News

Românii care pot lua 300 de lei de la stat, în luna martie. Banii nu se impozitează

Acești români pot lua 300 de lei de la stat, în luna martie. Cine sunt beneficiarii și în ce condiții sunt acordate sumele de bani.
24.02.2024 | 17:36
Romanii care pot lua 300 de lei de la stat in luna martie Banii nu se impoziteaza
Românii care pot lua 300 de lei de la stat, în luna martie. colaj Fanatik/ Foto Hepta/pinterest
ADVERTISEMENT

Luna martie vine cu o veste bună pentru românii care vor primi 300 de lei de la stat. Sumele de bani nu se impozitează, însă vor fi primite doar de o anumită categorie de cetățeni. Cine sunt cei care se vor bucura de acest sprijin finaciar?

300 de lei de la stat pentru acești români, în luna martie

Mai exact, angajatorii din România pot acorda vouchere-cadou femeilor care activează în cadrul companiilor. Este o modalitate prin care reprezentanții firmelor își arată recunoștința față de angajate, cu prilejul marcării Zilei Femeii.

ADVERTISEMENT

Tichetele sunt oferite potrivit reglementărilor instituite de Executiv, în urmă cu doi ani. Plafonul pentru acordarea banilor oferiți doamnelor și domnișoarelor de 8 martie a crescut de la 150 de lei la 300 de lei, prin OUG din decembrie 2021.

Trebuie precizat faptul că voucherele speciale nu sunt impozitate, conform Codului Fiscal. Ele pot fi în valoare de maximum 300 de lei. Multe companii din România acordă, pe lângă tichete, o zi liberă angajatelor.

ADVERTISEMENT

„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei”, arată ANAF.

Dacă valoarea cadourilor depășește suma de 300 de lei, acestea vor fi impozitate și „se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”, potrivit ANAF. De asemenea, a fost introdusă încă o modificare prin ordonanța de urgență.

ADVERTISEMENT

Cum sunt acordate tichetele

Astfel, tichetele valorice sunt acordate sub formă de card, fiind scoase biletele fizice. Firmele care aleg să ofere vouchere cadou trebuie să respecte anumite condiții. Concret, au obligația de a nu discrimina femeile angajate, banii fiind acordați tuturor, indiferent dacă sunt mame sau nu. De asemenea, tichetele nu se acordă în funcție de postul ocupat de o persoană ori de programul de lucru.

Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că aceste vouchere pot fi oferite în anumite condiții. Așa cum precizam, sunt acordate femeilor cu ocazia unor zile speciale, cum este Ziua Internațională a Femeii, pe 8 martie.

ADVERTISEMENT

Angajatorii pot oferi cadouri salariaților ori copiilor minori ai acestora cu diverse ocazii, cum ar fi sărbătorile de Crăciun sau de Paște. Totodată, angajații pot primi cadouri pentru copii și cu prilejul zilei de 1 iunie.

 

ADVERTISEMENT
Tags: