News

România, lovită de un val de aer polar. Frig, brumă și îngheț în plină primăvară

Vremea se strică în România începând de săptămâna viitoare. Este posibil ca ploile să reapară și în minivacanța de 1 mai.
23.04.2023 | 15:22
Romania lovita de un val de aer polar Frig bruma si inghet in plina primavara
Frigul și ploile vor afecta cea mai mare parte a țării / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Începând de săptămâna viitoare, vremea se strică în toată țara, un val de aer polar simțindu-și prezența și aducând frig, brumă și îngheț în plină primăvară. Meteorologii avertizează că, începând de luni, vremea se strică, temperaturile vor scădea și vor urma ploi și intensificări ale vântului în mai multe regiuni din țară (centrale, estice și montane), concomitent cu avansul dinspre Europa Centrală a unui front atmosferic cere.

Ploi pe tot teritoriul țării

Începând de marți, ploile își vor face simțită prezența pe tot teritoriul țării, cu intensificări ale vântului și descărcări electrice. Fenomenele vor continua și în ziua următoare, cu precădere în zonele de sud, sud-est, est și zonele centrale. Joi se așteaptă o îndreptare a vremii în ce privește precipitațiile. Însă, de marți, temperaturile vor scădea ca urmare a pătrunderii unei mase de aer polar, astfel că termometrele vor arăta grade mai mici decât normalul din aceasră perioadă.

ADVERTISEMENT

Temperaturile vor scădea în zonele de vest și nord vest iar, începând de miercuri, termometrul nu va arăta mai mult de 8-9 grade în zonele depresionare, și mai mult de 15 grade în sudul și vestul țării. Joi, temperaturile nu vor crește semnificativ fiind așteptate și minime de -2 grade și fenomene de brumă și îngheț în depresiuni. În weekend se așteaptă o ameliorare a vremii la nivelul întregii țări, dar există posibilitatea reapariției precipitațiilor în minivacanța de 1 mai.

De 1 mai sunt așteptate precipitații abundente inclusiv la mare, cu valori termice ușor mai coborâte decât normalul perioadei. Astfel că cei care doresc să-și petreacă ziua de 1 mai pe litoral vor trebui să temperaturile vor fi mai scăzute. La Constanța sunt așteptate 16 grade.

ADVERTISEMENT

De 1 mai, la București prognoza indică 22 de grade, la Brașov 16, la Timișoara 22, la Cluj-Napoca 19, la Caiova 23, la Alba Iulia 19, la Iași 17. În perioada 1-8 mai sunt așteptate în continuare temperaturi mai scăzute decât cele normale, la nivelul întregii țări. Însă, începând cu jumătatea lunii,  temperaturile se vor apropia de normalul acestei perioade, spun meteorologii.

Cer înnorat și averse în București

Pentru București, luni sunt prognozate ploi și averse, cu temperaturi minime de 6 grade și maxime de 20 de grade. Marți sunt prognozate averse, cu temperaturi minime de 8 grade și maxime de 14 grade. Miercuri, cerul va fi parțial înnorat în Capitală, cu posibilă ceață (minima 11 grade, maxima 16) , în timp ce joi se anunță iar ploi și averse, cu temperaturi minime de 8 grade și maxime de 17 grade.

ADVERTISEMENT

Vineri se anunță ceață și cer parțial înnorat (minima de 8 grade, maxima de 16 grade) în timp ce sâmbătă temperatura minimă va scădea la 7 grade (temperatura maximă 17 grade) , cu cer parțial noros. Duminica va veni cu precipitații izolate, temperatură minimă de 9 grade și o maximă de 18 grade. Luni, 1 mai, sunt așteptate averse în Capitală, cu minime de 10 grade și maxime de 15. Marți, ploile și averse vor continua, cu temperaturi minime de 8 grade și maxime de 17 grade.

Mai, o lună capricioasă

Dacă luna aprilie a fost una destul de ploioasă comparativ cu alte perioade ale anului, luna mai se anunță una capricioasă. Începând cu data de 1 temperaturile de până la 20 de grade vor dispărea, cerul nu va mai fi însorit o mare parte a zilelor, în timp ce temperaturiile medii, la nivelul întregului teritoriu al țării, vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă.

ADVERTISEMENT

În cea mai mare parte a țării, cantitatea de precipitații va fi una apropiată de normal pentru această perioadă. În București, temperaturile vor crește, cu maxime de 22, 23 și 24 de grade în prima săptămână și cu minime de 11-12 grade. Temperaturile vor scădea ușor în a doua săptămână iar cerut va fi preponderent înnorat. Situația nu va diferi prea mult până la sfârșitul lunii, în ultimele zile fiind așteptate precipitații în cea mai mare parte a zilei.

 

ADVERTISEMENT
Tags: