News

Coronavirus în România, 2 septembrie 2020. Klaus Iohannis se adresează națiunii. Mesaj dur pentru PSD: „Încetați cu aceste jocuri cinice!”. Video Live Update

02.09.2020 | 18:33
Coronavirus in Romania 2 septembrie 2020 Klaus Iohannis se adreseaza natiunii Mesaj dur pentru PSD Incetati cu aceste jocuri cinice Video Live Update
ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat raportul zilnic pentru miercuri, 2 septembrie. Așadar, în România s-au înregistrat alte 1.298 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Numărul total de infecții a ajuns la 89.891, iar cel al deceselor la 3.721.

Președintele României, Klaus Iohannis, a decis să se adreseze națiunii cu 2 săptămâni înainte de începerea școlii, în contextul pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Iohannis a vorbit despre moțiunea de cenzură pe care PSD a vrut să o voteze, remarcând eșecul social-democraților. „După eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit această discuție politicianistă a PSD-ului? Pur și simplu nu își poate stăpâni setea de putere”, s-a întrebat, retoric, Iohannis.

UPDATE, 18.00 / Conferința de presă a lui Klaus Iohannis a început.

„Astăzi, din păcate, am înregistrat noi cifre îngrijorătoare. În ceea ce privește numărul de decese și persoane internate în ATI. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Lupta nu s-a încheiat, fac apel tuturor să continue munca începută.

ADVERTISEMENT

Autoritățile fac tot posibilul pentru a găsi rezolvările. Sunt unii care, însă, încearcă doar să saboteze și să pună piedici. Mă refer, desigur, la PSD.

Conferință de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Posted by Guvernul României on Wednesday, September 2, 2020

În contextul noilor relaxări, dar și apropiata începere a anului școlar, fac un nou apel. Fiecare dintre noi duce singur propria luptă cu pericolul infectării.

ADVERTISEMENT

Au inițiat demersul moțiunii de cenzură și nu au fost în stare să asigure prezența în sală a propriilor parlamentari. Am spus că a fost cinică această moțiune, când toate eforturile trebuie canalizate în combaterea pandemiei.

După eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit această discuție politicianistă a PSD-ului? Pur și simplu nu își poate stăpâni setea de putere. 

ADVERTISEMENT

Sper ca PSD-iștii să ia în serios această lecție și să înțeleagă că politica în România nu mai poate fi făcută așa cum fac ei, urmărind mizele mărunte de partid.

Încetați cu aceste jocuri cinice!”.

Președintele va răspunde, de asemenea, unor întrebări puse de jurnaliștii prezenți în sală.

„Nu stăm cel mai rău nici la numărul de infectați, nici la numărul de decese, dacă e să comparăm cu alte țări din Europa. Avem nevoie de aceste măsuri simple, trebuie luate foarte în serios.

Noi n-am gestionat prost situația, până când PSD a indus ideea că această boală nu e periculoasă”.

„Ne îngrijorează tensiunile din Marea Neagră, au crescut în ultimele săptămâni, nu ne fac bine nici Uniunii Europene, nici NATO. Noi am fost de părere că orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, în niciun caz prin înarmări și gesturi care pot fi greșit înțelese. 

Sunt convins că lumea își va da seama că așa nu se rezolvă nimic, se vor întoarce la masa negocierilor. Pentru Marea Neagră nu văd nicio problemă acum”.

„Voi avea un mesaj special pentru dascăli, dar acest mesaj îl voi livra cu o ocazie specială, nu în cazul unei conferințe de presă uzuale”.

„Multă lume se întreabă ce facem, momentan experții spun că se poate începe anul școlar și sunt de părere că în 14 septembrie școala trebuie să înceapă. Dacă va crește numărul de persoane care au fost detectate cu acest virus, sau dacă crește neașteptat numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă, sigur că s-ar putea apela un timp scurt la metode care au mai fost folosite, învățământul on-line, sau săptămâna altfel. Sper să nu fie cazul să ajungem acolo”.

„Eu reiterez ce am mai spus, sunt împotriva acestui traseism politic. Mai mult, am avut diferite întâlniri și cu foști colegi din PNL și le-am spus și lor acest lucru. Cazuri punctuale au apărut, trebuie să spun că eu sunt împotriva traseismului politic, sper să prind vremea în politica românească când traseismul nu se mai practică”.

„E clar, copiii au nevoie de sprijin din partea statului. Aștept cu mare interes și eu”

„Demers populist fără niciun fundament (n.r. creșterea pensiei cu 40%). Statul poate să plătească atât cât e la dispoziție, nu mai mult. Guvernul a motivat de ce creșterea pensiilor, atenție, creșterea pensiilor e de doar atât cât este! Chiar i-am auzit pe unii din PSD care au anunțat cu nesimțire că pensiile au fost tăiate Nu, au fost majorate! Dar, mai mult de atât, asta au explicat și premierul și ministrul finanțelor, nu s-a putut. După ce economia își va reveni, sigur se vor găsi soluții pentru a veni cu majorările care sunt așteptate. Toată lumea le așteaptă, putem să înțelegem”.

„Sunt perfect de acord că trebuie făcută o dezinfecție profundă după ziua alegerilor. E clar că activitatea în școli va fi puternic afectată. E clar că trebuie o zi sau două înainte de vot ca școala să fie liberă pentru instalarea secțiilor. După ziua votului e clar că trebuie o perioadă pentru o dezinfecție profundă. Aceste lucruri trebuie rezolvate după părerea mea foarte urgent de Guvern”.

UPDATE, 17.41 / De la ora 18.00 este anunțată o conferință de presă extraordinară, cu președintele Klaus Iohannis în prim-plan.

UPDATE, 12:54. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat raportul zilnic pentru miercuri, 2 septembrie. Astfel, în România s-au înregistrat alte 1.298 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Numărul total de infecții a ajuns la 89.891, iar cel al deceselor la 3.721.

38.701 pacienți au fost declarați vindecați și 11.392 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Până joi, 2 septembrie, 3.721 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 01.09.2020 (10:00) – 02.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 40 de decese (27 bărbați și 13 femei).

România, aproape de 90.000 de cazuri de coronavirus

În unitățile sanitare de profil din România, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.147. Dintre acestea, 519 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.852.088 de teste. Dintre acestea 26.543 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.521 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 10.022 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 273 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 2 septembrie.

Pe teritoriul României, 9.836 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.848 de persoane se află în izolare instituționalizată. Totodată, 33.553 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 45 de persoane.


Știrea inițială/ România mai face un pas către totalul de 90.000 de cazuri de coronavirus de la startul pandemiei. A fost încă o zi cu peste 1.000 de îmbolnăviri, iar totalul este unul de-a dreptul îngrijorător.

Din informațiile furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, până marți, 1 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 88.593 de cazuri de persoane infectate cu COVID – 19.

Tot din ultimele date oferite de autorități am mai aflat că 38.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 11.175 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Cea mai neagră zi: 60 de decese din cauza infecției cu coronavirus

În urmă cu exact o săptămână, România înregistra 58 de decese din cauza noului coronavirus, un record de la startul pandemiei. Cifra de pe 25 august a fost depășită în prima zi a lunii septembrie. Astfel, în urmă cu o zi, au fost înregistrate 60 de decese (35 bărbați și 25 femei).

Totodată, în urma procesării a 22.326 de teste din ultimele 24 de ore, au fost depistate 1.053 de noi cazuri de coronavirus. GCS mai anunță că, distinct de acestea, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 586 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Marți dimineață erau internați în spitalele COVID 7.164 de pacienți, cu 283 mai puțini față de ieri.

A crescut cu mult însă numărul celor în stare gravă la secțiile de anestezie și terapie intensivă, având un nou record de 522 de bolnavi la ATI. A fost o creștere cu 16 pacienți față de recordul de pe 31 august, când s-au raportat 506 cazuri.

Iași, cel mai afectat județ în prima zi din septembrie

Din datele GCS oferite marți s-a remarcat o surpriză uriașă la capitolul județelor afectate de COVID-19. După mai multe zile consecutive în care Bucureștiul a fost lider la capitolul cazuri noi de Covid-19 la 24 de ore, un județ din Moldova a raportat, marți, cele mai multe infectări.

Județul Iași s-a evidențiat negativ cu cele mai multe contaminări pe ultima zi: 95. Imediat în urma zonei din Moldova se situează Capitala, cu 83 de cazuri noi, urmată la mare distanță de Prahova și Bacău, cu 57 și 53 de infectări în rândul populației.

În acest moment, din datele GCS rezultă că avem în România doar 10 județe care au sub 1.000 de cazuri de Covid-19: Caraș-Severin (664), Călărași (540), Covasna (752), Giurgiu (690), Harghita (702), Ialomița (962), Satu-Mare (293), Sălaj (370), Teleorman (592) și Tulcea (538).

ADVERTISEMENT