News

Ce se va întâmpla cu facturile la energie pentru septembrie. ”Va depinde de la caz la caz”

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie atenționează că furnizorii de energie electrică vor întârzia emiterea facturilor pentru consumul din luna septembrie.
04.10.2022 | 15:32
Ce se va intampla cu facturile la energie pentru septembrie Va depinde de la caz la caz
Probleme cu emiterea facturilor la energie electrică, pentru consumul din luna septembrie. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Facturile la energie electrică valabile pentru consumul din luna septembrie vor fi emise cu întârziere din cauza faptului că furnizorii nu au avut timp să-şi adapteze softurile de emitere a facturilor.

Facturile la energie electrică, emise cu întârziere

Asta a declarat marţi Dana Dărăban, directoarea executivă a Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), conform Agerpres. Potrivit spuselor sale, OUG 119/2022 a fost emisă la 1 septembrie, cu aplicabilitate tot de la 1 septembrie.

ADVERTISEMENT

În acest context a fost evident că furnizorii au nevoie de cel puţin 30 de zile pentru modificarea softurilor. “Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri.

Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările“, a declarat Dana Dărăban.

ADVERTISEMENT

Cea care conduce Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie a subliniat că furnizorii de energie electrică nu vor întrerupe activitatea de furnizare:

Nimeni nu își dorește întârzieri

Va depinde de la caz la caz. Fiecare furnizor va încerca să fie cât mai puţin afectat, pentru că emiterea cu întârziere înseamnă o întârziere şi pentru ei.”

ADVERTISEMENT

A fost o referire la întârzierea încasărilor, la care se adaugă riscurile şi problemele de acces la lichiditate ale furnizorilor. Altfel, amintim că în urmă cu aproape două săptămâni, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a controlat la şase operatori de distribuţie a energiei electrice.

Scopul acestei acțiuni? Verificarea modului de citire a indexului grupului de măsurare al clienţilor casnici la un interval de maximum trei luni, pentru emiterea facturilor de regularizare.

ADVERTISEMENT

Pe lista companiile verificate au fost Distribuţie Energie Electrică România, Distribuţie Energie Oltenia, Delgaz Grid, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat şi E-Distribuţie Dobrogea.

ADVERTISEMENT
Tags: