News

Românii divorțează pe bandă rulantă. Aproape 70 de cupluri se despart oficial, în fiecare zi, în România

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că numărul divorțurilor este în creștere. Care sunt principalele cauze
10.11.2023 | 12:06
Romanii divorteaza pe banda rulanta Aproape 70 de cupluri se despart oficial in fiecare zi in Romania
Românii divorțează pe bandă rulantă. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii divorțează pe bandă rulantă. Datele prezentate, recent, de Institutul Național de Statistică (INS) arată că numărul cuplurilor care se despart, în țară, este din ce în ce mai mare, de la an la an.

Românii divorțează pe bandă rulantă

Cifrele arată că aproape 70 de cupluri se despart oficial, în fiecare zi, în România. Mai exact, în luna septembrie 2023, au avut loc 1956 de divorțuri în țară, cu 203 mai multe decât în luna august.

ADVERTISEMENT

De asemenea, numărul despărțirilor oficiale este mai mare decât a fost în aceeași perioadă a anului trecut, cu 105. Mai mult, specialiștii spun că oamenii se confruntă cu o scădere a încredere privind instituția căsătoriei.

Potrivit Cristinei Şoldan, dr. Medicină şi Antropologie Medicală, în cadrul Institutului Francisc I. Rainer al Academiei Române, cele mai întâlnite motive care influențează românii să divorțeze sunt adulterul, gelozia, violența fizică, dar și consumul exagerat de alcool și droguri.

ADVERTISEMENT

„Numărul mare al divorțurilor și lipsa unor politici publice de sprijin pentru familiile divorțate a determinat scăderea încrederii în instituția căsătoriei și, implicit, a seriozității implicării adulților în familii.

În condițiile în care celula de bază a societății, familia, înregistrează un declin, forța societății în ansamblul ei slăbește, fiind promovat din ce în ce mai mult individualismul”, a transmis Cristina Şoldan, pentru News.ro.

ADVERTISEMENT

Specialiștii recomandă să identificăm din timp „factorii” care pot duce la destrămarea căsniciilor

Psihologul mai spune că, în acest context, trebuie să ne așteptăm ca în viitor să ne confruntăm cu un fenomen privind relațiile adulte instabile sau de calitate scăzută. Acest lucru ar putea fi posibil și din cauza numărului mare de copii care vin din familii destrămate.

Prin urmare, psihologul Cristina Şoldan recomandă cuplurilor, care se află în impas, să încerce să identifice cauzele ce pot duce la eșecul căsniciei, înainte să fie prea târziu. În cazul în care nu pot identifica aceste probleme, oamenii pot apela la ajutorul specialiștilor.

ADVERTISEMENT

De altfel, psihologul recomandă „constienţizarea modelului de cuplu, care îşi are originea, de cele mai multe ori, în modelul din familia de origine și generarea schimbării”.

 

ADVERTISEMENT
Tags: