News

Românii din Italia evită vaccinarea. Un oraș la sud de Roma a impus restricții din cauza lor

O provincie din sudul Romei a introdus obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber din cauza nivelului redus la vaccinării, întrucât românii din zonă refuză imunizarea.
20.11.2021 | 22:21
Romanii din Italia evita vaccinarea Un oras la sud de Roma a impus restrictii din cauza lor
ADVERTISEMENT

Autoritățile din provincia italiană Latina încearcă să-i convingă pe românii rezidenți să se vaccineze pentru a reduce rata de infectare în populația generală astfel încât să fie ridicate restricțiile impuse la nivel local.

În provincie locuiesc circa 17.000 de români, însă numai 44% dintre ei s-au vaccinat, iar autoritățile susțin că din cauza lor spitalele au intrat în „scenariul 2”, care presupune suplimentarea paturilor din spitale, scrie Corriere della Sera, preluată de G4Media.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în Latina s-a ajuns la 140 de cazuri noi de infectare în fiecare zi, cu mult peste ce s-a înregistrat în  perioada anterioară, astfel că a devenit obligatorie purtarea măștii de protecție în aer liber.

Comunitățile de români, considerate un risc epidemiologic

Dacă va continua așa, obligația purtării măștii ar putea fi prelungită cu încă două săptămâni. În Aprilia sunt puțini vaccinați: a treia doză inoculată este la 3% din populație, față de o medie regională de 38%. Indicele Rt a ajuns la 1,8 și este, de asemenea, foarte mare”, a declarat Antonio Sabatucci, de la departamentul local de sănătate publică.

ADVERTISEMENT

Primarul Antonio Terra susține că luni se va decide dacă purtarea obligatorie a măștii va fi prelungită cu o săptămână sau cu două, iar comercianții din zonă se tem că vor fi compromise târgurile de Crăciun.

Aprilia (n.r. oraș din această provincie) are mulți străini foarte sensibili în ceea ce privește vaccinarea, în special marea comunitate din est”, a precizat primarul.

ADVERTISEMENT

Consilierul regional pentru sănătate, Alessio D’Amato a făcut un apel special adresat comunității românești să se vaccineze.

Acoperirea de vaccinare, în special cea a cetăţenilor României este foarte scăzută, doar 44% din cei peste 17.000 de locuitori. S-a cerut colaborare și autorităților religioase care s-au pus la dispoziție și le mulțumim pentru asta”, a spus D’Amato.

ADVERTISEMENT

Alessio D’Amato, consilier pe domeniul sănătății pentru întreaga regiune Lazio, a propus încă de la începutul aceste luni izolarea celor care vin din România și Bulgaria, invocând faptul că sunt state cu un grad de imunizare foarte redus.

Guvernul trebuie să-i izoleze pe cei care sosesc din unele țări din Est”, spunea Alessio D’Amato.

O situație similară s-a înregistrat și în Spania, în provincia Castellon, unde comunitatea românească este foarte mare. Direcția locală de sănătate publică a anunțat, în luna septembrie, că 70% dintre pacienții cu Covid-19 care aveau nevoie de spitalizare erau români, iar dintre aceștia 80% erau nevaccinați.

ADVERTISEMENT
Tags: