News

Românii cu ”boli obișnuite” rămân cu ”taxa pe boală”. Guvernul a eliminat taxarea concediului medical doar parțial

Executivul a adoptat o OUG prin care scutește de ”taxa pe boală” gravidele, mamele cu copii bolnavi, bolnavii de cancer, pe cei cu boli grave sau pe cei care ajung la urgențe.
09.04.2024 | 17:58
Romanii cu boli obisnuite raman cu taxa pe boala Guvernul a eliminat taxarea concediului medical doar partial
Guvernul a eliminat ”taxa pe boală” doar parțial Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Conform actului normativ adoptat marți, PSD și PNL au decis să păstreze taxa de 10% pe concediul medical în cazul celorlalte afecțiuni pentru ca aceste concedii să nu mai fie acordate prea ușor.

Românii cu ”boli obișnuite” rămân cu ”taxa pe boală”

Pacienții cu boli cronice sunt nemulțumiți de decizia guvernului și spun că taxa de 10% pe indemnizația de concediu medical, introdusă de la începutul anului 2024, nici nu ar trebui să existe.

ADVERTISEMENT

De la 1 ianuarie, angajații plătesc și o contribuție de 10% la sănătate din indemnizația de concediu medical, pe lângă impozitul de 10% pe venit și contribuția la pensie de 25%, la fel cum plătesc în mod obișnuit din salariu.

Asta face ca, pentru un angajat cu salariu mediu pe economie de 4.800 de lei, care rămâne acasă o lună, taxa pe boală să reducă indemnizația cu 500 de lei față de anul trecut, arată stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

”Această ordonanţă a fost repusă în discuţie astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi şi a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează.

Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni ea va fi scutită”, a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că noţiunea de boală obişnuită reprezintă ”codul de indemnizaţie 01 prevăzut în Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1192/2020”.

Botezată ”taxa pe boală”, contribuția a fost adoptată în decembrie 2023, parte din pachetul de măsuri fiscale asumate de guvernul Ciucă-Ciolacu, susținut în Parlament de cele două partide, PSD-PNL, plus reprezentanții minorităților naționale.

ADVERTISEMENT

Ordonanța privind impozitarea concediilor medicale a rămas blocată în Parlamentul controlat de PSD și PNL, după ce Senatul a eliminat această prevedere. USR, care se opune vehement acestei taxe, a susținut că a fost ”inventată” de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susținut de PNL.

ADVERTISEMENT