Fotbal intern

România, interzisă în Europa League! Vom juca în “campionatul săracilor” din sezonul 2021-2022

17.08.2020 | 21:59
Romania interzisa in Europa League Vom juca in campionatul saracilor din sezonul 20212022
România, interzisă în Europa League! Vom juca în "campionatul săracilor" din sezonul 2020-2021 (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Echipele românești au ajuns ciuca bătăilor prin Europa, iar UEFA a hotărât să nu le mai lase nici măcar să viseze la marile poturi financiare. Din sezonul 2021-2022, va fi aproape imposibil să mai ajungem în Champions League și Europa League. Vom participa în Europa Conference League, o competiție cu premii mult mai mici.

În urmă cu 10 luni, UEFA făcea marele anunț. „Pentru a ajuta cluburile mici”, așa începea comunicatul emis de la Nyon. Iar mai departe era prezentat „cadoul otrăvit” care le era servit cu forța cluburilor mici. Precum cele din Liga 1. Care, să fim corecți, devin pe zi ce trece mai mici. Iar aici nu e vina UEFA. E vina unor patroni mici care au gura mare. Care se laudă că vând jucători pe zeci de milioane, dar nu scot din buzunar nici măcar mărunțiș pentru a face transferuri. E vina acelor patroni care nu își plătesc jucătorii. E vina acelor patroni care vor victorii la comisii, nu pe teren. A acelor patroni care sunt și antrenori, și psihologi, și manageri și orice le mai vine în cap.

ADVERTISEMENT

Dar problemele astea le știm deja cu toții. Așa că vom reveni la modul în care ne pedepsește UEFA. Mă scuzați, la modul în care Aleksander Ceferin, președintele UEFA, ajută cluburile mici. Parcă așa era abordarea de PR. Căci pentru cluburile mici a creat Ceferin o nouă competiție: Europa Conference League. O competiție despre care a uitat să precizeze și câți bani va aduce în conturile participantelor. Dar cred că putem să ne dăm seama că va fi vorba de mărunțiș față de ceea ce se oferă în Champions League și chiar Europa League.

Fără meciuri cu echipele mari din Europa! Fără bani şi fără fani!

Pentru început, trebuie să specificăm un lucru! Crearea acestei competiții nu înseamnă și mai multe locuri în cupele europene pentru Liga 1. Tot patru vor fi, doar că formațiile care ar fi trebuit să meargă în Europa League vor fi trimise în… Europa Conference League. Da, cadoul lui Ceferin. Adică la bani mai puțini. Mulțumim, domnule Ceferin. Mulțumim, domnilor mari patroni de cluburi. Să nu credeți că nu va fi afectată și campioana.

ADVERTISEMENT

Astfel, echipa care va câștiga titlul în acest sezon va merge în preliminariile Ligii Campionilor. Dar dacă nu va ajunge măcar în turul 3 al preliminariilor, sau dacă mai apoi pierde în playoff-ul Europa League, campioana va merge tot în Conference League. Deci, am putea avea chiar patru echipe în grupe. Grupele „campionatului săracilor”. Iată cum vor fi alese echipele din Europa Conference League, în funcţie de campionat.

Naţiunile care se află între locurile 1 şi 5 ca nivel al coeficienţilor primesc o echipă de fiecare. Iar locurile 6-15 câte două echipe. Desigur, aici merg echipele care nu prind loc mai sus din campionatele respective. Sau, aşa cum intenţionează multe federaţii de top, se vor trimite câştigătoarele Cupei Ligii din respectiva ţară.

ADVERTISEMENT

Ce veste bună: scăpăm de primul tur preliminar!

Apoi, pentru ţările care se află între locurile 16 şi 50 în clasamentul coeficienţilor se acordă trei locuri în Europa Conference League. În această categorie este şi România, locul 28! Practic, toate echipele româneşti care prind Europa, în afara campioanei, vor merge direct în Conference League. Iar campioana are şanse mari să ajungă tot acolo. Apoi, ligile clasate între 51 şi 55 trimit două echipe.

Avem şi o veste bună! Dacă România reuşeşte să rămână între primele 30 de naţiuni, ceea ce nu este deloc uşor ce-i drept, va scăpa de turul 1 preliminar în Europa Conference League. Deci, pentru a merge în grupele competiţiei va trebui să treacă de doar trei tururi preliminare. Includem aici şi faza play-off. În grupe vor ajunge 32 de echipe, dintre care 10 vor fi învinsele din faza play-off a Ligii Europa. Se vor crea, astfel, opt grupe de patru echipe. Cele opt câştigătoare de grupă vor merge direct în faza „optimilor”.

ADVERTISEMENT

Iar în „16”-imi ajung locurile doi din grupe, plus 8 echipe venite din Europa League, locurile 3. Acestea vor juca între ele pentru un loc în „optimi”, acolo unde le aşteaptă câştigătoarele grupelor. De menţionat că numărul participantelor în Europa League se va diminua, iar competiţia va fi destinată primelor 15 ţări din coeficientul UEFA şi echipelor care pierd în preliminariile Champions League. Practic, pentru formaţiile româneşti rămân şanse aproape de zero să mai înfrunte echipe de top din Europa. Poate doar cu excepţia campioanei, dar şi pentru ea sunt şanse scăzute. Vor fi meciuri cu echipe mai puţin atractive, care vor atrage venituri mai mici. Şi care vor aduce şi mai puţini fani în tribunele şi aşa nepopulate.

Ce trebuie să facă România pentru a ajunge din nou în Europa League

Practic, echipele româneşti au un singur lucru de făcut. Să înceapă să joace fotbal. Problema ar fi că această nouă competiţie va crea diferenţe financiare şi mai mari între ţări. Iar cele care nu reuşesc să iasă repede din malaxorul Europa Conference League vor fi practic condamnate să rămână acolo mulţi ani. Va fi nevoie de investiţii, nu de patroni care doar visează să îşi bage banii în buzunar şi să vină apoi replici de genul: „păi ce vreţi să bag din banii mei” sau „clubul are să îmi dea X milioane de euro”. Va fi nevoie de proiecte serioase, pe termen lung. Va fi nevoie de o revoluţie în fotbalul românesc.

Dar să revenim la cifre. În clasamentul coeficienţilor din intervalul 2015-2020, care va fi luat în considerare la startul Europa Conference League, România e pe locul 28. Depăşită de ţări ca Bulgaria, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Israel, Norvegia, Suedia, Croaţia Serbia şi tot aşa. Ce să mai, cam de toată lumea. România are un coeficient total de 16,700 pentru aceşti cinci ani. În vreme ce ţara de pe locul 15, Cehia, are un coeficient de 24,875.

O asemenea diferenţă nu poate fi ştearsă peste noapte, va fi nevoie de multe sezoane bune în Europa pentru echipele româneşti. Poate singura veste bună vine de la felul în care au fost obţinute punctele. Practic, sezonul 2019-2020, cel actual al cupelor europene, aduce cel mai mare coeficient pentru România. Un coeficient de 5,875, obţinut aproape exclusiv de cei de la CFR Cluj, care au reuşit să prindă primăvara europeană. Spre exemplu, Cehia, locul 15 la total, are un coeficient dezastruos pentru ultimul an: 2,500. La ei s-a şi împărţit la cinci, câte echipe au dat în Europa. De altfel, CFR Cluj pare una dintre puţinele echipe cu un proiect cât de cât serios. Poate şi CS U Craiova. Deşi şi la ambele sunt multe lucruri de îmbunătăţit.

Sigur, e greu să includem aici formaţii ca Viitorul şi FC Botoşani. Care poate au proiecte bune, dar dispun de fonduri prea mici. Deci România se va baza cinci ani pe acest coeficient obţinut în mare parte de CFR, unul destul de bun. Şi le va pierde, treptat, pe cele dezastruoase din perioada 2015-2019. Spre exemplu, strict pe baza coeficientului din acest an, România ar fi pe 11. Ce-i drept, mai poate fi depăşită de câteva ţări, în funcţie de ce vor face echipe ca Salzburg, Şahtar, Basel şi Istanbul Başakşehir la reluarea Europa League. Dar aproape sigur Liga 1 va rămâne în primele 15 pe acest sezon.

Actuala ediţie a cupelor europene, ultima şansă a echipelor româneşti de a se umple de bani

Pentru echipele din România vor fi importante preliminariile cupelor europene care încep în această lună. Pentru multe dintre ele va fi poate o ultimă şansă de a da lovitura şi să încaseze sume mari de la UEFA. Pentru CFR Cluj ar fi un adevărat tun dacă merge în grupele Ligii Campionilor. Ar încasa direct 15.250.000 de euro. La care s-ar adăuga şi câte 900.000 de euro pentru fiecare punct din grupe. Iar apoi, la finalul competiţiei, ar mai veni o tranşă uriaşă, din market pool.

Spre exemplu, pentru ultima ediţie încheiată a Ligii Campionilor, s-au oferit sume între 18,96 milioane şi 117,3 milioane de euro din market pool. Cota pe care fiecare echipă o are pentru contribuţia la marketing. Cea mai mare sumă pentru ediţia câştigată de Liverpool a luat-o FC Barcelona. Iar „cormoranii” au venit pe doi. 18,96 milioane de euro, cea mai mică sumă, a luat-o AEK Atena. Formaţie care a terminat pe ultimul loc în grupa E, cu zero puncte şi golaveraj 2-13. Deci doar calificarea în grupe aduce garantat un total de aproximativ 35.000.000 de euro.

Dacă se vor vinde şi bilete, asta nu e clar încă, şi dacă se vor face şi ceva puncte, suma poate trece lejer de pragul de 50.000.000 de euro. Pentru cele 3 echipe din Europa League, CS U Craiova, FCSB şi FC Botoşani, sunt sume mult mai mici, dar nu de neglijat. 2.920.000 de euro pentru accederea în grupe. Plus banii din market pool, care ar face ca această sumă să fie cel puţin dublă.

  • 35 de milioane de euro are CFR Cluj ca şi garantaţi dacă va ajunge în grupele Ligii Campionilor, ediţia 2020-2021

3 echipe va avea România în preliminariile Europa Conference League în 2021, la prima ediţie. Una va merge în preliminariile Champions League. Şi zero în Europa League. Totuşi, în Europa League ar putea să cadă campioana, în cazul în care este eliminată în turul 3 sau în play-off în Champions League

ADVERTISEMENT