News

România începe producția la Cluj a unui medicament folosit împotriva Covid-19

25.04.2021 | 17:20
Romania incepe productia la Cluj a unui medicament folosit impotriva Covid19
ADVERTISEMENT

Favipiravir, un medicament antiviral eficient împotriva formelor ușoare și medii de Covid-19, va fi produs și în România, începând cu luna mai. Compania producătoare va fi Terapia Cluj, cel mai mare fabricant de medicamente din România, informează stiripesurse.ro.

Până acum, favirpiravirul putea fi prescris doar de către medicii specialiști din spitale, însă pe viitor rețetele pentru acest medicament vor putea fi eliberate și de către medicii de familie.

ADVERTISEMENT

Favipiravirul produs la Cluj va asigura necesarul intern pentru spitale și tratamentul ambulator.

50.000 de cutii pe lună de favipiravir

Avem 25.000 de cutii de favipiravir pe stoc pentru luna aprilie-mai, urmând ca din iunie să fabricăm în Cluj până la 50.000 de cutii pe lună ca să acoperim necesarul și în spital și în ambulator. Dar, apelul nostru este ca populația să ia medicamentul doar la instrucțiunea medicului și pe baza de prescripție medicală”, a declarat Dragoș Damian, director la Terapia Cluj.

Importanța favipiravirului în tratarea Covid-19 este conferită de faptul că administrarea sa în cazul formelor mai ușoare ale bolii previne agravarea ei evitând astfel internarea la terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Acum, bătălia se va da cu adevărat înainte de spital, pentru că formele ușoare și moderate pot fi tratate în ambulator și riscul de a se ajunge cu forme severe și critice în ATI scade foarte mult”, a precizat Dragoș Damian.

FluGuard (favipiravir) e un medicament eliberat pe bază de rețetă medicală, produs de Sun Pharma, grup din care face parte Terapia. Inventat de japonezi, acest medicament e folosit la scară largă în India, China și Rusia, însă a fost uilizat pe scară mai restrânsă în vestul Europei.

ADVERTISEMENT

Favipiravir este un medicament folosit în tratamentul anti-gripal și a fost trimis de Japonia în 2016 ca ajutor de urgență pentru țările afectate de virusul Ebola. Odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, a fost utilizat pentru a stopa agravarea bolii la pacienții cu simptome ușoare.