News

Românii care stau la bloc riscă amenzi mari. Ce regulă trebuie să respecte cei fără centrală proprie

Românii care stau la bloc se află într-o nouă situație în care riscă amenzi, dacă nu respectă o regulă impusă de autorități. Sunt vizați cei fără centrală proprie.
27.02.2023 | 19:23
Romanii care stau la bloc risca amenzi mari Ce regula trebuie sa respecte cei fara centrala proprie
Ce regulă trebuie să respecte românii de la bloc, până pe 31 decembrie 2023. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Noi reguli pentru românii care stau la bloc. În caz contrar, riscă amenzi destul de mari. Într-o astfel de situație se află cei care nu au centrală proprie. Autoritățile au stabilit ce trebuie să facă până la finalul anului, 31 decembrie 2023.

Noi obligații pentru românii care stau la bloc. Ce amenzi riscă

În baza legii eficienței energetice, nr. 121/2014, românii racordați la sistemele centralizate de încălzire erau obligați să-și monteze repartitoare de gaze până pe 31 decembrie 2022, dar cei de la USR au depus un amendament prin care au obținut amânarea cu încă 12 luni.

ADVERTISEMENT

”Montarea repartitoarelor de către asociațiile de proprietari nu s-a realizat deoarece beneficiile acestora nu sunt încă clare. USR a depus, prin urmare, încă un amendament pentru amânarea obligației montării repartitoarelor până la 31 decembrie 2023, amendament adoptat de Parlament.”, a transmis deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii, la finalul lui 2022.

Montarea unui repartitor costă între 70 și 100 de lei. O amendă pentru lipsa acestuia poate ajunge până la 1000 de lei și se calculează în funcție de numărul camerelor și al caloriferelor. Totuși, o contravenție pentru o garsonieră va fi mai mică decât pentru un apartament.

ADVERTISEMENT

De ce unii români sunt reticenți în privința repartitoarelor

Până în prezent, reprezentanții asociaților de bloc au fost reticenți în a monta repartitoare. Printre motivele invocate se află costurile, repartizarea agentului termic sau chiar teama că aceste dispozitive ar afișa un consum mai mare decât real.

”Am stat de vorbă în ultimul an cu zeci de președinți de asociații de bloc care mi-au explicat de unde vine reticența montării acestor repartitoare. Am aflat că au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile și repartizarea agentului termic.

ADVERTISEMENT

Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute, am înțeles că repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi nu răspund acestei nevoi. E necesară o discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”, a mai transmis Cristina Prună, într-un comunicat al USR, scrie Adevărul.

Repartitoarele vor trebui puse în fiecare încăpere din locuință, fie că este vorba despre baie, hol, bucătărie sau dormitor. Nu este exclus ca pentru un apartament de două camere să achiți aproape 500 de lei, pe lângă sumele necesare pentru cei care se ocupă de montaj.

ADVERTISEMENT

În cazul blocurilor vechi, montarea repartitoarelor se poate face doar dacă se schimbă țevile, situație care îi pune în dificultate, din nou, pe administratorii de blocuri. În București sunt aproape 550.000 de apartamente, unde ar trebui montate repartitoare.

ADVERTISEMENT