Fotbal intern

România – Macedonia de Nord, duelul academiilor. Gică Hagi, victorie clară în faţa lui Goran Pandev

24.03.2021 | 22:59
Romania  Macedonia de Nord duelul academiilor Gica Hagi victorie clara in fata lui Goran Pandev
ADVERTISEMENT

România va înfrunta Macedonia de Nord în prima etapă din preliminariile Campionatului Mondial din 2022. Partida este programată joi, de la ora 21:45. Două selecţionate care speră să aibă succes pe viitor datorită ambiţiei celor mai importanţi oameni din istoria lor. Gică Hagi şi Goran Pandev şi-au făcut academii de fotbal.

Akademija Goran Pandev a fost înfiinţată în 2010, iar echipa de seniori a jucat primul meci oficial în 2014. Trei ani mai târziu obţinea promovarea în prima ligă din Macedonia de Nord. Iar în 2019 câştiga finala cupei, pentru primul trofeu din istoria clubului.

ADVERTISEMENT

Goran Pandev, 37 de ani, este în continuare liderul selecţionatei Macedoniei de Nord. Face parte din lotul deplasat la Bucureşti de selecţionerul Angelovski. Stefan Așkovski, jucătorul celor de la FC Botoşani, a vorbit despre ceea ce înseamnă Pandev pentru naţionala Macedoniei de Nord. Şi l-a asemuit pe fostul star al lui Inter Milano cu Gheorghe Hagi.

Akademija Pandev a vândut pe maximum 100.000 de euro. Viitorul a luat 9,5 milioane de euro pe Ianis şi Răzvan Marin

“E cam ce a însemnat Gică Hagi pentru voi. După părerea mea, Goran, chiar și la cei 37 de ani ai lui, e vital pentru naționala noastră. Pentru mine, e cam 70% din echipă! Nu doar pentru ceea ce face el personal în teren, unde este uimitor, dar și pentru cum îi strânge pe ceilalți în jurul lui.

ADVERTISEMENT

Nu e doar liderul nostru de selecții și golgeterul naționalei, e și liantul dintre generații. Cu el în teren, Macedonia de Nord e altceva. Și mai sunt mulți jucători valoroși, precum Bardhi de la Levante sau Nistorovski de la Udinese, ca să dau doar două exemple”, a declarat Stefan Așkovski pentru Gsp.

Akademija Pandev nu a crescut până acum foarte mulţi jucători de valoare. Pe această listă s-ar remarca Jani Atanasov, pe care Bursaspor a plătit 100.000 de euro în 2018, când avea 18 ani. Între timp, jucătorul a ajuns la Hajduk Split. În 2018, Slavia Praga a plătit 100.000 de euro pentru Kristijan Trapanovski. Acesta a revenit între timp în Macedonia. Cei doi sunt şi cei mai scumpi jucători vânduţi vreodată de Akademija Pandev.

ADVERTISEMENT

Viitorul a vândut deja 13 jucători cu minimum un milion de euro. Recordul este deţinut de Răzvan Marin, pentru care Standard Liege a plătit 4,8 milioane în ianuarie 2017. Foarte aproape este şi transferul lui Ianis Hagi, la Genk. Belgienii au plătit 4,7 milioane de euro.

Akademija Pandev dă un singur jucător pentru lotul Macedoniei. Un fost jucător de la Viitorul va înfrunta România

În lotul Macedoniei de Nord este un singur jucător de la Akademija Pandev. Este vorba despre Marjan Radeski, pe care însă l-a achiziţionat în vara trecută. Interesant este că în lotul lui Angelovski este şi un jucător crescut de Viitorul. Este vorba de Boban Nikolov, pe care Academia Hagi îl transfera când avea doar 16 ani. În prezent joacă la Lecce.

ADVERTISEMENT

Viitorul nu are niciun jucător la lotul convocat de Mirel Rădoi. Dar sunt mai mulţi jucători care au fost crescuţi la clubul lui Gheorghe Hagi, precum Răzvan Marin, Ianis Hagi, Forinel Coman, Florin Tănase şi Alexandru Cicâldău.

Virgil Ghiţă este cel mai bine cotat jucător din actualul lot al Viitorului. Este evaluat de Transfermarkt.de la 1,3 milioane de euro. Giorgi Stoilov, care a ratat convocarea pentru această acţiune, este cel mai bine cotat jucător de la Akademija Pandev. La 500.000 de euro.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,55 este cota pentru ”sub 2,5 goluri” la meciul România-Macedonia de Nord. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT