News

România, în top 3 al scumpirilor la energie din UE. Prețul kilowatului în țara noastră e mai mare decât în Germania sau Franța

Consumatorii casnici din Uniunea Europeană au plătit mai mult, în 2023, pentru energia electrică. România se află în top.
26.10.2023 | 14:49
Romania in top 3 al scumpirilor la energie din UE Pretul kilowatului in tara noastra e mai mare decat in Germania sau Franta
România, în top 3 al scumpirilor la energie din UE. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

România este în top 3 al scumpirilor la energie din UE, potrivit informațiilor transmise, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Astfel, țara noastră a ajuns să depășească Germania sau Franța la prețul kilowatului.

România, în top 3 al scumpirilor la energie din UE

Consumatorii casnici din Uniunea Europeană au plătit mai mult, pentru energia electrică, în primul semestru din 2023 decât în aceeași perioadă din 2022. Dacă anul trecut prețurile medii erau de 25,3 euro/100 kWh, acum sunt de 28,9 euro/100 kWh.

ADVERTISEMENT

De altfel, cel mai mare avans, exprimat în moneda națională, a fost raportat în Ţările de Jos, Lituania şi România, conform datelor Eurostat. Primul loc într-un top al scumpirilor la energie din UE, este ocupat de Ţările de Jos (953%).

Lituania se clasează pe a doua poziție, cu o scumpire de 88% a prețului la electricitate. România se află pe locul trei, cu o creștere de 77 %, fiind urmată de Letonia cu 74 la sută, potrivit Eurostat.

ADVERTISEMENT

Prețuri mai mici la energie, în Spania și Danemarca

La polul opus sunt Spania (minus 41%) şi Danemarca (minus 16%). Și în Portugalia, Malta și Luxemburg s-au înregistrat scăderi, însă ceva mai temperate. În ceea ce privește creșterea semnificativă a prețului la energie în Țările de Jos, specialiștii au o explicație.

Potrivit acestora, în 2023 nu au fost aplicate măsurile de sprijin introduse în 2022. În acest context, impozitele pe energie electrică s-au dublat pentru consumatorii casnici, se arată în raportul Eurostat.

ADVERTISEMENT

„Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2023 au fost în Bulgaria (11,4 euro/100 kWh). Ungaria (11,6 euro/100 kWh) şi Malta (12,6 euro/100 kWh).

Cele mai ridicate în Ţările de Jos (47,5 euro/100 kWh),) Belgia (43,5 euro/100 kWh), România (42 euro/100 kWh) şi Germania (41,3 euro/100 kWh)”, transmite sursa citată, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Energia este mai scumpă după creșterea prețului la gazele naturale, având în vedere că importurile din Rusia sunt mai mici. În mod normal, prețul gazelor naturale influențează direcția urmată de piața electricității privind prețurile, fiind considerat un combustibil marginal.

ADVERTISEMENT
Tags: