News

România, între cele mai mari beneficiare ale bugetului UE. Ţara noastră primeşte cu peste 4 miliarde de euro mai mult decât contribuie

România, în Top 5 ai celor mai mari beneficiari de pe urma bugetului UE. Ţara noastră e întrecută doar de Polonia, Grecia şi Ungaria
03.01.2023 | 18:07
Romania intre cele mai mari beneficiare ale bugetului UE Tara noastra primeste cu peste 4 miliarde de euro mai mult decat contribuie
România primeşte de la UE cu 4,2 miliarde de euro mai mult decât dă Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Germania este de departe cel mai mare plătitor net din Uniunea Europeană, a confirmat zilele acestea un calcul al agenției de presă DPA. Studiul susține că în 2021 Germania a vărsat în bugetul UE cu 25,1 miliarde de euro mai mult decât a primit de la Uniune. Pe locul doi se află Franța cu o plată netă de 12,4 miliarde de euro.

Polonia este cea mai mare beneficiară

Cifre relativ asemănătoare – deși cu diferențe de câteva miliarde – au reieşit și din calculul Institutului de Economie Germană (IW). Potrivit acesteia, în 2021, Germania a plătit în conturile Bruxelles-ului cu 21,4 miliarde de euro mai mult decât a primit. Și aici, Franța se află pe locul doi, cu o plată netă de aproape două ori mai mare, de 10,9 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Cifrele publicate diferă pentru că nu se bazează pe rapoarte oficiale, asta deoarece din 2019 Comisia Europeană nu mai publică aceste statistici. După cum scrie portalul Business Insider, Comisia Europeană nu a mai publicat cifrele de atunci, “pentru că s-a săturat de discuții constante despre destinatari și plătitori”.

Criticii acestor statistici susţin că este greu de extras din ele cât de mult beneficiază de fapt o țară de pe urma Uniunii Europene. Numărul se încadrează întotdeauna pe un teren fertil în rândul celor de dreapta și eurosceptici din țările mai bogate, deoarece îl folosesc drept “dovadă”” că UE se presupune că servește doar la finanțarea “leneșilor” din alte țări.

ADVERTISEMENT

Cifra nu ține cont însă de cât de mult beneficiază o țară exportatoare puternică, precum Germania, din introducerea produselor pe piața europeană fără tarife sau din utilizarea forței de muncă mai ieftine în întreaga UE.

În 2021, plata netă a Germaniei a fost cu 5,9 miliarde de euro mai mare decât în ​​2020, ceea ce experții IW explică prin Brexit. Din cauza ieșirii din Uniunea Europeană a puternicei economii britanice, Germania a fost nevoită să contribuie cu mai mulţi bani la bugetul comunitar.

ADVERTISEMENT

Conform calculelor IW, un total de zece state membre UE plătesc mai mult la bugetul comun decât primesc din acesta, în timp ce 17 țări primesc mai mult decât plătesc. Pe lângă Germania și Franța, cei mai mari plătitori sunt Țările de Jos (4,1 miliarde), Suedia (2,5) și Danemarca (1,5).

Cel mai mare câștigător este, de departe, Polonia (12,9 miliarde în plus), urmată de Grecia (4,7 miliarde), Ungaria (4,3), România (4,2) și Spania (3,5). Suma pe care un membru trebuie să o plătească în bugetul UE este calculată în funcție de numărul de locuitori și de puterea economiei.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană nu a dorit să comenteze aceste cifre nici măcar la solicitarea agenției DPA.