News

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță: ”Efectele trombotice sunt foarte rare. Beneficiile depășesc riscurile”

08.04.2021 | 16:00
Romania continua vaccinarea cu AstraZeneca Valeriu Gheorghita Efectele trombotice sunt foarte rare Beneficiile depasesc riscurile
ADVERTISEMENT

Vaccinarea cu serul produs de concernul britanico-suedez AstraZeneca va continua în România. Autoritățile au decis că acorde în continuare încredere acestui vaccin. Anunțul a fost făcut de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră.


România va continua vaccinarea cu serul AstraZeneca

UPDATE, ora 16:01 / Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a anunțat că țara noastră va continua administrarea serului AstraZeneca, fără restricții, pentru toate categoriile de vârstă.

ADVERTISEMENT

”Știm că situație epidemiologică este îngrijorătoare, cu circa 4,500 de cazuri noi de Covid și peste 150 de decese zilnic. În ultimul timp s-a observat o tendință de creștere a cazurilor grave.

Așa cum s-a susținut de către EMA, boala se asociază cu risc de spitalizare, de deces. Efectele trombotice post-vaccinare sunt foarte rare, beneficiile depășesc riscurile.

ADVERTISEMENT

În ședința de azi s-a decis: în România se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Cei care au făcut prima doză contiuă rapelul cu AstraZeneca. Cei cu tromboze după prima doză, continuă vaccinarea cu alt tip de vaccin.

Facem apel către profesioniștii din domeniul sănătății și beneficiarii vaccinării să raportăm și să supraveghem toate reacțiile înregistrate.

ADVERTISEMENT

Ne dorim elaborarea unui cadru integrat de diagnostic și tratament al tuturor evenimentelor trombotice raportate la nivel european. Evenimentele trombotice sunt evenimente comune în practica de zi cu zi pentru care există protocoale de diagnostic și tratament.

Ne dorim să avem un sistem integrat la nivel național, poate prin implicarea spitalelor județene, pentru implementarea protocoalelor de diagnostic și tratament pentru eventuale evenimente trombotice.

ADVERTISEMENT

Este nevoie de întărirea unor mesaje în această perioadă: în România, vaccinarea este gratuită, este voluntară, nu este condiționată și nu este obligatorie. Avem trei tipuri de vaccin aprobate” a spus dr. Gheorghiță.


Știrea inițială, ora 15:33 / De asemenea, potrivit informațiilor celor de la Digi24, imunizarea va continua fără restricții, pentru toate categoriile de vârstă.

De la aprobarea acestui tip de vaccin de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), aproape 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză în țara noastră, iar săptămâna viitoare va începe rapelul.

România, decisă să continue vaccinarea cu AstraZeneca

România este decisă să continue vaccinarea cu AstraZeneca, ar fi hotărât autoritățile sanitare: Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Agenția Națională a Medicamentului.

Multe țări din Europa și din Uniunea Europeană au în plan impunerea unor restricții de vârstă în ceea ce privește vaccinarea cu serul Vaxzevria. Potrivit sursei citate, în țara noastră autoritățile ar fi hotărâte să continue imunizarea fără restricții, pentru toate categoriile de vârstă.

Din 15 februarie, de când în România a început administrarea acestui ser, aproape 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză, iar săptămâna viitoare va începe rapelul.

Valeriu Gheorghiță, așteptat să anunțe decizia într-o conferință de presă

La ora 16.00 vor avea loc declarații oficiale în care decizia luată de România privind campania de vaccinare cu produsul AstraZeneca ar urma să fie oficializată.

La întâlnirea cu presa, care va avea loc la Palatul Victoria vor participa, alături de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Roxana Ștefania Stroe și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP, Adriana Pistol.

Vaccinul AstraZeneca, în centrul unor uriașe controverse

Marți, 6 aprilie, Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a declarat că există ”o legătură” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză.

Peste doar o zi, EMA a susținut o conferință de presă în care a recunoscut aceste legături, însă a subliniat faptul că beneficiile serului sunt mai mari decât riscurile.

”Comitetul pentru siguranță (PRAC) a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse.

Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a anunțat șefa EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT