News

Românii care dezvoltă tromboze după doza I cu AstraZeneca nu mai fac rapelul cu acest vaccin. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

07.04.2021 | 21:33
Romanii care dezvolta tromboze dupa doza I cu AstraZeneca nu mai fac rapelul cu acest vaccin Anuntul lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid (CNCAV), medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că românii care dezvoltă tromboze după doza I cu AstraZeneca nu mai fac rapelul cu acest ser.

Măsura șefului CNCAV vine în contextul în care, la nivel european, tot mai multe țări au raportat cazuri de tromboză survenite la pacienți care au fost imunizați cu vaccinul Vaxzevria produs de concernul britanico-suedez.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, într-o conferință de presă, că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse.

Rapelul cu vaccinul AstraZeneca, anulat pentru românii depistați cu tromboze după prima doză

Un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat marți, 6 aprilie că ar exista o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate în rândul unor pacienți.

ADVERTISEMENT

În ultima perioadă, mai multe țări au propus deja ca administrarea acestui tip de vaccin să fie restricționată în funcție de vârstă. România face și ea o mișcare în privința acestui ser.

Astfel, românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin anti-Covid cu serul de la AstraZeneca nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin, a anunțat miercuri coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT

”La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză.

Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Trombozele survenite după vaccinarea cu AstraZeneca, catalogate ”efecte adverse foarte rare” de EMA

Miercuri, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a anunțat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare.

Cu toate acestea, EMA anunță că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

”În general, beneficiile AstraZeneca în imunizarea anti-COVID depăşesc riscurile, iar AstraZeneca s-a dovedit un vaccin eficace în cel mai înalt grad”, a spus şefa EMA, Emer Cooke, în conferinţa de presă de la sediul Agenţiei.

ADVERTISEMENT