News

”România, piesă cheie a NATO în securitatea din sud-estul Europei”. Presa externă subliniază rolul țării noastre

Presa din Europa scrie că România a devenit în această perioadă o ”piesă cheie” a NATO în ceea ce privește menținerea securității în sud-estul Europei.
31.01.2022 | 10:38
Romania piesa cheie a NATO in securitatea din sudestul Europei Presa externa subliniaza rolul tarii noastre
ADVERTISEMENT

România, o țară membră NATO aflată în relații excelente cu partenerii vestici și cu Statele Unite ale Americii (SUA), poate avea un rol fundamental în criza Rusia – Ucraina.

Presa europeană scrie că, în această perioadă de criză diplomatică, România este ”o piesă-cheie a NATO în arhitectura de securitate din sud-estul Europei”.

ADVERTISEMENT

România, rol important în securitatea din sud-estul Europei. Presa europeană evidențiază rolul țării noastre în NATO

Agenția de presă spaniolă EFE scrie că țara noastră ”a făcut din descurajarea Rusiei prioritatea politicii sale externe”.

Conform jurnaliștilor iberici, în această perioadă, România a devenit unul dintre ”personajele principale” ale crizei din Ucraina, datorită poziționării sale și a rolului jucat prin intermediul NATO în contracararea ofensivei Rusiei.

ADVERTISEMENT

”România este o piesă cheie a NATO în arhitectura de securitate din sud-estul Europei”, scrie agenția spaniolă EFE, citată de ȘtirileProTv.

Instituția de presă încearcă să răspundă la întrebarea ”Cum ar fi afectată România de o nouă invazie rusească în Ucraina?”.

ADVERTISEMENT

Conform EFE, situația tensionată de la granița Rusiei cu Ucraina ”ar putea aduce România mai aproape de nivelul de prezență militară aliată de care se bucură deja țările membre de pe flancul nordic, precum Polonia și statele baltice”.

SUA și Franța anunță trimiterea de soldați în România

În weekendul trecut, ministrul francez al apărării, Florance Parly, a anunțat că România ”se află în epicentrul tensiunilor” din zonă.

ADVERTISEMENT

Oficialul din hexagon a motivat decizia Franței de a trimite soldați în țara noastră. El a spus că securitatea în zonă trebuie ”asigurată”, întrucât România are graniţă cu Ucraina şi acces la Marea Neagră, care reprezintă o ”zonă de tensiune extremă”.

La începutul săptămânii trecute, Joe Biden a anunțat că ia în calcul trimiterea de trupe, nave de război și aeronave militare în statele NATO, dacă Rusia invadează Ucraina.

Statele Unite ar putea trimite până la 8.500 de soldați americani în țările est-europene, cu opțiunea de a spori acest număr dacă situația se deteriorează. Printre țările ce ar urma să găzduiască trupe americane se numără Polonia, Țările Baltice, România și Bulgaria.

De altfel, ministrul de externe român, Bogdan Aurescu, anunța că la nivelul NATO vom lua măsura consolidării flancului estic, cu trupe SUA sau ale altor state aliate.

ADVERTISEMENT