News

România, o țară-șantier în ciuda exploziei prețurilor! Cu cât s-au scumpit materialele de construcție

România, o țară-șantier în ciuda exploziei prețurilor pentru materialele de construcții, prețuri care aproape s-au dublat în anumite cazuri
01.09.2021 | 15:55
Romania o tarasantier in ciuda exploziei preturilor Cu cat sau scumpit materialele de constructie
Mii de șantiere sunt deschise chiar în acest moment în întreaga țară. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România a devenit încet, dar sigur un uriaș șantier și întreaga țară se află sub semnul construcțiilor. De altfel, în acest moment, în marile orașe aproape că nu există stradă pe care să nu se ridice o casă nouă sau un bloc de locuințe. Mai mult decât atât, artere importante sunt constant în reparații, mediul urban fiind regândit aproape în fiecare zi. Culmea, se întâmplă lucrul acesta, deși prețul materialelor de construcții aproape a explodat în ultimele luni.

Interesant este că domeniul a fost singurul care a stagnat doar câteva săptămâni în plină pandemie. De asemenea, antreprenorii au solicitat redeschiderea șantierelor imediat și au primit aprobare de la Guvern pentru a-și putea continua lucrările. Drept pentru care, COVID-19 a trecut pe lângă construcții cu viteza luminii și nu a lăsat prea multe semne de întrebare.

ADVERTISEMENT

România, o țară-șantier, deși prețurile matrialelor de construcții s-au dublat!

Concret, numai în primele patru luni ale anului, aproape 12 mii de proiecte erau în șantier sau în pregătire la nivel național, conform datelor sintetizate pentru Economedia.ro de consultanții de la IBC Focus, companie care monitorizează piața construcțiilor la nivel național.

Astfel, începând cu 1 ianuarie și până la 1 mai au fost monitorizate 11.901 șantiere, prin platforma Victa. Cele mai multe, așa cum era de așteptat, se aflau în București, puțin peste 900 la număr, în timp ce Clujul se situa pe poziția a doua cu 895 de șantiere, în timp ce județul Timiș, cu 813, închidea podiumul.

ADVERTISEMENT

De remarcat că mare parte dintre aceste proiecte, și anume 4868, vizau clădiri rezidențiale private, 2343 sunt pe sectorul industrial și 1460 în domeniul birouri/comercial. Interesant este că existau programate chiar și 1920 de proiecte într-un sector afectat de pandemie, fiind 1257 de proiecte în retail.

Totodată, 1368 de proiecte se desfășurau în sectorul construcții sociale si comunitate, dar și 359 de proiecte pe sectorul medical și stiintific. Au fost monitorizate și 773 de proiecte de infrastructură, de diferite dimensiuni și alte 543 care vizează lucrări de utilități.

ADVERTISEMENT

“Pentru anul 2021 se estimează o posibilă creștere a numărului de șantiere în comparație cu rezultatele din 2020. Cu siguranță relaxarea restricțiilor anunțată recent se va resimți și în acest segment, cu atât mai mult cu cât va crește și interesul beneficiarilor de a investi și de a realiza noi proiecte.

Însă, așa cum ne-am obișnuit, în ciuda statisticilor optimiste pentru segmentul construcțiilor, ochii rămân ațintiți către segmentul de infrastructură și spre deciziile luate de autorități, în special în cazul proiectelor atât de necesare pentru țara noastră”, a transmis Mihaela Ghiorghiu, reprezentanta IBC Focus.

ADVERTISEMENT

Cu cât s-au scumpit materialele de construcție

Dacă ne raportăm strict la explozia prețurilor atunci trebuie să știți că un bax de polistiren aproape și-a dublat valoarea față de perioada pre-pandemie. Astfel, de la 28-29 de lei, acesta a ajuns să coste acum 45-46 de lei. Și fierul a avut parte de aceeași creștere zdravănă.

Înainte pentru un kilogram trebuia să scoți din buzunare 2,2-2,3 lei, dar în clipa de față aceeași cantitate îți este vândută pentru 4,2 lei. Un sac de ciment te costa 18-19 lei înainte de apariția COVID-19. Acum a ajuns 25-27 lei.

Dacă vorbim despre tâmplărie PVC, aceasta era 63 de euro pe mp. În prezent, costul a ajuns și la 90 de euro. În privința lemnului brut, de la 750 de lei metrul cub, acum sub 1500-1600 de lei nu mai există pe piață.

Nu în ultimul rând, metrul pătrat construit valora 1100 de euro, acum acesta se duce între 1380-1400. Așadar, valori mult ridicate, valori care au făcut ca prețul apartamentelor să crească serios. Culmea, chiar și locuințele vechi au acum un cost mărit.

Deşi mulţi se aşteptau să fie exact invers, în condiţiile în care pandemia a subţiat serios bugetele alocate, specialiștii transmit că nici vorbă. Locuințele, indiferent de anul în care au fost construite, sunt mai scumpe cu cel puțin 10 la sută.

De altfel, dezvoltatorii imobiliari spun că până la finalul anului, în marile oraşe, apartamentele vor fi cu 25% mai scumpe decât în 2020. În mod evident, principalul argument adus este reprezentat de scumpirea materialelor de construcții.

ADVERTISEMENT
Tags: