News

România, lovită de un ciclon care a făcut prăpăd în Serbia și Croația. Ce se întâmplă cu vremea

Duminică seară, la ora 21.00, ANM a emis mai multe coduri roșii și portocalii de ploi și furtuni pentru mai multe județe din țară
24.09.2023 | 22:27
Romania lovita de un ciclon care a facut prapad in Serbia si Croatia Ce se intampla cu vremea
Vreme instabilă cu ploi torențiale în vestul țării. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Partea de vest a României, dar nu numai urmând să fie afectate și județe din sud-vestul țării, va fi curpinsă de ploi și vijelii. Duminică seară, Agenția Națională de Meteorologie a emis mai multe coduri, roșii și portocalii, de furtuni și vijelii. Meteorologii spun că aceste furtuni sunt declanșate de ciclonul format în zona Mării Mediterane care provoacă inundaţii în Serbia şi Croaţia.

Ciclonul mediteranean lovește și România

În noaptea de sâmbătă spre duminică la Oradea a ploua torențial, inundând mai multe artere principale, în timp ce vântul a suflat cu rafale de peste 70 km/h. La fel, și în Maramureș mai multe localități au fost sub atenţionare de vreme severă, fiind emis chiar și un mesaj Ro-Alert.

ADVERTISEMENT

De altfel, meteorologii au avertizat că jumătatea de vest a țării va fi lovită de furtuni de vară cu cantităţi mari de apă, descărcări electrice și vijelii puternice. Astfel, duminică seară, de la ora 21.00 Agenția Națională de Meteorologie a emis mai multe coduri, roșii și portocalii, pentru furtuni și vijelii în vestul țării.

Cod Roșu: Județul Alba: Cugir, Săliștea. Se vor semnala averse torențiale care vor acumula local 30…35 l/mp, frecvente descărcări electrice – în ultimele 3 ore, în zona avertizată, s-au cumulat cantități de apă de 60…80 l/mp. Atenționarea e valabilă de la ora 21.55 până la ora 23.00.

ADVERTISEMENT

Cod Portocaliu: Județul Olt: Vulpeni, Găvănești, Călui, Dobrețu, Baldovinești; și Județul Dolj: Pielești, Robănești, Murgași, Bulzești, Mischii, Ghercești. Se vor semnala: vijelie puternică, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice. Atenționarea este valabilă de la ora 21.45 până la ora 22.45.

La ora 21.00, ANM a emis un alt cod Roșu pentru județul Dolj: Craiova, Podari, Bucovăț, Calopăr, Țuglui. Se vor semnala : vijelie puternică, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice. Atenționarea este valabilă de la ora 21.30 până la ora 22.30.

ADVERTISEMENT

La fel, până la ora 22.30 a fost emis un alt cod Portocaliu de averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, grindină, vijelie, frecvente descărcări electrice. Zona afectată este: Județul Cluj: Mica, Unguraș, Cătina, Țaga, Sânmărtin, Geaca, Buza. Județul Bistriţa-Năsăud: Beclean, Lechința, Nimigea, Târlișua, Spermezeu, Căianu Mic, Zagra, Șintereag, Chiochiș, Braniștea, Petru Rareș, Uriu, Șieu-Măgheruș, Nușeni, Matei, Negrilești, Șieu-Odorhei, Chiuza, Budești, Ciceu-Giurgești, Sânmihaiu de Câmpie, Ciceu – Mihăiești.

Furtuni și inundații provocate de ciclon

Meteorologii au precizat că aceste ploi și furtuni severe sunt provocate de același ciclon mediteranean care a provocat inundații în Serbia și Croația. De altfel, același ciclon a dat peste cap vremea și în peninsula italiană. Duminică, la Milano, mai multe străzi au fost inundate după o ploaie torenţială însoţită de grindină.

ADVERTISEMENT

Partida de fotbal dintre echipele AC Milan și Verona a fost decalată cu 30 de minute din cauza ploii puternice care a inundat terenul. Doar cu o zi înainte regiunea Milano a fost lovită de o tornadă puternică, ce a distrus mai multe locuințe.

Totuși, doar vestul României va trebui să îndure vremea instabilă. Jumătatea estică a țării va fi încă sub vremea deosebit de caldă pentru această perioadă, în care se înregistrează temperaturi chiar și cu zece grade Celsius pentru valorile normale ale acestei perioade.

ADVERTISEMENT