News

Românii care ar putea să iasă mai devreme la pensie fără penalizări. Ce spune noua lege a pensiilor

Ei sunt românii care ar putea să iasă mai devreme la pensie fără penalizări. Anunțul ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.
22.03.2024 | 07:17
Romanii care ar putea sa iasa mai devreme la pensie fara penalizari Ce spune noua lege a pensiilor
Românii care ar putea să iasă mai devreme la pensie fără penalizări. Foto pixabay
ADVERTISEMENT

Veste bună pentru acești români, care vor putea să iasă mai devreme la pensie fără penalizări, așa cum arată noua lege a pensiilor. În cazul acestei categorii, vorbim de un stagiu de cotizare cu 30 la sută mai scurt față de ceilalți lucrători.

Ei sunt cetățenii care ar putea să iasă mai devreme la pensie fără penalizări

Românii care vor putea ieși de pe piața muncii, alegând să se pensioneze anticipat, sunt cei care își desfășoară activitatea în domeniul extracției de petrol și gazelor naturale. Conform unei inițiative legislative, aceste posturi ar putea fi încadrate în categoria job-urilor desfășurate în condiții deosebite.

ADVERTISEMENT

În noua lege a pensiilor se arată că cei care lucrează în condiții deosebite sunt expuși unor factori de risc profesional. Condițiile de muncă pot influența apariția unor afecțiuni profesionale, „comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților”.

Astfel, angajații care muncesc în condiții deosebite pot beneficia de perioade suplimentare, care reprezintă stagiu de cotizare în condiții normale. Vorbim de patru luni pentru fiecare an muncit în condiții deosebite.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, angajații din acest sector vor avea beneficii precum cei din serviciile de anatomie patologică și prosecturi ale spitalelor. Tot aici se încadrează și angajații serciviilor de medicină legală, programelor universitare de anatomie, biologice celulară sau histologie. Și minerii sau angajații din sectorul nuclear intră în această categorie.

Ministrul Muncii: „Nu se acordă beneficii la beneficii”

Pe lângă categoria locurilor de muncă în condiții deosebite, există și cea a angajaților care lucrează în condiții speciale. În cazul celor din urmă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare, pentru un an de muncă.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a ținut să precizeze că, potrivit noilor reglementări, nu vor fi acordate „beneficii la beneficii”. Totodată, noile prevederi arată că cei care locuiesc în zone poluate nu vor mai avea posibilitatea de a de pensiona mai devreme cu doi ani, așa cum se întâmplă la ora actuală.

„Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea. Dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit.

ADVERTISEMENT

Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a transmis ministrul Muncii la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT