Sport

România debutează la Campionatul Mondial de handbal! Fanatik a luat pulsul naţionalei la Herning: punctele forte şi punctele slabe ale “tricolorelor”

România debutează la CM de handbal feminin, vineri, de la ora 19:00, cu Chile. FANATIK este la Herning, acolo unde a luat pulsul selecţionatei lui Florentin Pera înaintea debutului.
30.11.2023 | 22:35
Romania debuteaza la Campionatul Mondial de handbal Fanatik a luat pulsul nationalei la Herning punctele forte si punctele slabe ale tricolorelor
România debutează la Campionatul Mondial de handbal! Punctele forte şi punctele slabe înaintea unui turneu final crucial. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

România începe cel mai important turneu final din acest ciclu olimpic. O clasare între primele opt la Mondialul din Danemarca ne trimite la turneele preolimpice, aceasta fiind ultima şansă pentru naţionala de handbal feminin de a ajunge la Paris.

România debutează la Campionatul Mondial de handbal!

Vineri, de la ora 19:00, România debutează la CM de handbal feminin cu naţionala din Chile. Un meci de “încălzire” înaintea testelor serioase cu Serbia şi Danemarca. FANATIK este la Herning şi a luat pulsul naţionalei conduse de Florentin Pera înaintea debutului. Care sunt punctele forte şi punctele slabe ale primei reprezentative la acest turneu final.

ADVERTISEMENT

Puncte forte: 

+ atmosfera din cadrul lotului: la antrenamentele din Danemarca atmosfera din lot a fost foarte bună, la interviuri, hanbalistele fiind încrezătoare într-un rezultat bun. De la preşedinte, selecţioner, la fiecare jucătoare, discursul este că România are şansa de a ajunge cel puţin în sferturile de finală.

Atmosferă bună în cadrul lotului României. Sursa: Fanatik
Atmosferă bună în cadrul lotului României. Sursa: Fanatik

+ culoar excelent: drumul până în sferturi este lung, dar România a prins un culoar bun. Danemarca este mare favorită să încheie prima în grupă, dar “tricolorele” se pot bate de la egal la egal cu toate celelalte adversare. Din cealaltă grupă principală vin Germania, Polonia şi Japonia, adversare de care România poate trece. Primele două clasate din grupele principale merg în sferturi.

ADVERTISEMENT

+ portar în mare formă: Diana Ciucă. S-ar putea dovedi un atu important dacă evoluţiile portarului de la Rapid continuă să fie la acelaşi nivel ca şi la club. Diana Ciucă a făcut minuni la ultimele meciuri din Champions League, intervenţiile sale fiind providenţiale în victoriile giuleştencelor cu Krim sau Vipers.

+ experienţă: România are jucătoare experimentate, cu multe prezenţe la turnee finale. Dumanska, Buceschi, Laslo şi Pintea au de la cinci turnee finale în sus. Spre deosebire de alte turnee finale, ne prezentăm cu interi dreapta veritabili: Daria Bucur şi Alicia Gogîrlă.

ADVERTISEMENT
Alicia Gogîrlă poate străluci la acest turneu final. Sursa: Fanatik
Alicia Gogîrlă poate străluci la acest turneu final. Sursa: Fanatik

+ jucăm doar la Herning. Naţionala României este pe acelaşi culoar ca Danemarca, ţara gazdă. Avantajul este că “tricolorele” joacă toate meciurile în Jyske Bank Boxen, sală în care se vor desfăşura şi fazele finale. O eventuală mutare ar fi însemnat o zi pierdută, foarte importantă în contextul unui turneu în care se joacă o dată la două zile.

+ amintiri frumoase din Jyske Bank Boxen. La ultimul Campionat Mondial disputat în Danemarca, cel din 2015, România a performat. A eliminat Danemarca fix în sala Jyske Bank Boxen, acolo unde a pierdut semifinala cu Norvegia, 31-33 după prelungiri. La acea ediţie, “tricolorele” au încheiat pe locul 3.

ADVERTISEMENT
România are amintiri frumoase în Jyske Bank Boxen. Sursa: Fanatik
România are amintiri frumoase în Jyske Bank Boxen. Sursa: Fanatik

Puncte slabe: 

– absenţa Cristinei Neagu: deşi este în lot, Cristina Neagu nu s-a antrenat de două săptămâni şi cu siguranţă nu va juca în meciurile din grupă. Prezenţa ei în teren este pusă sub semnul întrebării şi în grupele principale. Este cea mai importantă jucătoare a naţionalei în ultimul deceniu şi jumătate, iar absenţa ei va conta.

Cristina Neagu a putut face doar mişcări de încălzire şi nu a intrat în antrenament. Sursa: colaj Fanatik
Cristina Neagu a putut face doar mişcări de încălzire şi nu a intrat în antrenament. Sursa: Fanatik

– mai jos de locul 10 la ultimele 4 turnee finale. România nu a performat la precedentele ediţii de Euro şi Mondiale. Din 2019 încoace a încheiat de fiecare dată sub locul 10. “Tricolorele” trebuie să îşi îmbunătăţească evoluţia pentru a avea o şansă de calificare la Jocurile Olimpice.

– jucătoare cu minute puţine la club. Deşi toate “tricolorele” joacă pe plan intern, nu toate au locul de titular asigurat sau evoluează un număr mare de minute pe meci. Pentru că Liga Florilor este una dintre cele mai bogate din Europa, sunt multe jucătoare străine titulare pe anumite posturi, astfel că mai multe handbaliste autohtone au evoluat mai puţin decât de obicei.

– presiunea rezultatului. Obiectivul asumat de conducerea FRH, selecţioner şi handbaliste este calificarea la Jocurile Olimpice. Campionatele Mondiale din 2023 reprezintă ultima şansă de a ajunge acolo. Staff-ul trebuie să gestioneze şi această presiune, iar dacă va reuşi, România are şansa de a merge la Paris.

Una peste alta, România are o oportunitate foarte bună de a reveni în elita handbalului feminin mondial. Selecţionata lui Florentin Pera a arătat excelent la Trofeul Carpaţi, iar în drumul spre sferturi singurul “monstru” este Danemarca, celelalte echipe fiind cel puţin egale ca valoare cu România.

Lotul României la CM 2023:

  • Portari: Diana Ciucă (CS Rapid București), Yuliya Dumanska (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea)
  • Extreme stânga: Nicoleta Dincă (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Alexandra Dindiligan (CSM București)
  • Interi stânga: Bianca Bazaliu (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Cristina Neagu (CSM București), Claudia Pașcan (SCM “U” Craiova)
  • Centri: Eliza Buceschi (CS Rapid București), Cristina Laslo (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Andreea Popa (Dunărea Brăila)
  • Interi dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău), Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea)
  • Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid București), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud)
  • Pivoți: Nicoleta Balog (Dunărea Brăila), Lorena Ostase (CS Rapid București), Crina Pintea (CSM București)

Programul României la CM de handbal feminin:

  • 1 decembrie, ora 19:00, România – Chile
  • 3 decembrie, ora 19:00, România – Serbia
  • 5 decembrie, ora 21:30, România – Danemarca

FANATIK este în Danemarca la Campionatul Mondial de handbal feminin. Pe site-ul nostru puteţi urmări cele mai noi ştiri, interviuri şi reportaje de la Herning.

ADVERTISEMENT