News

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu liderii UE, de la Bruxelles: “Am anunţat că nu sunt de acord să creştem TVA”. Când se încheie negocierile pentru PNRR. Update

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit vineri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și cu alți lideri europeni.
01.09.2023 | 19:49
Marcel Ciolacu dupa intalnirea cu liderii UE de la Bruxelles Am anuntat ca nu sunt de acord sa crestem TVA Cand se incheie negocierile pentru PNRR Update
Marcel Ciolacu, întâlnire cu liderii UE la Bruxelles. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
01-09-2023
16:55

Marcel Ciolacu: Ciolacu: ”Până la sfârșitul lunii octombrie, Comisia dorește să închidă negocierile în ceea ce privește PNRR”

Referindu-se la situația Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Bruxelles, că până la sfârşitul lunii octombrie, Comisia Europeană doreşte să închidă negocierile.

Acesta afirmă că oficialii de la București își doresc să depună tot pachetul, negocierea PNRR, cererea de plată numărul 3 şi Re Power EU. Şeful Executivului a precizat că la cererea de plată numărul 3 mai avem o singură reformă de îndeplinit, pensiile speciale.

Premierul a declarat că în ceea ce priveşte modificarea PNRR, urmează să fie depuse propunerile României, după ce comisia tehnică va mai avea o discuţie. ”Cu cât depunem mai repede cu atât se ia mai repede se ia în analiză cererea de plată numărul 3”, a precizat Ciolacu.

”Până la sfârşitul lunii octombrie, Comisia doreşte să închidă negocierile în ceea ce priveşte PNRR şi normal că şi noi dorim să depunem to pachetul, negocierea PNRR, cererea de plată numărul 3 şi Re Power EU”, a mai spus premierul.

”Noi la cererea de plată numărul 3 mai avem o singură reformă de îndeplinit, pensiile speciale, sunt ferm convins că în maxim o săptămână se vor termina şi aceste negocieri”, a menţionat premierul Ciolacu.

01-09-2023
15:43

Declaraţiile lui Marcel Ciolacu după întâlnirea cu liderii UE

După întâlnirea cu liderii UE, de la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu a prezentat concluziile în faţa presei. “Nu a fost o zi normală. Cred că era necesară această vizită. Pentru prima oară am avut o viziune comună şi un plan comun de abordat”, a spus Ciolacu.

“Am anunţat că nu sunt de acord să creştem TVA. Creşterea TVA ar duce la creşterea inflaţiei”, a mai spus şeful Guvernului.

Premierul a reafirmat că îşi va asuma răspunderea în parlament pe un pachetul compus din reforma administrativă, combaterea evaziunii fiscale şi ajustările fiscale.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu liderii UE. Șeful Guvernului se află în prima vizită oficială, la Bruxelles, de când ocupă funcția de prim-ministru al României. El urmează să aibă întrevederi atât cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și cu alți lideri europeni.

Marcel Ciolacu, vizită oficială la Bruxelles

Premierul încearcă să salveze banii de la Uniunea Europeană și să o convingă pe președinta CE să accepte un deficit mai mare decât cel de 4,4%, cel asumat de țara noastră pentru anul în curs.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului vrea o „o excepţie de la regulile fiscale”, susținând că România a avut cheltuieli suplimentare în contextul ajutorului acordat Ucrainei, dar și Republicii Moldova. Astfel, Marcel Ciolacu speră că efortul României să fie recunoscut la Bruxelles.

„Voi pleca la Bruxelles unde mă voi întâlni cu oficialii europeni ca să discut câteva decizii esenţiale pe care trebuie să le luăm împreună pentru ca planul României să meargă cu succes mai departe. Sunt decis să nu renunţ la vreo reformă şi să livrăm tot ce ne-am asumat.

ADVERTISEMENT

Încheiem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului REPowerEU, vom face reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul trei şi vom lua măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a României.

Aşa că astăzi vreau, împreună cu tot cabinetul să trecem în revistă toate jaloanele care trebuie închise pentru a putea depune cererea de plată numărul trei”, a declarat premierul, joi, în ședința de Guvern.

ADVERTISEMENT

Programul vizitei la Bruxelles

Înainte de întrevederile cu liderii UE, liderul Executivului a mers la Spitalul Militar Regina Astrid, acolo unde se află două dintre victimele tragediei de la Crevedia. Amintim că 12 răniți au fost transferați la spitale din afara țării.

La ora 10:30, premierul a mers la Sediul Consiliului European, pentru a se întâlni cu președintele Consiliului European, Charles Michel și cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force) din cadrul Comisiei Europene, Celine Gauer.

ADVERTISEMENT

La ora 14:00 urmează o discuție cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, iar la 15:30 va avea loc întrevederea cu preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula Von der Leyen, potrivit programului. Totodată, la ora 17:00, prim-ministrul Marcel Ciolacu va participa la o conferință de presă, odată cu încheierea vizitei de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT