Sport

UEFA a stabilit urnele pentru Liga Națiunilor 2024-2025. Pe cine poate înfrunta România în Liga C

România își face deja planurile pentru Liga Națiunilor. UEFA a stabilit urnele pentru competiția care îi poate duce pe tricolori la următorul Campionat Mondial.
04.12.2023 | 00:07
UEFA a stabilit urnele pentru Liga Natiunilor 20242025 Pe cine poate infrunta Romania in Liga C
Dupa Euro, Romania se pregateste de Liga Natiunilor. foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Tragerea la sorți pentru grupele Ligii Națiunilor, ediția 2024-2025, găsește România în prima urnă a Ligii C, marcând un nou început după retrogradarea suferită în ediția anterioară, în care echipa noastră a ocupat ultimul loc în grupa B3, cu 7 puncte, după Bosnia și Herțegovina (11 p), Finlanda (8 p) și Muntenegru (7 p, victorii cu România, 2-0 la Podgorica și 3-0 pe stadionul Giulești).

România face parte din Liga C

Cu tragerea la sorți stabilită să aibă loc pe 8 februarie 2024, la Paris, Liga Națiunilor reprezintă una dintre căile prin care echipele își pot asigura prezența la Campionatul Mondial din 2026, care se va desfășura între 11 iunie și 19 iulie, anul respectiv, pe continentul american, în Canada, Mexic și Statele Unite. În sezonul 2024-2025 al Ligii Națiunilor, România va face parte din a treia „divizie”, Liga C.

ADVERTISEMENT

La participarea anterioară, “tricolorii” pregătiți de Edi Iordănescu au retrogradat din Liga B, ocupând ultimul loc în grupa B3. UEFA a anunțat recent componența urnelor pentru tragerea la sorți, iar România, clasată pe locul 33 în clasamentul FIFA, cel mai bun loc din ultimii doi ani, se află în prima urnă alături de Suedia, Armenia și Luxemburg.

Urnele pentru Liga C

Urna 1: ROMÂNIA, Suedia, Armenia, Luxemburg
Urna 2: Azerbaijan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe
Urna 3: Macedonia de Nord, Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru
Urna 4: Belarus, Lituania/Gibraltar, Estonia, Letonia

ADVERTISEMENT

În privința potențialelor adversare din Liga Națiunilor, România ar putea întâlni într-o grupă mai dificilă pe Kosovo din urna 2, pe Slovacia din urna 3 și pe Belarus din urna 4.

O variantă de grupă ușoară ar putea fi Insulele Feroe din urna 2, Cipru din urna 3 și Estonia, Letonia, Lituania sau Gibraltar din urna 4. Oricare ar fi adversarele noastre, competiția se anunță a fi plină de provocări. Iar echipa noastră națională are potențial să promoveze în Liga B.

ADVERTISEMENT

Programul Ligii Națiunilor 2024-2025 va consta în 6 meciuri în grupe, programate între septembrie și noiembrie 2024, fiecare echipă jucând atât acasă, cât și în deplasare, împotriva celorlalte 3 echipe din grupă.

Liga Națiunilor ne poate duce la Campionatul Mondial

O schimbare semnificativă în această ediție a Ligii Națiunilor este faptul că în Liga B nu vor promova doar câștigătoarele de grupă din Liga C, ci și echipele care vor termina pe locul 2 au această oportunitate, urmând să înfrunte în meciuri de baraj formațiile de pe locul 3 din grupele din Liga B.

ADVERTISEMENT

Urnele pentru Liga B

Urna 1: Austria, Cehia, Anglia, Țara Galilor
Urna 2: Finlanda, Ucraina, Islanda, Norvegia
Urna 3: Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru
Urna 4: Georgia, Grecia, Tucia, Kazahstan

Pentru România, Ligii Națiunilor 2024/2025 capătă o importanță majoră în perspectiva calificării la Campionatul Mondial din 2026. Cu biletele pentru EURO 2024 deja asigurate, echipa noastră își propune să atingă următoarea mare țintă – participarea la Mondial.

La Campionatul Mondial unde vor lua parte 16 naționale europene, dintre care 12 vor fi câștigătoare de grupă și 4 vor fi stabilite prin jocuri de baraj. Parcursul în Liga Națiunilor devine astfel crucial.

Cele 12 echipe care vor termina grupele preliminare pe locul secund, alături de cele mai bune 4 câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor care nu se vor clasa pe primele două poziții, vor participa la barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2026. Așadar, fiecare meci și fiecare punct acumulat în această competiție vor juca un rol esențial în realizarea obiectivului echipei naționale.

Urnele pentru Liga A

Urna 1: Spania, Croația, Italia, Olanda
Urna 2: Danemarca, Portugalia, Belgia, Ungaria
Urna 3: Elveția, Germania, Polonia, Franța
Urna 4: Israel, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Scoția

Urnele pentru Liga D

Urna 1: Lituania/Gibraltar, Moldova
Urna 2: Malta, Andorra, San Marino, Liechtenstein

ADVERTISEMENT