Ciclonul puternic care a declanșat haos în Europa a pătruns acum pe teritoriul României, aducând cu el furtuni violente și o scădere semnificativă a temperaturilor, conform avertizărilor meteorologilor.
Estul României a fost zguduit de vijelii cu forța unor uragane, care au răvășit totul în calea lor. Acoperișuri au fost smulse de vânt ca niște foi de hârtie, iar zeci de copaci au fost doborâți.
Localitatea Matca, din județul Galați, a suferit pagube serioase, unde cel mai mare bazin legumicol al țării a fost devastat de vânturile puternice ce au atins viteze de 90 de kilometri pe oră. Hectare întregi de solarii au fost distruse într-o clipită, lăsând în urmă pierderi semnificative.
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au explicat că fenomenele extreme vor începe să se atenueze, însă temperaturile vor scădea cu 11 până la 14 grade Celsius în comparație cu zilele precedente. Chiar dacă probabilitatea de precipitații rămâne în continuare ridicată în unele zone, se estimează că acestea vor fi mai moderate decât cele înregistrate în ultimele 48 de ore.
Specialiștii sunt îngrijorați de impactul tot mai distructiv al acestor evenimente meteo periculoase. Variațiile bruște de temperatură afectează sănătatea populației, iar ciclonul care a intrat în țară ar putea agrava situația.
Meteorologii susțin că acest ciclon a declanșat deja răcirea vremii, iar România a resimțit deja efectele periculoase ale acestui fenomen. Climatologul Roxana Bojariu a explicat că ciclonul a influențat direcția aerului, aducând aer rece către teritoriul țării, ceea ce a generat furtuni și instabilitate în zonele afectate.
“Fenomenele extreme vor fi în continuă diminuare, atât din punct de vedere al ariei, cât și a cantităților de precipitații. Rămânem la o vreme răcoroasă. Vorbim de o scădere a valorilor de temperaturi cu 11, până la 14 grade, față de ce am avut în zilele anterioare.
Probabilitatea de precipitații va fi de interes în special la mijlocul săptămânii, când vor mai fi posibile averse, intensificări de scurtă durată a vântului, nu la cotele pe care le-am înregistrat în ultimele 48 de ore”, a anunțat Elena Mateescu, director ANM, citată de antena3.
Pe măsură ce ciclonul își continuă parcursul, climatologii avertizează că procesul de încălzire se va relua la sfârșitul săptămânii, ceea ce ar putea duce la un nou val de căldură. Populația este îndemnată să urmărească cu atenție prognozele meteorologice actualizate și să ia măsuri de precauție adecvate pentru a face față fluctuațiilor extreme de vreme.