News

Românii blocați în Africa de Sud se întorc în țară. Premierul Ciucă: Avionul TAROM a aterizat în Kenya. Update

Aeronava care îi va aduce acasă pe românii din Africa de Sud, printre care și campionii naționali la rugby, se va întoarce în țară pe 1 decembrie, în jurul prânzului. Avionul a aterizat, luni, în Kenya.
29.11.2021 | 15:36
Romanii blocati in Africa de Sud se intorc in tara Premierul Ciuca Avionul TAROM a aterizat in Kenya Update
ADVERTISEMENT
29-11-2021
13:37

Premierul Ciucă anunță că aeronava TAROM care repatriază românii din Africa de Sud a aterizat în Kenya

Luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook, premierul Nicolae Ciucă a oferit noi informații despre modul în care decurge repatrierea românilor aflați în Africa de Sud.

Fostul șef al Armatei a spus că aeronava TAROM trimisă să-i aducă acasă pe cei 39 de români aflați în Africa de Sud a ajuns în această dimineață în Kenya.

”Consecvenți cu angajamentele făcute de a ajuta cetățenii români oriunde s-ar afla, am dispus ca o aeronavă Tarom să decoleze spre Africa de Sud. În această dimineață, avionul românesc a aterizat la Mombasa, Kenya.

Sperăm ca în această seară să fie la Pretoria, pentru preluarea românilor și altor cetățeni europeni care se află în Africa de Sud. Sunt în permanent contact cu cei responsabili de aceasta operațiune. Vă voi ține la curent cu toate evoluțiile”, a transmis Nicolae Ciucă.

Un avion Tarom a decolat, în noaptea de duminică spre luni, spre Africa de Sud, de unde va prelua mai mulți cetățeni români care sunt blocați acolo după ce Uniunea Europeană a suspendat legăturile aeriene cu opt țări din sudul continentului african.

Uniunea Europeană a suspendat legăturile aeriene cu 8 țări din sudul Africii din cauza temerilor legate de Omicron, noua variantă a coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Campionii naționali la rugby se întorc acasă după două săptămâni

Ministerul de Externe a anunțat că 39 de români vor fi repatriați cu această cursă specială. Alături de aceștia, în aeronava Tarom vor primi locuri și alți cetățeni europeni.

Printre cei care vor veni acasă cu aeronava se numără și jucătorii echipei campioane a României la rugby, CSM Ştiinţa Baia Mare, aflați de două săptămâni în Africa de Sud, unde au participat la turneul Toyota Challenge Cup de la Bloemfontein.

ADVERTISEMENT

Aeronava Tarom, care are trei echipaje, va ajunge în România după un periplu lung. “Va efectua escala la Mombasa în Kenya unde va rămâne 12 ore. Ulterior, un alt echipaj va prelua această aeronavă și va decola către Johannesburg, Africa de Sud”, a declarat Marius Popescu, purtător de cuvânt al Tarom, citat de Digi 24.

Popescu a precizat că aeronava are 116 locuri, însă doar 90 vor fi ocupate, pentru ca avionul să poată zbura cât mai mult. Din cei 90 de pasageri, peste 50 vor fi europeni.

ADVERTISEMENT

“Cetățenii europeni vor fi redistribuiți în funcție de necesitățile scontate. Misiunea noastră este aceea de a ajunge în Africa de Sud, de a prelua cetățenii români și pe ceilalți pasageri și de a-i aduce în siguranță acasă. Acest zbor sigur va avea loc cu aceste trei echipaje”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tarom.

Avionul va sosi în țară pe 1 decembrie

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că aeronava Tarom care îi aduce în ţară pe românii din Africa de Sud, va ajunge în ţară pe 1 decembrie, în jurul orei 12:00. Tarom va transporta și echipa de rugby la Baia Mare, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT

“Nu suntem noi titularii, am fost în permanentă legătură cu prim-ministrul, care a gestionat cu domnul Raed Arafat această problemă. Noi am pus la dispoziţie aeronava, în acest moment a aterizat la Mombasa, unde echipajul va avea nevoie de realimentare şi să se odihnească”, a declarat Grindeanu.

Acesta a mai arătat că, din câte se știe, pe 1 decembrie, la ora 12:00, aeronava va ateriza pe Otopeni, urmând ca de la Otopeni compania Tarom să asigure şi transferul spre Baia Mare al echipei de rugby.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunțat și el întoarcerea în țară a echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare: “Aeronava Tarom care va aduce în ţară echipa campioană la rugby a României, CSM Ştiinţa Baia Mare, a plecat deja spre Africa de Sud şi aterizează azi la Johanesburg, via Mombasa (zbor 4101). Îmbarcarea pasagerilor şi decolarea spre România se vor face mâine, pe traseul Johanesburg – Mombasa (Kenya) – Bucureşti – Baia Mare (zbor 4102). Componenţii echipei CSM Ştiinţa Baia Mare, alături de staff-ul tehnic, au rămas blocaţi în Africa de Sud, ca urmare a interdicţiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului”, a scris Novak pe Facebook.

Situația celorlalți români din Africa de Sud

MAE a informat că sâmbătă erau în evidenţă 36 de cetăţeni români. Un cetăţean român a părăsit Africa de Sud cu un zbor de linie, iar alţi patru şi-au anunțat prezenţa în această țară la Ambasada României şi au solicitat sprijin consular.

Pe lângă 39 de români cărora li se oferă asistenţă, alți şapte care solicitaseră asistenţă consulară celor două misiuni diplomatice au reuşit să-şi rezerve locuri în alte curse către Europa şi au plecat deja sau erau programaţi să plece.

ADVERTISEMENT