News

România, obligată să accepte căsătoriile homosexuale? La CEDO a început procesul anului

01.03.2021 | 17:53
România, obligată să accepte căsătoriile homosexuale? La CEDO a început procesul anului
Căsătoriile Gay ar putea deveni o realitate. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România riscă să fie obligată să accepte căsătoriile homosexuale, însă totul se va decide la CEDO, acolo unde a început procesul anului.

Adrian Coman și Clai Hamilton formează un cuplu de mai mulți și vor să se căsătorească, însă au dat în judecată România la CEDO pentru că le-a fost refuzat acest drept.

ADVERTISEMENT

Adrian Coman, Clai Hamilton și Asociația ACCEPT au dat România în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție.

România, obligată de CEDO să accepte căsătoriile homosexuale?

CEDO a anunțat oficial că procesul împotriva României a debutat luni, 1 martie, cazul fiind comunicat într-un timp record de instanță europeană.

ADVERTISEMENT

Bărbații au fost recunoscuți ca soți și, ca familie, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene și de Curtea Constituțională a României în 2018.

Decizia CJUE, care stabilește recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex în dreptul european, cel puțin în materia liberei circulații, este una obligatorie pentru instanțele și autoritățile publice din România. Decizia CCR recunoaște, pentru prima dată, dreptul la viață de familie al femeilor lesbiene și bărbaților gay în România și indică, încă din 2018, faptul că Parlamentul trebuie să adopte o lege care să protejeze aceste familii”, transmit cei de la Asociația ACCEPT.

Conform stiripesurse, instanțele din România au eșuat sistematic atunci când au trebuit să impună căsătoria celor doi, astfel că situația a ajuns pe masa CEDO.

ADVERTISEMENT

Judecătoria Sector 5 și Tribunalul București au invocat din oficiu excepții procedurale, clamând o aberantă lipsă de interes a părților pentru rezolvarea cauzei, în loc să aplice deciziile instanțelor superioare. Astfel, judecătorii celor două instanțe au negat accesul nostru la justiție și la o soluție pentru problema de fond: imposibilitatea soților Coman-Hamilton de a locui ca familie în România, din cauza refuzului IGI de a emite în 2013 un permis de ședere pentru Clai (cetățean american), motivând discriminatoriu că România nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex încheiate în afara țării”, menționează sursa citată.

România riscă amenzi serioase din partea UE dacă nu va armoniza căsătoriile de același sex, anunță cei de la ACCEPT. „Această din urmă problemă este analizată și de Comisia Europeană, care a declanșat în august 2020 o procedură de pre-infringement împotriva României, ultimul pas înainte de declașarea procedurii judecătorești la CJUE pentru încălcarea legislației UE prin neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru. Prin procedura de pre-infringement se încearcă un dialog cu statul, înainte de a fi trimis în judecată de către Comisia Europeană”, susțin reprezentanții ACCEPT.

„De aproape nouă ani suntem în instanțele din România și Europa. Refuzul statului de a ne recunoaște căsătoria nu ne permite să avem reședința în România. Dacă s-ar întâmpla ceva cu părinții mei, care locuiesc în România, nu am putea să fim alături de ei ca familie, din cauza restricțiilor de circulație impuse pentru limitarea pandemiei. Deși soții cetățenilor români au dreptul să intre în țară, Clai nu își poate exercita acest drept. El nu poate obține nici permis de ședere, nici certificat de căsătorie transcris, prin care să arătăm că formăm o familie. Este revoltător că suntem încă în această situație, în ciuda eforturilor făcute și în disprețul deciziilor CJUE și CCR, care deja au clarificat legislația în materie. Sperăm să ne găsim la CEDO dreptatea și avem încredere că noile autorități române vor pune capăt acestor discriminări, cu sprijinul Comisiei Europene”, s-a plâns Adrian Coman.

ADVERTISEMENT

Avocatul cuplului a precizat că o decizie favorabilă a CEDO ar crea un precedent care le-ar permite persoanelor de același sex să se căsătorească în România.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri