News

Video. Inundații catastrofale în Libia. Mii de morți și răniți. ”Situația, la fel de devastatoare ca cea din Maroc”

Mii de morți în Libia după inundațiile cauzate de Furtuna Daniel. Un sfert din orașul Derna a fost distrus după ce a fost măturat de ape
12.09.2023 | 17:03
Video Inundatii catastrofale in Libia Mii de morti si raniti Situatia la fel de devastatoare ca cea din Maroc
Apele au distrus un sfert dintr-un oraș din Libia Sursa foto: X.com, hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Furtuna mediteraneană Daniel a făcut ravagii de duminică seara provocând inundații masive în multe orașe din estul Libiei. Cele mai mari distrugeri au fost înregistrate în Derna, unde precipitațiile abundente și inundațiile au rupt baraje și au măturat cartiere întregi.

Inundații catastrofale în Libia. Mii de morți și răniți

Numărul morților ar putea ajunge la mii, a declarat marți un oficial al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), în timp ce oficialii libieni au declarat că aproximativ un sfert din orașul Derna, situat în estul țării, a fost distrus de ruperea unui baraj.

ADVERTISEMENT

“Bilanțul victimelor este uriaș și ar putea ajunge la mii de morți”, a declarat presei Tamer Ramadan, șeful delegației IFRC în Libia, relatează France24.

Referindu-se la cutremurul devastator de vineri din Maroc, de cealaltă parte a Africii de Nord, Ramadan a declarat că situația din Libia este “la fel de devastatoare ca și cea din Maroc”.

ADVERTISEMENT

Oficiali din administrația care conduce partea de est a Libiei au anunțat luni că cel puțin 2.000 de persoane au fost ucise de inundații. Numai în Derna, peste 1.000 de cadavre au fost recuperate până în prezent, potrivit unui ministru din cadrul administrației din estul țării.

“M-am întors din Derna. Este un dezastru absolut. Cadavrele zac peste tot – în mare, în văi, sub clădiri”, a declarat Hichem Chkiouat, ministru al aviației civile și membru al comitetului de urgență. “Nu exagerez când spun că 25% din oraș a dispărut. Multe, multe clădiri s-au prăbușit”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Un jurnalist Reuters aflat în drum spre Derna a văzut vehicule răsturnate pe marginea drumurilor, copaci doborâți și case abandonate și inundate. Convoaie cu ajutoare se îndreptau spre oraș.

O înregistrare video distribuită pe rețelele sociale, care nu a putut fi verificată în mod independent, pare să arate zeci de cadavre acoperite cu pături pe trotuarele din Derna.

ADVERTISEMENT

700 de morți, îngropați în Derna

Orașul Derna a îngropat 700 de persoane ucise în urma inundațiilor devastatoare. Alte 10.000 de persoane au fost date dispărute, au anunțat marți autoritățile.

“Situația este catastrofală”, a declarat Othman Abduljaleel, ministrul sănătății din cadrul guvernului din estul Libiei, potrivit AP. “Cadavrele zac încă pe jos în multe părți (ale orașului). Spitalele sunt pline de cadavre. Și există zone în care încă nu am ajuns.”

Autoritățile au estimat anterior că până la 2.000 de persoane ar fi pierit numai în Derna. Autoritatea pentru Ambulanță și Situații de Urgență, care coordonează eforturile de căutare și salvare, a declarat marți că aproximativ 2.300 de persoane au murit în Derna, dar nu a precizat pe ce se bazează această cifră.

Echipele de intervenție de urgență, inclusiv militari, lucrători guvernamentali, voluntari și locuitori, săpau printre dărâmături pentru a recupera morții. De asemenea, au folosit bărci gonflabile pentru a recupera cadavrele din apă. Excavatoarele și alte echipamente nu au ajuns încă în Derna.

Derna a fost declarată zonă calamitată. Locuitorii au postat online videoclipuri care arată distrugerile. Blocuri întregi de locuințe au fost șterse de-a lungul Wadi Derna, un râu care coboară din munți prin centrul orașului. Clădirile de apartamente cu mai multe etaje care odinioară se aflau la mare distanță de râu s-au prăbușit parțial în noroi.

După mai mult de un deceniu de haos, Libia rămâne divizată între două administrații rivale: una în est și una în vest, fiecare susținută de diferite miliții și guverne străine. Conflictul a lăsat această țară nord-africană bogată în petrol cu o infrastructură prăbușită și inadecvată.

Guvernul recunoscut pe plan internațional de la Tripoli nu controlează zonele estice, dar a trimis ajutoare la Derna, cel puțin un zbor a plecat, marți, din orașul vestic Misrata.

Avionul cu provizii medicale de urgență transportă 14 tone de provizii, medicamente, echipamente, saci mortuari și 87 de membri ai personalului medical și paramedical, îndreptându-se spre Benghazi, a declarat șeful Guvernului de uniune națională din Libia, Abdulhamid al-Dbeibah, pe X.com.

Comunitatea internațională oferă ajutor Libiei

După ce a lovit Grecia săptămâna trecută, furtuna Daniel s-a abătut duminică asupra Mediteranei, inundând drumurile și distrugând clădiri în Derna și lovind alte așezări de-a lungul coastei, inclusiv al doilea oraș ca mărime din Libia, Benghazi.

Furtuna a lovit și alte zone din estul Libiei, inclusiv orașul Bayda, unde s-au înregistrat aproximativ 50 de morți. Centrul medical din Bayda, principalul spital, a fost inundat, iar pacienții au fost evacuați. Alte orașe care au avut de suferit, au fost Susa, Marj și Shahatt, potrivit guvernului. Sute de familii au fost strămutate și s-au adăpostit în școli și alte clădiri guvernamentale din orașul Benghazi și din alte zone din estul Libiei.

Guvernele străine au trimis, de asemenea, mesaje de sprijin pentru Libia. Egiptul, Tunisia, Algeria, Turcia și Emiratele Arabe Unite s-au numărat printre statele care au anunțat că vor trimite asistență umanitară și echipe pentru a ajuta la eforturile de căutare și salvare.

Ambasada Statelor Unite a declarat luni că a contactat ONU și autoritățile libiene cu privire la modul în care se poate livra ajutor în zonele cele mai afectate.

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi și-a convocat marți comandanții militari pentru a dispune acordarea de asistență urgentă Libiei. El a declarat că armata va desfășura echipamente și personal în coordonare cu forțele din estul Libiei pentru a ajuta comunitățile afectate.

“Veștile despre inundațiile grave din Libia sunt consternante. Se așteaptă mulți morți și răniți, în special în est”, a postat cancelarul german Olaf Scholz pe X, precizând că țara sa este pregătită să ajute.

Fostul emisar interimar al ONU în Libia, Stephanie Williams, a îndemnat la un ajutor extern rapid, afirmând că dezastrul “necesită o accelerare urgentă a asistenței internaționale și regionale”, într-o postare pe X.

ADVERTISEMENT