tertip, achiziția de armament pentru Ucraina prin țări terțe sau brokeri, atunci când țările producătoare nu au vrut să admită public că furnizează arme Ucrainei, lucru confirmat și de reprezentanții Romtehnica.

Între timp, Occidentul nu se mai ascunde că trimite arme grele Ucrainei. Aici vorbim inclusiv de tancuri și, cel mai probabil în viitor, de avioane de luptă F-16 sau mai performante. Rusia nu a ripostat până acum oficial la aceste vești, însă lansează mereu săgeți spre NATO, la nivel declarativ.

Probabil cel mai vocal contestatar al Occidentului, Dmitri Medvedev, face periodic astfel de declarații, majoritatea apocaliptice, prin care avertizează Ucraina și NATO cu războaie nucleare, printre altele.

În urmă cu mai multe luni, când Ucraina începea să primească armament greu și sisteme HIMARS, Medvedev lăsa să se înțeleagă că Rusia nu va accepta ca Ucraina să atace vreodată Crimeea sau orice alt obiectiv de maximă importanță pentru Rusia.

“Dacă Ucraina va încerca să atace Crimeea, vor fi lovituri de răspuns, toată Ucraina rămasă sub dominația Kievului va arde. Răspunsul în cazul unor lovituri în Crimeea și în adâncul Rusiei va fi rapid, dur și convingător”, transmitea fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

“Rusia nu-și stabilește restricții în forma de răspuns la atacuri, în funcție de natura amenințărilor, este gata să folosească toate tipurile de arme. Cei care susțin că trimiterea de arme în Ucraina va ajuta la începerea negocierilor se înșală, rezultatul va fi exact invers”, a completat Medvedev.