News

Românii care stau la bloc riscă amenzi uriașe din cauza repartitoarelor. Ce se întâmplă cu cei care au centrală

Deși românii îngheață în case, ei riscă să fie amendați ca urmare a noilor modificări legislative care au intrat recent în vigoare.
18.02.2023 | 11:25
Romanii care stau la bloc risca amenzi uriase din cauza repartitoarelor Ce se intampla cu cei care au centrala
Deși caloriferele sunt reci, românii ar putea fi amendați din cauza lipsei repartitoarelor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii care stau la bloc și sunt conectați la sistemul central de electrificare riscă amenzi serioase dacă nu se conformează noilor prevederi legale, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Amenzi pentru cei care nu-și pun repartitoare

Proprietarii de imobile din România sunt obligați, începând cu această dată, să-și monteze repartitoare de căldură, în caz contrar aceștia riscă să fie amendați. Iar contravențiile nu sunt deloc mici. Acestea pot începe de la 100 de lei și ajung la 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

De remarcat că montarea repartitoarelor sau contoarelor trebuia să aibă loc până la sfârșitul lui 2022. Cu toate acestea, Parlamentul a hotărât să prelungească termenul până pe 31 decembrie 2023.

Până acum, montarea repartitoarelor era doar o recomandare a autorităților, cu scopul de a limita cheltuielile proprietarilor, care, în acest fel, nu ar mai fi fost obligați să suporte din propriul buzunar pierderile de rețea.

ADVERTISEMENT

Repartitoarele vor trebui să respecte anumite specificații tehnice, din care cea mai importantă este de a se putea citi de la distanță. Cei care locuiesc la bloc dar dețin o centrală termică proprie nu se încadrează în această categorie.

Cât costă repartitoarele

Potrivit România TV, în București, peste 275.000 de gospodării nu dețin niciun tip de repartitoare. Proprietarii acestora riscă să fie amendați oricând.

ADVERTISEMENT

Prețul mediu al unui repartitor este de aproximativ 100 de lei, însă este nevoie de o bucată pentru fiecare calorifer în parte. Odată montate, proprietarii vor fi nevoiți să plătească și o taxă lunară pentru citirea datelor. Aceasta este de aproximativ 15 lei lunar.

Repartitoarele scad factura la întreținere

Vestea bună este că, cel puțin teoretic, un astfel de dispozitiv ajută la scăderea facturilor. Astfel, se va achita exact cantitatea de energie consumată, iar prețul total nu va mai putea fi împărțit la numărul de apartamente, așa cum se întâmplă în cazul blocurilor fără repartitoare.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care locuiesc la etaje superioare și au pierderi mai mari, nu mai sunt nevoiți să plătească aceeași sumă precum cei care stau la etaje inferioare.

Potrivit sursei citate, amenzile pentru lipsa repartitoarelor vor fi calculate în funcție de numărul de camere. Acestea se vor aplica diferit la cei care locuiesc la garsonieră față de proprietarii de apartamente cu 3 sau 4 camere, care vor achita amenzi mai mari.

ADVERTISEMENT