News

România ar putea transfera până la 300 de pacienți Covid-19 în străinătate. Ungaria a anunțat că oferă sprijin țării noastre. Update

Lovită sever de un val fără precedent de îmbolnăviri, România ar putea transfera până la 300 de pacienți Covid-19 în străinătate. Ungaria este primul stat care și-a anunțat sprijinul.
07.10.2021 | 17:22
Romania ar putea transfera pana la 300 de pacienti Covid19 in strainatate Ungaria a anuntat ca ofera sprijin tarii noastre Update
ADVERTISEMENT
07-10-2021
14:23

Ungaria a anunțat că sprijină România pentru tratarea pacienților Covid-19

Ungaria, primul stat cu care România a început discuțiile în privința acordării de ajutor în criza Covid-19, a anunțat, joi, prin ministrul de externe Peter Szijjarto, că va oferi sprijini țării noastre, scrie Reuters.

”Ministrul de externe Peter Szijjarto a oferit sprijin din partea Ungariei pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus, într-o scrisoare transmisă în weekend”, s-a arătat într-un răspuns al ministerului de la Budapesta la o întrebare adresată de agenția de presă citată.

Maghiarii au mai adăugat că în acest moment sunt în desfăşurare discuţii cu România cu privire la paşii concreţi ce urmează să fie întreprinşi.

Confruntată cu cea mai grea perioadă din pandemie, România se vede nevoită să apeleze la sprijin extern în ceea ce privește tratamentul pacienților infectați cu Covid-19.

În acest sens, țara noastră ar fi început deja discuțiile cu autoritățile din Ungaria în vederea transferării unor pacienți aflați în stare gravă. Statul vecin este singurul cu care România discută, momentan, despre mutarea unor pacienți aflați în stare critică.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, spune că bolnavii Covid din România ar putea ajunge și în alte state europene în următoarea perioadă.

România, discuții cu Ungaria pentru transferul pacienților Covid-19

România a ajuns la 2 zile consecutive în care raportează 0 locuri disponibile pentru pacienții ATI Covid. În aceste condiții, un ajutor extern are mari șanse să fie activat în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

Ungaria este primul stat cu care țara noastră a început discuțiile în vederea transferului unor pacienți Covid în stare gravă, au afirmat pentru Europa FM surse oficiale.

Statul vecin s-a oferit să ajute România, iar discuțiile de până acum au arătat că transferul se poate face doar cu ambulanțele.

ADVERTISEMENT

În acord cu capacitățile pe care spitalele din Ungaria le pot oferi, din România vor fi transferați bolnavi grav din județe aflate în apropierea graniței.

Transportul pe cale aeriană nu se poate realiza din cauza pericolului pe care îl reprezintă buteliile de oxigen la care sunt conectați cei cu insuficiență majoră pulmonară.

ADVERTISEMENT

România ar putea transfera până la 300 de pacienți Covid-19 în străinătate

Tot pe această temă, fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, i-a prezentat premierului un plan de măsuri urgente care ar trebui luate pentru a ameliora situația epidemiologică de la nivel național.

Medicul din Sibiu, aflat în fruntea ministerului în debutul pandemiei, i-a transmis lui Cîțu faptul că transferarea pacienţilor în străinătate pentru ATI este una dintre soluții în această perioadă.

”În momentul de față avem peste 1500 de pacienți în terapiile intensive din România și acest număr este în creștere. Este firesc să activăm mecanismele europene de solidaritate sanitară. Sunt țări care sunt disponibile să ne ajute – Ungaria, Austria, Germania și Franța sunt doar câteva dintre ele.

Între 200 și 300 de pacienți ar putea fi transferați în străinătate, astfel s-ar ușura munca colegilor noștri de la ATI”, a precizat fostul ministru pentru postul Antena 3.

ADVERTISEMENT