News

România, cele mai multe decese cauzate de COVID-19 în stare de alertă! DSP-urile, depășite de situație

13.07.2020 | 14:59
Romania cele mai multe decese cauzate de COVID19 in stare de alerta DSPurile depasite de situatie
ADVERTISEMENT

România, cele mai multe decese cauzate de COVID-19 în stare de alertă! Vorbim de al patrulea cel mai grav bilanţ de la începutul pandemiei.

Din păcate, numărul situațiilor active de coronavirus a crescut pentru a noua zi consecutiv. Aceeași statistică o observăm și la capitolul decese, care au ajuns la 31 în ultimele 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, se presupune că numărul românilor infectați cu noul coronavirus ar fi unul mult mai mare, decât cel anunțat oficial.

Cele mai multe decese cauzate de COVID-19 în stare de alertă!

Ultimul raport al autorităților a arătat că vorbim de cele mai multe decese din starea de alertă. 30 dintre acestea vin și pe fondul altor probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

Interesant este că a crescut și numărul românilor diagnosticați cu COVID-19. Concret, au fost raportate aproape 400 de noi cazuri, în ultimele 24 de ore, adică aproape dublu față de ce s-a întâmplat în ultima zi.

Situațiile la limită nu se opresc aici – a crescut și numărul românilor în stare gravă și critică, internați la terapie intensivă, la 231.

ADVERTISEMENT

Institutul Național de Sănătate Publică a analizat situația îmbolnăvirilor din România și, din păcate, înregistrăm a cincea săptămână la rând în care numărul cazurilor a crescut. S-a întâmplat acest lucru după ce, cinci săptămâni la rând, numărul cazurilor scăzuse.

Sunt mai mulți pacienți care dau vina pe DSP-uri pentru situația în care se află România. „Nu a făcut absolut nimic. DSP-ul nu doar că nu îşi face treaba, probabil nici nu are cu ce”, a spus Gina Voiculescu, pacientă vindecată.

ADVERTISEMENT

De altfel, în clipa în care este confirmat un caz de COVID-19, laboratorul este obligat să anunţe Direcţia de Sănătate Publică. DSP-ul din judeţul unde s-a infectat pacientul raportează imediat rezultatul pozitiv în platforma STS, introduce în cel mult o zi restul de date despre pacient şi începe ancheta epidemiologică în maximum 24 de ore.

„Se solicită pacientului toate datele din ultima perioadă: cu cine a intrat în contact, cu cine a călătorit, toate datele de identificare. Dimensiunea răspândirii este foarte importantă mai ales în contextul în care avem o răspândire comunitară”, spune și Carmen Murariu, medic epidemiolog Spitalul Marie Curie

Concret, inspectorii din cele 42 de DSP-uri din ţară trebuie să încarce în cel mult șapte zile de la diagnostic pe o platformă electronică datele din fişa pacientului.

Mai exact, pe această fișă trebuie să se regăsească absolut toate informaţiile despre persoanele cu care a intrat în contact şi traseul celui infectat în ultima perioadă.

„Este o problemă legată de deprofesionalizarea DSP-urilor. Ei sunt limitaţi din punctul de vedere al capacităţii de muncă, nu pot lucra non-stop, implică deplasarea în teren, consumatoare de timp. Trebuie să ţinem cont și de asta”, a spus și Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății

 

 

 

ADVERTISEMENT