News

Românii nu vor mai plăti facturile la energie, dacă îndeplinesc aceste condiții. Anunț de ultim moment al guvernului

Factura la energie nu va mai reprezenta o problemă pentru o anumită categorie de români. Aceștia trebuie să îndeplinească, însă, și câteva criterii.
24.02.2024 | 12:18
Romanii nu vor mai plati facturile la energie daca indeplinesc aceste conditii Anunt de ultim moment al guvernului
Românii pot accesa o schemă de ajutor de la stat pentru încălzirea pe timp de iarnă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Explozia tarifelor la energie a afectat milioane de români. Cel mai greu a fost în perioadele reci, atunci când facturile s-au dublat sau chiar s-au triplat.

S-a prelungit perioada pentru acordarea sprijinului

În această perioadă, guvernul a încercat să ia anumite măsuri care să protejeze categoriile de persoane considerate vulnerabile. Este vorba despre pensionari și persoane cu venituri reduse, care beneficiază de ceva timp de o schemă de compensare care poate ajunge și la 100%, în funcție de venituri.

ADVERTISEMENT

Recent, Ministerul Muncii a anunțat că a prelungit perioada pentru acordarea sprijinului de stat, cel puțin până la data de 1 martie 2024.

Drepturile de ajutor de încălzire acordate în toamna anului 2023, inclusiv pentru achiziționarea materialului lemnos, vor fi menținute până în primăvara anului 2024.

ADVERTISEMENT

Cine poate solicita ajutorul de la stat

Cererile soluționate anul trecut se vor menține în plată. De asemenea, noile criterii de acordare a suplimentului de îngrijire, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune, se va aplica doar solicitanților care au depus cereri după data de 1 ianuarie 202, arată Antena 3.

Beneficiarii acestor măsuri sunt cele care au depus cereri în 2023. Guvernul a anunțat că vor continua să primească ajutor și persoanele care au depășit plafonul de acordare după indexarea cu 13,8% a pensiei.

ADVERTISEMENT

Venitul Minim de Incluziune (VMI) reprezintă un program de asistență socială, care a fost gândit pentru ajutorarea persoanelor și familiilor aflate în situații vulnerabile.

Acestea urmează să primească sprijin financiar de la autorități pentru a depăși obstacolele cotidiene. VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure cât și de familiile care îndeplinesc criteriile de acordare.

ADVERTISEMENT

Care sunt criteriile de acordare

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru un singur sistem utilizat, doar în perioada sezonului rece. Ajutorul este individual și se acordă unui singur membru al familiei care are capacitate de exercițiu al drepturilor civile.

Familiile care au un venit mediu lunar de 200 de lei pentru fiecare membru pot beneficia de un ajutor de 100% din valoarea de referință. Procentele scad până la 10%, pe măsură ce venitul crește până la 1.386 lei per cap de familie și 2,053 de lei în cazul persoanelor singure.

ADVERTISEMENT