Sport

România, meciuri de coşmar cu naţionalele din spaţiul ex-iugoslav! Drama slovenă, umilinţa de la Belgrad şi ultimul adversar de la Mondiale. Video

România a avut parte de meciuri de coşmar cu naţionalele din spaţiul ex-iugoslav. Acum, tricolorii vor întâlni Kosovo în etapa a 3-a din preliminariile EURO 2024.
15.06.2023 | 23:28
Romania meciuri de cosmar cu nationalele din spatiul exiugoslav Drama slovena umilinta de la Belgrad si ultimul adversar de la Mondiale Video
România, coşmar cu naţionalele din spaţiul ex-iugoslav
ADVERTISEMENT

De-a lungul ultimilor ani, naţionala România a avut mai mereu probleme când a întâlnit selecţionate din spaţiul ex-iugoslav. După dezintegrarea Iugoslaviei, în 1991, în Balcani au apărut o serie de state noi, care au început să aibă un cuvânt de spus în fotbalul european, iar tricolorii au suferit câteva înfrângeri notabile împotriva acestor naţionale.

România, umilită de Serbia în preliminariile CM 2010. Ultima victorie e de pe vremea Iugoslaviei

Contra Serbiei, România a jucat patru meciuri şi nu a reuşit niciodată să iasă victorioasă de pe teren. Primele dueluri s-au consemnat în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010, când sârbii au câştigat ambele partide. După o înfrângere cu 2-3 la Constanţa, tricolorii au fost umiliţi la Belgrad, scor 0-5, într-una dintre cele mai drastice înfrângeri din acest secol.

ADVERTISEMENT

În prima ediţie a Ligii Naţiunilor, din sezonul 2018-2019, România a obţinut două remize în faţa Serbiei, 2-2 la Belgrad şi 0-0 pe Arena Naţională. La meciul jucat la Bucureşti, sârbii au ratat o lovitură de la 11 metri, prin Dusan Tadic, într-un moment când tricolorii jucau în zece, după eliminarea lui Gabriel Tamaş.

România a întâlnit de două ori Republica Federală Iugoslavia, denumirea de după destrămarea din 1991, până la trecerea la numele de Serbia. Ambele partide au avut caracter amical, cu o victorie pentru iugoslavi, în 1996, şi un succes al tricolorilor, în toamna lui 2000.

ADVERTISEMENT

România, fără victorie şi în faţa Croaţiei, ultimul adversar întâlnit la un Campionat Mondial

Croaţia este un adversar pe care România l-a întâlnit şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi după destrămarea Iugoslaviei. Cu un palmares de zero victorii, un egal şi trei înfrângeri, tricolorii au reuşit să termine neînvinşi doar în amicalul jucat în octombrie 1942.

A doua confruntare dintre România şi Croaţia a avut loc în optimile de finală ale Campionatului Mondial din 1998. “Generaţia de Aur” era la final de drum, în timp ce croaţii se pregăteau să scrie istorie la primul turneu final mondial. Tricolorii au pierdut meciul de la Bordeaux, scor 0-1, după reuşita lui Davor Suker din penalty, în ultimul minut al primei reprize. Cele două selecţionate s-au mai întâlnit în 2002 şi 2009, ambele meciuri amicale, iar croaţii s-au impus de fiecare dată.

ADVERTISEMENT

Slovenia i-a blocat României calificarea la Campionatul Mondial din 2002

Contra Sloveniei, România a jucat nouă meciuri, iar palmaresul este unul echilibrat, însă dubla din toamna lui 2001 rămâne marea durere a tricolorilor. Până la barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial din Coreea de Sud şi Japonia, cele două selecţionate se întâlniseră de două ori, ambele amicale terminându-se la egalitate. Mai mult decât atât, al doilea amical s-a disputat cu doar trei luni înainte de baraj, când Gică Hagi ar fi trebuit să debuteze pe banca tricolorilor, dar “Regele” a ratat meciul din cauza unor probleme de sănătate.

Pe 10 noiembrie 2001, la Ljubljana, România pornea cu prima şansă în faţa Sloveniei, în manşa tur a barajului de calificare la CM 2022. Golul lui Marius Niculae, din minutul 26, părea că aduce confirmarea calculelor hârtiei, însă Milenko Acimovic şi Milan Osterc au întors scorul şi slovenii au câştigat turul. Patru zile mai târziu, pe 14 noiembrie, returul s-a jucat pe un stadion “Ghencea” arhiplin, însă cu un gazon inundat de ploaie. Chiar dacă selecţionata lui Gică Hagi pornea favorită, tot adversarii au marcat primii, prin Milan Rudonja. Cosmin Contra a egalat cu un şut în forţă de la distanţă, dar scorul final a rămas 1-1 şi tricolorii au ratat calificarea la CM 2002.

ADVERTISEMENT

România a câştigat următoarele trei meciuri jucate contra Sloveniei, un amical şi dubla din preliminariile EURO 2008, însă ultimele două dueluri directe, ambele amicale, le-a pierdut. Ultima partidă s-a disputat pe 17 noiembrie 2022, la Cluj, când slovenii s-au impus cu 2-1.

România, 0-5 în două meciuri cu Muntenegru. Tricolorii, palmares bun cu Bosnia şi Macedonia de Nord

Muntenegru pare să fie noul adversar din spaţiul ex-iugoslav care a devenit un coşmar pentru tricolori. În şapte partide, adversarii au obţinut trei victorii şi au scos două remize, în timp ce România s-a mulţumit cu două succese. Ultimele partide directe s-au disputat în iunie 2022, în Liga Naţiunilor, când selecţionata antrenată de Edi Iordănescu a pierdut de fiecare dată, fără să marcheze, 0-2 la Podgorica şi 0-3 la Bucureşti.

Tot în sezonul 2022-2023 al Ligii Naţiunilor, România s-a duelat şi cu Bosnia. Contra bosniacilor, tricolorii au palmares pozitiv, cu patru victorii şi două înfrângeri. De altfel, ultimul meci direct, jucat la Bucureşti, a fost câştigat de jucătorii lui Edi Iordănescu, scor 4-1, însă în faţa unui adversar care a folosit mai multe rezerve. În partida de la Sarajevo, din iunie 2022, tricolorii au ieşit învinşi de pe teren, scor 0-1.

Macedonia de Nord este adversarul care nu ne-a pus mari probleme de-a lungul timpului, iar România are un palmares de cinci victorii, o remiză şi o înfrângere. Singura victorie a macedonenilor a venit într-un amical jucat în 2010, în timp ce ultimele dueluri au fost înregistrate în preliminariile pentru CM 2022, cu o victorie pe Arena Naţională, scor 3-2, şi o remiză, la Skopje, scor 0-0.

România, prima întâlnire cu Kosovo. Duel cu kosovarii doar în cupele europene

Pe 16 iunie, de la ora 21:45, România va întâlni în premieră naţionala Kosovo, în etapa a 3-a din preliminariile EURO 2024. Selecţionata lui Alain Giresse este la a cincea campanie de calificare, după ce Federaţia de la Priştina a fost acceptată, în 2016, ca membru UEFA şi FIFA. Kosovarii sunt în ascensiune şi au ajuns până pe locul 107 în clasamentul FIFA, iar în preliminariile EURO 2020 s-au clasat pe locul 3 într-o grupă cu Anglia, Cehia, Bulgaria şi Muntenegru.

La nivel de competiţii intercluburi, singurul duel România – Kosovo a avut loc în sezonul 2022-2023 din Conference League. În Grupa G, CFR Cluj a remizat, în deplasare, cu Ballkani, după un gol marcat de Yuri în preliminariile partidei, în timp ce partida retur, din Gruia, s-a încheiat cu victoria campioanei României, scor 1-0, ceea ce i-a adus calificarea în primăvara europeană.


  • 2,23 este COTA EXCLUSIVĂ CASA PARIURILOR pentru pronosticul „peste 2,5 goluri marcate” la meciul Kosovo – România

ADVERTISEMENT