Sport

România, cap de serie la tragerea la sorți pentru Liga Națiunilor. Ce decizie a luat Edi Iordănescu

Urmează din nou emoții pentru naționala României, deoarece joi, 8 februarie, va avea loc tragerea la sorți a grupelor din Liga Națiunilor.
06.02.2024 | 12:54
Romania cap de serie la tragerea la sorti pentru Liga Natiunilor Ce decizie a luat Edi Iordanescu
Urmează din nou emoții pentru naționala României, deoarece joi, 8 februarie, va avea loc tragerea la sorți a grupelor din Liga Națiunilor. Sursă foto: uefa.com
ADVERTISEMENT

”Tricolorii” au retrogradat în Liga C, după ce în ediția precedentă au ocupat ultimul loc în grupa B3, cu 7 puncte, în urma reprezentativelor din Bosnia Herțegovina (11 puncte), Finlanda (8 puncte) și Muntenegru (7 puncte, dar cu avantajul meciurilor directe).

România, în prima urnă valorică la tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Ajunsă în cea de-a treia divizie din Liga Națiunilor, naționala României va fi cap de serie la tragerea la sorți a grupelor pentru ediția 2024-2025, eveniment care va avea loc joi, 8 februarie, de la ora 19:00, la Paris.

ADVERTISEMENT

”Tricolorii” vor fi în prima urnă valorică și vor avea adversari relativ accesibili în Liga Națiunilior, competiție ce poate să aducă o calificare la Mondialul din 2026. Componența urnelor valorice pentru tragerea la sorți din Liga C este următoarea:

  • Urna 1: ROMÂNIA, Suedia, Armenia, Luxemburg
  • Urna 2: Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe
  • Urna 3: Macedonia de Nord, Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru
  • Urna 4: Belarus, Lituania/Gibraltar*, Estonia, Letonia
  • *Cele două formații vor disputa un meci de baraj în luna martie pentru a se stabili formația ce va fi în Liga C. Pierzătoarea va merge în Liga D.
ADVERTISEMENT

În Liga C există o singură restricție, Azerbaidjan și Armenia nu vor putea face parte din aceeași grupă. Echipele vor fi extrase din urne în ordine. Mai exact, în fiecare grupă se va extrage câte o echipă din fiecare urnă, începând de la prima și până la a patra. Poziția în grupă va fi aceeași cu cea a urnei din care este extrasă.

Meciurile din faza grupelor se vor disputa în toamna acestui an, iar datele de desfășurare sunt următoarele:

ADVERTISEMENT
  • Etapa 1: 5-7 septembrie
  • Etapa 2: 8-10 septembrie
  • Etapa 3: 10-12 octombrie
  • Etapa 4: 13-15 octombrie
  • Etapa 5: 14-16 noiembrie
  • Etapa 6: 17-19 noiembrie
  • Fazele finale ale Ligii Națiunilor sunt programate în martie 2025

Cu probleme medicale, Edi Iordănescu nu merge la tragerea la sorți

Federația Română de Fotbal a anunțat că selecționerul Edi Iordănescu nu va fi prezent la tragerea la sorți din cauza unor probleme medicale. Tehnicianul încă se reface după o boală sezonieră, astfel că la Paris va merge secundul Ionel Gane.

ADVERTISEMENT

Liga Națiunilor 2024-2025 va conta și pentru stabilirea ultimelor echipe europene calificate la Mondialul din 2026. Cel mai bine clasate 4 formații în competiție, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor participa la meciurile de baraj pentru turneul final, alături de toate cele 12 echipe de pe locul secund.

Astfel, vor rezulta patru play-off-uri, fiecare cu câte 4 echipe, ce se vor disputa în sistem semifinale-finală, urmând a se stabili ultimele 4 naționale europene participante la Mondialul din SUA, Mexic și Canada.

O schimbare semnificativă în această ediție a Ligii Națiunilor este faptul că în Liga B nu vor promova doar câștigătoarele de grupă din Liga C, ci și echipele care vor termina pe locul 2 au această oportunitate, urmând să înfrunte în meciuri de baraj formațiile de pe locul 3 din grupele din Liga B.

ADVERTISEMENT