News

Dmitri Medvedev, scos din minți de livrările de armament ale NATO. “Toată Ucraina care rămâne sub jugul Kievului va arde”

Fostul președinte al Federației Ruse a lansat noi acuzații apocaliptice la adresa Ucrainei după ce statele NATO au anunțat un nou ajutor militar pentru Kiev
04.02.2023 | 15:46
Dmitri Medvedev scos din minti de livrarile de armament ale NATO Toata Ucraina care ramane sub jugul Kievului va arde
Oficialul rus spune că ajutorul militar primit de Kiev nu va forța Rusia să negocieze încetarea războiului. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dmitri Medvedev, fostul președinte rus care era văzut drept vocea unui curent liberal în Rusia, s-a remarcat în cele aproape 12 luni de la începutul războiului din Ucraina prin amenințările sale apocaliptice la adresa Kievului și Occidentului.

Medvedev, scos din minți de ultimul ajutor militar oferit de SUA

Într-un interviu acordat agenției de presă Reuters, Dmitri Medvedev, a condamnat ajutorul occidental acordat Ucrainei, amenințând că livrările de armament vor conduce la o escaladare a răspunsului armatei ruse, până chiar și la punerea în aplicare a doctrinei nucleare a Rusiei.

ADVERTISEMENT

“Dacă Ucraina va încerca să atace Crimeea, vor fi lovituri de răspuns, toată Ucraina rămasă sub dominația Kievului va arde.

Răspunsul în cazul unor lovituri în Crimeea și în adâncul Rusiei va fi rapid, dur și convingător”, a declarat jurnalista Reuters, Nadana Fridrikhson, citându-l într-un interviu scris.

ADVERTISEMENT

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina în data de 24 februarie, în urmă cu aproape un an de zile, nu a mers deloc după planurile Kremlinului, Moscova fiind nevoită să mobilizeze între 300.000 și 500.000 de noi trupe pentru a putea menține sub control teritoriile ocupate din Ucraina, circa 16% din teritoriul țării.

De altfel, forțele ruse nu controlează pe deplin niciunul dintre cele patru provincii ucrainene pe care Moscova le-a declarat unilateral parte a Rusiei.

ADVERTISEMENT

În acest context, atât liderii de la Kiev cât și oficialii NATO au susținut recent că Rusia se pregătește de o nouă ofensivă masivă prin care să recâștige inițiativa pe front. În lumina acestor informații statele aliate care susțin Ucraina și-au accelerat ajutorul militar, de la tancuri grele până la rachete cu rază lungă de acțiune.

Oficialii Pentagonului, care au anunțat vineri seară ultimul ajutor militar, au fost întrebați dacă SUA a impus vreo restricție privind folosirea noilor rachete cu rază de acțiune de 150 de km, ce pot lovi ținte din Peninsula Crimea. În răspuns, aceștia au spus că decizia de utilizare a acestui armament aparține în totalitate Kievului.

ADVERTISEMENT

Oficialul rus spune că Rusia nu va fi forțată să negocieze

Aceasta l-a întrebat pe Medvedev, care, în calitate de vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a devenit una dintre cele mai aprige figuri pro-război ale Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina, dacă utilizarea armelor cu rază de acțiune mai lungă ar putea forța Rusia să negocieze cu Kievul.

“Rusia nu-și stabilește restricții în forma de răspuns la atacuri, în funcție de natura amenințărilor, este gata să folosească toate tipurile de arme. Cei care susțin că trimiterea de arme în Ucraina va ajuta la începerea negocierilor se înșeală, rezultatul va fi exact invers”, a răspuns Medvedev.

“Numai niște ciudați morali, dintre care sunt destui atât la Casa Albă, cât și la Capitoliu, pot argumenta astfel”, a mai precizat oficialul rus.

Aceste declarații ale oficialului rus vin în contextul în care Washingtonul a anunțat vineri ultimul pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de 2,17 miliarde de dolari, ce include și un nou tip de rachete cu rază de acțiune de 150 de kilometri, dublul față de sistemele HIMARS din dotarea Ucrainei.

ADVERTISEMENT