Sport

România, suspendată oficial un an de zile în concursurile de haltere. Ratăm Jocurile Olimpice din cauza dopajului!

Pe 15 iunie 2021, România a primit o suspendare de un an în toate competiţiile de haltere, inclusiv Jocurile Olimpice din 2021.
17.06.2021 | 19:33
Romania suspendata oficial un an de zile in concursurile de haltere Ratam Jocurile Olimpice din cauza dopajului
România, suspendată un an la haltere. Ratează Olimpiada din 2021. FOTO: twitter
ADVERTISEMENT

România a fost suspendată de la Jocurile Olimpice în probele de haltere. Decizia vine după ce mai mulţi sportivi români au fost prinşi dopaţi în trecut.

Prima consecinţă a acestei suspendări este faptul că Loredana Elena Toma, triplă campioană europeană în această disciplină, nu poate lupta pentru o medalie olimpică în 2021.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Haltere şi fost campion olimpic în 1984, îşi pierde locul de delegat tehnic la Tokyo, rol pe care îl avea împreună cu australianul Sam Coffa.

România, interzisă la Olimpiada de la Tokyo în probele de haltere din cauza dopajului

Anunţul a fost făcut de Agenţia Internaţională de Testare (ITA), după decizia luată de o comisie independentă din cadrul Federaţiei Internaţională de Haltere (IWF), pe 15 iunie.

ADVERTISEMENT

Conform articolului 12 al Regulamentul Antidoping al IWF, o federaţie naţională poate fi suspendată, amendată şi/sau să i se retragă anumite privilegii în cazul în care sportivi, antrenori, oficiali sau federaţia însăşi au încălcat regulile antidoping.

În cazul României, s-au înregistrat cinci sportivi care nu au trecut testele antidoping în anul 2012. Mai exact, în urma analizelor, s-au găsit urme de steroizi anabolizanţi în probele furnizate de sportivii români. Patru dintre ei, Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Marin şi Roxana Cocoş, au reprezentat ţara la Olimpiada de la Londra din 2012, obţinând două medalii, care au fost retrase ulterior.

ADVERTISEMENT

Testarea iniţială, la laboratorul acreditat WADA (Agenţia Mondială Anti-Doping) din Londra nu a revelat nicio substanţă interzisă în probele de urină furnizată de cei patru sportivi.

La cererea Comitetului Olimpic Internaţional (IOC), toate probele biologice colectate la Jocurile Olimpice de la Londra au fost transferate către laboratorul WADA de la Lausanne şi reanalizate.

ADVERTISEMENT

În 2019 şi 2020, în urma investigaţiilor suplimentare, s-au descoperit substanţe interzise pentru toţi cei patru sportivi amintiţi, care au fost suspendaţi individual, cea mai mare pedeapsă primind-o Sîncrăian, 8 ani.

Ce trebuie să facă FRH pentru ca pedeapsa să fie redusă cu 4 luni

Suspendarea României poate fi redusă la numai opt luni (să expire la 15 februarie 2022), dacă FRH reuşeşte să îndeplinească mai multe criterii.

Printre acestea, trebuie FRH trebuie să nu mai aibă în structurile sale niciun antrenor sau oficial care să fi avut contact cu mai mult de trei sportivi care au încălcat regulile antidoping în ultimii 10 ani.

De asemenea, niciun sportiv, antrenor sau oficial să nu fie depistat folosind substanţe interzise până la expirarea suspendării. Se vor lua în calcul numai încălcările ulterioare deciziei de suspendare din 15 iunie 2021.

FRH trebuie să se asigure că toate persoanele aflate în baza de date a WADA vor trimite individual, nu prin intermediul Federaţiei, date de contact corecte şi complete, inclusiv număr de telefon şi adresa de mail personală. Mai mult, cei aflaţi în această situaţie trebuie să ofere informaţii periodice legate de itinerariul lor şi locul în care pot fi găsiţi în fiecare secundă, pentru eventuale testări neanunţate.

Totodată, Federaţia va furniza ITA datele şi locurile de desfăşurare a cantonamentelor loturilor naţionale şi va mijloci intervievarea oricărui sportiv sau antrenor de către ITA, la cererea acesteia.

FRH va fi nevoită să achite o amendă de 50.000 de dolari înainte de 1 octombrie 2021, iar halterofilii, antrenorii şi alţi oficiali vor urma cursurile de educaţie antidoping organizate de ITA, toate costurile urmând a fi suportate de federaţia română.

ADVERTISEMENT
Tags: